Iz lokalnih medija saznajemo za Okrugli sto u organizaciji Medžlisa (Odbora) Islamske zajednice Bar, a u vezi “administrativnih problema koje Odbor ne uspijeva da riješi”, te stoga traži “pomoć struktura vlasti na opštinskom i državnom nivou, kao i pomoć predstavnika odgovarajućih organizacija i institucija”…
Organizovanje “okruglog stola”, po definiciji, podrazumijeva “skup na kom sudionici u slobodnoj i otvorenoj raspravi nastoje dati svoj doprinos rješavanju nekog problema”. Na pratećim fotografijama se vidi brojnost prisutnih, a sama organizacija se u već viđenom maniru djelovanja predstavnika Islamske zajednice, može nazvati poluilegalnom.
Skup je, po rije čima organizatora, bio zatvorenog karaktera, te nekim zainteresovanim džematlijama nije dozvoljeno prisustvo (inače, jedno od osnovnih načela Ustava Islamske zajednice jeste da je rad Islamske zajednice javan!). Ovakvi skupovi su karakteristični, osim za IZ i za Bošnjačku stranku. . Zatvoreni karakter je, vjerovatno, usljed bojazni potpredsjednika crnogorskog parlamenta, da zbog ogromne podrške koju on i njegova stranka uživaju u gradu pod Rumijom, prostor u kom se održava sastanak ne bi mogao da primi sve zainteresovanje članove i simpatizere? Šalu na stranu, BS u Baru od svog osnivanja na svakim narednim izborima bilježila je sve slabije rezultate.
Iz javnog sopštenja se može vidjeti da su sastanku prisustvovali predstavnici koalicionih partnera: DPS-SDP-BS. S obzirom na povod, kao i na zaključak sa skupa (“Na zadovoljstvo svih prisutnih, a posebno članova Odbora Islamske zajednice Bar, očekivanja od realizacije okruglog stola su u potpunosti ispunjena.”), osnovano se može pretpostaviti da se radi o jednom od prvih koraka za predstojeće lokalne izbore.
Čisto marketinški potez, bez ikakvog konkretnog rezultata, ali je ovo bila dobra prilika da akteri sami potvrde koliko su obmanjivali građane Bara svih ovih godina.
Pa je tako, kao tema No.1 postavljeno pitanje izgradnje “islamskog vjerskog objekta na području užeg jezgra Novog Bara”. Ono što uvijek iznova iznenadi, mada smo do sada trebali i na to da oguglamo, jeste neizmjerna doza snishodljivosti i servilnosti, koju tzv. vjerski i politički predstavnici Muslimana/Bošnjaka pokazuju u odnosu na svoje koalicione partnere. Idu, čak, toliko daleko da i u svojim predizbornim nastupima, kao i ovom prilikom, nigdje ne pominju izgradnju džamije u Novom Baru, već “islamskog vjerskog objekta”. Inače, ovo je tema koju su predstavnici Islamske zajednice i Bošnjačke stranke, pred svake izbore predstavljali kao gotovu stvar. Da bi sada priznali da od toga nema ništa!
Ironija sudbine je da je i postojeći novobarski mesdžid takoreći prazan jer džematlije već duže vrijeme bojkotuju imama zbog njegovih nedozvoljenih aktivnosti u vezi nadriljekarstva . Iako je s tim u vezi upućena peticija džematlija, kako OIZ Bar tako i Mešihatu, niko od nadležnih se nije udostojio ni da odgovori. Interesantno je da se, zvanično, na čelu novobarskog džematskog odbora nalazi osoba koja je, svojevremeno, demonstrativno odbila da se uključi u osnivanje i rad tog istog džemata. Treba li naglasiti da se radi, između ostalog, o jednom od članova rukovodstva barske BS?
Tema proširenja muslimanskog groblja na Belvederu je takođe jedan od glavnih segmenata predizbornih, naravno neispunjenih obećanja IZ i koalicione trojke DPS-SDP-BS. Oko ove teme bilo je u proteklom periodu više kontradiktornih (da ne upotrijebimo neki teži izraz) izjava čelnika IZ i lokalne samouprave. Kada je otuđen dio groblja Omerbašića džamije sa preko pedeset mezara za izgradnju zaobilaznice, to je prvobitno predstavljeno kao humanizam rukovodstva OIZ Bar. Pošto je u javnost izašla na vidjelo činjenica da je to urađeno u suprotnosti sa Ustavom IZ CG i povredom više zakonskih regula, sljedeće objašnjenje koje je uslijedilo jeste da se radilo o trampi za proširenje groblja na Belvederu? Nakon izvjesnog vremena, Islamskoj zajednici je barska opština ustupila malu parcelu kod tvrđave (ispostaviće se, po svemu sudeći, tuđe vlasništvo), kao kompenzaciju za vakufsku imovinu!?
I treća, ključna tema sa Okruglog stola, Upotrebna dozvola za Islamski kulturni centar, govori da se taj objekat, od krucijalnog značaja za Islamsku zajednicu, tretira kao bespravno podignut! Toliko pompe, klanjanja bivšem gradonačelniku Bara, svečano otvaranje od strane najviših državnih i partijskih funkcionera na čelu sa predsjednikom države lično, a objekat i dalje nelegalan. I još, povrh svega, Islamskoj zajednici se sugeriše da od bolnice traži saglasnost?! Iako je barskom Odboru svojevremeno dostavljen dokumenat kojim se potvrđuje vlasništvo nad zemljištem na kom je izgrađena Bolnica, to se nigdje ne pominje.