Prosto je nevjerovatno da barskim muslimanima nema mira ni na onom svijetu?! I taman kada se pomisli da je sa njima završeno, „pojave se“ na najneočekivanijim mjestima.
Početkom ove nedjelje , 29. oktobra o. g. započeti su radovi na izgradnji nove tržnice na mjestu dosadašnje starobarske pijace a u sklopu međunarodnog IPA projekta.

Već na samom startu kopanja temelja, mehanizacija barskog preduzeća „Rolomont“ ,koje je izvođač radova ,naišla je na ljudske kosti. I pored toga, sa teškim građevinskim mašinama nastavljaju radove iako i narednih dana nailaze na još kostiju koje odlažu u plastičnu kesu!

Inženjer Danilo Janetović nas upoznaje sa projektom buduće tržnice i objašnjava da su odmah pošto su naišli na ljudske ostatke o tome obavijestili direktora „Rolomonta“ Anesa Đulamerovića. Nije mu poznato da li je još neko obaviješten o tome. Radove nastavljaju kako je planom predviđeno. Iz Islamske zajednice im se niko nije obraćao iako su tu svakodnevno prisutni, s obzirom da se prostorije Glavnog odbora IZ nalaze neposredno uz pijacu.
Na gradilištu smo primijetili i plastičnu kesu u kojoj se nalaze nađene kosti bačene na gomilu! Istog dana, prema našim informacijama, u Odboru islamske zajednice kupljeni su ćefini (posmrtni pokrov) u koje treba odložiti nađene ljudske kosti. S obzirom na to, očigledno nema dileme kome pripadaju nađeni posmrtni ostaci! O stručnoj analizi nađenih kostiju naravno ni govora. Pa nije prvi (a vjerovatno ni posljednji) put da se zatiru kosti nekadašnjih muslimanskih žitelja Starog Bara.

Neki od starijih mještana su nam rekli da im je poznato da se tu nalazilo groblje, gdje su sahranjivani stanovnici iz starobarske tvrđave, kao i da je to dio mezarja koje se nastavlja u pravcu bolnice (koja je takođe sagrađena na starom muslimanskom groblju), Kapetanovog i Podgradskog groblja.
Interesantno je da su ovi radovi započeti četvrtog dana Kurban Bajrama. Isti izvođač („Rolomont“) je radio i na prekopavanju Podgradskog groblja (naredna fotografija),

kada je prije nekoliko godina dio tog vakufa barski Odbor islamske zajednice (protivno Ustavu IZ CG) ustupio Opštini za proširenje puta! I tada je muslimansko groblje bilo izloženo devastaciji upravo u toku najsvetijeg islamskog mjeseca Ramazana! Prethodno su raskopali i pedesetak mezara u haremu Omerbašića džamije, za potrebe izgradnje zaobilaznice u Starom Baru. Poražavajuće je da su i tada a i sada starobarski građani uglavnom ostali nijemi! Isto kao i na sraman slučaj ugrađenih starih nišana (muslimanskih nadgrobnih spomenika) u potporni zid preko puta starobarske pijace! Ne mislimo da su samo građani islamske vjeroispovijesti bili dužni da reaguju. Grob je svetinja u svakoj religiji, pa čak i kod ateista!
Neizbježno se nameće pitanje kako niko od arheologa iz starobarske tvrđave, koji svakodnevno prolaze pored pijace, nijesu našli za shodno da reaguju u vezi navedenog? Pogotovo ako pretpostavimo da su raspolagali podatkom da se na pomenutom prostoru nalaze ostaci groblja.
Odmah po saznanju u vezi sa slučajem nađenih ljudskih kostiju na prostoru starobarske pijace, obavijestili smo o tome službenike Sekretarijata za uređenje prostora i zahtijevali da se hitno obustave dalji radovi i da se preduzmu mjere koje zakon predviđa u takvim slučajevima. Potrebno je ustanoviti o čemu se radi i obaviti stručno iskopavanje kompletnog prostora.

Takođe smo o navedenom obavijestili i Upravu za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju, dir. Ružicu Ivanović, koja je obećala da će preduzeti mjere u skladu sa svojim nadlježnostima.
Dnevni list „Vijesti“ je, na našu inicijativu, ukratko upoznao javnost o navedenom slučaju.

01.11.2012.g./17.Zu-l-hidždže 1433.h.