Sredinom prošle godine, nakon našeg reagovanja i poziva na zaštitu kulturno-istorijske cjeline starobarskog izvorišta Kajnak, doživjeli smo brutalne optužbe od strane rukovodstva DOO Vodovod i kanalizacija Bar. Saopštenje kojim su se obratili javnosti, nažalost, osim očiglednog pokušaja lične i ničim utemeljene diskreditacije izvršnog direktora NVO “Broj 19”, nije sadržavalo nikakve argumente kojim bi se opovrgle optužbe za devastaciju pomenutog vodoizvorišta. Ksenofobično “saopštenje” koje započinje podjelom na “dođoše” i “starosjedioce”, kao i očiglednim aludiranjem na “džihad”, tj. “svetu dužnost”, u nastavku teksta potvrđuje višekratno izvođenje bušenja na Kajnaku.

Svega par mjeseci ranije, mediji su u izvještaju sa sjednice lokalnog parlamenta prenijeli: “…Pajović je dodao i da su u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja otpočeli radove na bušotinama na izvorištima Kajnak i obezbjeđivanju dodatnih količina vode u periodu ljetnjih mjeseci… Iz tri nove bušotine imamo preko 50 novih sekundnih litara i nadamo se, kada počne opadati izdašnost izvorišta Kajnak, da ćemo sa ovim bušotinama moći da nadoknadimo nedostajuću količinu vode“…” (http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=10367 )

Mediji su, u vezi izvorišta Kajnak, zabilježili i sljedeće:

“…Iz opštinskog preduzeća  “Vodovod i kanalizacija DOO” saopštili su da počinju radove na aktiviranju istražno-eksploatacionih bunara – bušotine na izvorištu Kajnak u Starom Baru. Cilj je da se poboljša vodosnabdijevanje na području ove opštine, a dosadašnji istražni radovi pokazuju da na ovom izvorištu “postoje značajne nove količine vode.Početkom nedjelje pristupićemo pripremnim radovima na tri bušotine, tako da bi prema planu do prvog maja u sistemu imali dodatnih, moguće čak i 50 sekundnih litara”, kazao je ”Vijestima” direktor preduzeća Zoran Pajović, koji je obišao Kajnak sa tehničkim direktorom Srđanom Iličkovićem i rukovodiocem Pogona crpnih stanica Zdravkom Ćetkovićem…” …”  (http://www.vijesti.me/vijesti/bar-vodovod-sprema-aktiviranje-izvorista-kajnak-926814)

I, još:

“…Od ostalih interventnih mjera za poboljšanje vodosnabdijevanja izdvaja izradu tehničke dokumentacije novog vodozahvata izvorišta Kajnak kao jednog od najznajčajnih priobalno gravitacionih izvorišta u vodovodnom sistemu Bara…”

Navedeno jasno govori ko iznosi neistine, tj. “izmišljotine” u vezi izvorišta Kajnak.

Napominjemo da, provjerom u barskom Katastru nigdje nijesmo našli podatak gdje se barski Vodovod vezuje za parcelu Kajnak.

I laiku je sasvim jasna činjenica da se barski Vodovod, na prostoru za koji je dobio koncesiju, nije vladao u maniru “dobrog domaćina”.  U prilog toj tvrdnji možda najbolje govori stara fotografija Kajnaka, okačena na zidu u zgradi Vodovoda. Kada je uporedite sa sadašnjim stanjem, nepotrebno je objašnjavati zašto se u njihovim prostorijama nije našlo mjesta za fotografiju novijeg datuma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još prije šest mjeseci, obratili smo se zahtjevom barskom Vodovodu da nam, u skladu sa Zakonom o pravu na slobodan pristup informacijama, dostave podatke u vezi Koncesije za izvorište Kajnak (kada i na koji period je dobijena), kao i na osnovu koje pravno – tehničke dokumentacije su izvođeni radovi na tom izvorištu u prethodnom periodu. Odgovor nijesmo dobili, iako je zakonski rok za dostavljanje istog davno istekao! Šta je sporno sa tom koncesijom i tehničkom dokumentacijom?

Naravno, u već viđenom maniru, rukovodstvo Vodovoda je u međuvremenu protiv izvršnog direktora NVO “Broj 19” pokrenulo sudski postupak. Kako se navodi u tužbi, “zbog neplaćanja računa za utrošenu vodu”. Iako su, prethodno po prijavi glavnog metrološkog inspektora, hitno zamijenili sporni vodomjer za koji je mjerodavno konstatovano da je neispravan i da se kao takav ne može koristiti za obračun i fakturisanje utroška vode… Radi se, očigledno, o još jednom pritisku da se svaka konstruktivna kritika u korijenu sasiječe i da se, ne birajući sredstva, nemilosrdno obračunaju sa svojim neistomišljenicima. Osim već pomenutog spora oko izvorišta Kajnak, trn u oku im je i naše reagovanje u vezi sa partijskim zapošljavanjima u Vodovodu, kao i njihovom neprofesionalnom odnosu zbog čega građani Bara ispaštaju godinama…

Kao što je svima poznato, barski Vodovod je već niz godina baza za uhljebljenje partijskih kadrova SDP-a. Nakon partijskog raskola, sada se na čelu Vodovoda nalaze perjanice nove frakcije – SD-a.

 

 

S tim u vezi, efektan je i njihov slogan za predstojeće lokalne izbore: “Dosljedno! Za nova radna mjesta!”, postavljen na velikim bilbordima ispred naselja Kambodža koje, inače, već decenijama nema čak ni vodu za piće…

Činjenica da su budžetske ustanove već tri decenije svojevrsni feudi vladajuće partije i njenih satelita, kao i većina firmi u Crnoj Gori, ne smije biti razlog da ćutke prihvatamo njihovu bahatost i neprofesionalni odnos. Vodovod i kanalizacija su svojevrsni servis građana i u skladu s tim su dužni da se ponašaju. S druge strane, građani imaju obaveze ali i prava u skladu sa zakonskim normama. Prema našim informacijama, ne postoji zvaničan podatak koliko je neispravnih vodomjera u posjedu građana. Pretpostavlja se da ih je 20-30%. Važnost žiga je pet godina, nakon čega se vodomjer mora zamijeniti i baždariti. Iz pouzdanih izvora saznajemo da od strane nadlježnih inspekcija, za uočene nepravilnosti, do sada nije podnesena nijedna prekršajna, tj. krivična prijava… Imunitet, nego što!