U skladu sa Rješenjem Uprave policije- PJ Bijelo Polje, obavještavamo javnost da se „…Zabranjuje održavanje javnog okupljanja NVO „Broj 19“ iz Bara, zakazanog za dan 10.11.2012. godine u 8:00 časova, ispred Gasulhane u Bijelom Polju i Memorijalni marš na relaciji Bijelo Polje…“.

Sadržaj Rješenja je, osim vremenskih detalja, identičan prošlogodišnjem. Izostavljen je i pasus: „… zbog činjenice da je predio Vraneške doline naseljen većim pravoslavnim stanovništvom, te da među njima vlada nepovjerenje u dobronamjernost organizacije ovog marša i održavanje programa.“ Koliko nas je samo skupo koštalo „nepovjerenje“ prije 88 godina?! Nameće se logično pitanje: ko bi ovdje trebao da bude nepovjerljiv? Podsjećamo da je Savjet za građansku kontrolu rada policije na 19-toj sjednici 19.aprila 2012.godine zaključio da:

  • „Ustav Crne Gore, u članu 52, jamči slobodu mirnog okupljanja, bez odobrenja, uz prijethodnu prijavu nadležnom organu kao i da se, istim članom, sloboda okupljanja može samo privremeno ograničiti, iz Ustavom predviđenih razloga, ali nikako zabraniti.
  • Pri razmatranju ove problematike Savjet je imao u vidu i praksu Evropskog suda za ljudska prava, kroz čiju jurisprudenciju su razvijeni određeni standardi zaštite prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, kao i pitanje pozitivnih obaveza države u pogledu ometanja ovog prava od strane eventualnih protivdemonstranata.
  • Savjet uvažava sačinjenu bezbjednosnu procjenu u vezi planiranih javnih okupljanja ali istovremeno ukazuje da treba voditi računa da predmetna rješenja o zabrani mirnog okupljanja ne osporavaju Ustavom garantovana prava i slobode.
  • Sa tim u vezi Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova pozivaju se da doprinesu boljoj praksi poštovanja ljudskih prava i sloboda u skladu sa međunarodnim standardima jer bi ustanovljavanje i tolerisanje prakse kontra okupljanja, i zabrane svih okupljanja tim povodom, ozbiljno moglo uskratiti garantovano pravo na slobodu okupljanja i udruživanja…”.

Nama je savršeno jasno da je policija postupila po naređenju političkog vrha, kojem je do poštovanja Ustavom garantovanih prava koliko do “lanjskog snijega”. Zabranom mirnog okupljanja i favorizovanjem ekstremnih šovinističkih elemenata, vladajući režim želi da i dalje muslimansko- bošnjačko stanovništvo drži u strahu nagovještajem nekih novih sukoba gdje se savršeno zna ko bi izvukao “deblji kraj”. Ovo takođe govori koliko je iskreno distanciranje aktuelnog režima od perioda devedesetih kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici! Zato je sasvim prirodna njihova koalicija sa Bošnjačkom strankom koja “ne želi da se vraća u devedesete jer bošnjačka omladina nije bila ni rođena u to vrijeme, dok bi podsjećanje na Šahoviće, Plav i Gusinje moglo da poremeti dobrosusjedske odnose …”. Ilustrativan primjer ove simbioze je i nedavni sukob u Starom Baru, kada je u blizini biračkog mjesta navodno verbalno napadnut visoki funkcioner BS-a od strane simpatizera DPS-a. O tome je više dana brujala kompletna medijska scena u Crnoj Gori. Međutim, nije nam poznato da je neko od aktera tog sukoba reagovao na skrnavljenje starog muslimanskog groblja ovih dana na prostoru starobarske pjace? Ako smo slijepi, gluhi i nijemi na polomljene ljudske kosti strpane u običnu plastičnu kesu, kako onda da se odnosimo prema ostacima šahovićkih žrtava genocida od prije 88 godina, kojima se ni groba ne zna?
Prije 12 mjeseci obratili smo se dopisom bjelopoljskom Odboru Islamske zajednice sa prijedlogom za postavljanje spomen- ploče Huzeir-agi Dervoviću. Do danas nam nijesu odgovorili.

S tim u vezi ignorisali su i Huzeir-aginog najbližeg potomka, koji im se obratio sa istim zahtjevom. Nije jasno iz kog razloga odbijaju postavljanje spomen obilježja čovjeku, bez obzira na njegove istorijske zasluge, koji je i inače sahranjen na tom groblju?

Pozivamo sve one koji de facto i de iure zastupaju muslimansko-bošnjački narod u Crnoj Gori, njihove vjerske i političke predstavnike , da konačno stanu ispred svog naroda i iskreno se bore za osnovna ljudska prava i slobode. Time će povratiti davno, nažalost s pravom izgubljeno povjerenje.

Predstavnik NVO “Broj 19” će se 10. novembra 2012. godine pojaviti na zakazanom mjestu, kao znak otpora kolektivnom zaboravu!

07.11.2012.g./23.Zu-l-hidždže 1433.h.