Iako je od našeg reagovanja prošlo više od tri mjeseca, niko se u vezi devastacije starobarskog Akvadukta nije ni oglasio.

Sve do 1-og o. mj. kada me, na mom radnom mjestu, pozivaju dvojica inspektora, da se hitno javim u Centar bezbjednosti Bar. Nedugo nakon njihovog odlaska, dolazi uniformisani policajac i uručuje mi pismeni poziv istim povodom.

Na prijavnici CB-a, odbili su mi vratiti primjerak Poziva?

Razgovor koji je potom vođen u CB-u, navodno je iniciran mojom krivičnom prijavom u vezi oštećenja Akvadukta. Problem je jedino što ja tu krivičnu prijavu (imajući u vidu prethodna iskustva sa našim bezbjednosnim i pravosudnim organima), nijesam ni podnosio. U to su mogli da se uvjere i policijski inspektori kada su citirali dio naloga iz Tužilaštva, gdje se navodi: “izvjesni Kurgaš Mirsad…”. Obično, podnošenju prijave prethodi navođenje generalija.

S druge strane, tužilac je u cilju dobijanja informacija o slučaju, mogao lično da me pozove, a da policija uradi svoj posao i identifikuje počinioca oštećenja zidina Akvadukta?

Iako su u policiji insistirali da navedem imena lica od kojih sam dobio informaciju o devastaciji akvadukta, odbio sam iz razloga što bi isti, imajući u vidu naše stanje u kompletnom društvu, mogli da imaju posljedica na radnom mjestu. Uputio sam policijske inspektore da se o “Slučaju Akvadukt” bliže mogu informisati na web stranici “Broj 19”.

 

Pomislivši da su, možda, u međuvremenu sanirana oštećenja, nakon “posjete” policiji, otišao sam do Akvadukta. Nažalost, da niko ništa nije preduzimao, svjedoče i fotografije:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Očigledno i ovo pozivanje u policiju predstavlja još jedan od pritisaka u nizu na aktiviste NVO “Broj 19”. Kao što sam naveo, umjesto da se sankcionišu vinovnici oštećenja kulturno-istorijskog dobra neprocjenjivog značaja kako za Bar, tako i za Crnu Goru, oni nastoje da ustanove ko su naši izvori informacija!?

Da li se ovdje naziru, shodno aktuelnoj klimi u društvu, koalicioni politički partneri oličeni u likovima neposrednih aktera ovog nemilog slučaja: SD i njegov “feud” poznat kao barski “Vodovod i kanalizacija”, čiji radnici su, navodno, oštetili zidine Akvadukta? I DPS, koji suvereno decenijama vlada lokalnim Centrom za kulturu, a koji ništa ne preduzima da zaštiti kulturno-istorijske spomenike u svojoj nadlježnosti?

Zašto u ovom i sličnim slučajevima izostaje reakcija običnih građana, možda najbolje ilustruje primjer velike deponije smeća i privatnih trospratnica tik uz zidine Akvadukta? Ili privatni parking napravljen na platou ispred dotrajale, više vjekova stare česme?

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta nam je činiti?

Možda jednostavno, kao u slučaju kanalizacije koja se nemilice izliva starobarskim sokacima i širi nesnosan smrad u znak dobrodošlice upravo prispjeloj gomili turista sa jednog od Kruzera,  zapušiti nos!?