U organizaciji NVO “Broj 19”, 21.ovog mjeseca u opštinskoj sali u Baru održano je predavanje profesora islamskih nauka mr Sanina Muse, na temu “Uljepšaj svoj život”. Ispred NVU “Broj 19” uvodničar Mirsad-Mirza Kurgaš je naveo da je pomenuto Udruženje osnovano sa ciljem promovisanja i afirmacije vjerskog, kulturnog i istorijskog nasljeđa crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti kao autohtonog evropskog naroda, kao i revitalizacije i očuvanja vjerske i kulturne baštine i međusobnog upoznavanja i dijaloga uz širenje kulture,mira, tolerancije, razumijevanja i suživota među narodima,vjerama i kulturama u Crnoj Gori i šire.
Nakon čestitke crnogorskim građanima Dana nezavisnosti, posjetiocima je ukratko predstavljen prof. Sanin Musa koji je na samom početku naglasio da uljepšati svoj život ne može onaj ko ne spozna svrhu svog stvaranja i svog života. Nažalost, savremeni čovjek nema vremena razmisliti o tome. U čovjekovom životu nema slučajnosti- iza svega stoji Kreator- Allah Uzvišeni. U Kur’anu dobijamo odgovor zašto smo stvoreni a takođe i uputstvo kako da se ponašamo. Obožavanje i molitva Gospodaru je svrha čovjekovog postojanja, koje započinje još u majčinoj utrobi gdje se fetus nalazi u molitvenom položaju-na sedždi.
Metež koji se pojavio u zadnje vrijeme na kopnu i moru produkt je ljudskog griješenja (cunami, nedavni zemljotresi, nuklearne katastrofe…). Da bi stekli ljubav svoga Gospodara potrebna su nam i djela, nije dovoljno samo vjerovanje. Grijesi ukidaju čovjekovu nafaku i berićet-sreću a što je veoma slikovito prikazano kletvom “DaBogda imao pa nemao!” Pokajanje je stvar srca a ne jezika.
Četiri najgora grijeha su kocka ( u koju spada i sve veći broj tzv. kladionica), alkohol (Bog je prokleo 10 vrsta ljudi koji imaju posla s alkoholom), blud (Islam potencira prevenciju naredbom “Ne približavajte se bludu!”) i droga ( najveće zlo koje se pojavilo). Nerijetko i roditelji znaju biti uzrok ovim pojavama (često možemo čuti njihove riječi: “Pusti ga neka se proživi!”).
Međutim, unutrašnji grijesi su puno gori: zavist, oholost (čije je predvorje umišljenost) i mržnja. Sve to može uzrokovati želja za slavom, popularnosti, položajem… Mržnja je, nažalost, veoma rasprostranjena među muslimanima koji veoma malo govore o ljubavi iako je sunnet-praksa Božjeg Poslanika Muhammeda voljeti brata u ime Boga!
Prof. Musa je na kraju uputio poruku: “Cijenite Uputu (Kur’an) i pazite na Uputu!”
Nakon predavanja, prof. Sanin Musa je potpisivao svoje knjige zainteresovanim posjetiocima.