Prema islamskom učenju to je dan koji u osnovi predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. Noć uoči prvog petka u mjesecu Redžebu, po islamskom kalendaru, je poznata i kao noć začeća – noć u kojoj je Hazreti Amina zanijela Muhammeda a.s.,posljednjeg Božjeg poslanika. Kao i svi događaji u islamskoj istoriji, Lejletu-r-Regaib ima svoje pouke i poruke svim majkama i očevima, svim roditeljima što u svojoj nježnoj ljubavi priželjkuju dolazak potomstva, da se pripreme za taj veliki čin, jer je čovjek veličanstveno Božje djelo!

Božji poslanik Muhammed a.s. u jednoj predaji je rekao : “Najbolji dan u kome se sunce rodilo jeste petak. Tog dana je stvoren Adem (Adam), tog dana je uveden u Džennet (Raj) i tog dana je izašao iz njega.” Nedavno osnovano Nevladino udruženje “Broj 19” upravo u petak, 1. Redžeba 1432.h., tj. 3.juna 2011.godine organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi. S obzirom da je jedan od najvažnijih segmenata ovog Udruženja i humanitarna aktivnost bez obzira na rasu, pol, vjeroispovijest, naciju…, željelo se simbolički započeti davanjem ove dragocjene tečnosti onima kojima je ona neophodna. U besprijekornoj organizaciji Centra za transfuziju barske Opšte bolnice,dajući krv desetak aktivista Udruženja “Broj 19” je naglasilo da je ovo samo početak buduće kontinuirane saradnje na svim poljima i u interesu svih građana Bara i Crne Gore.

Inače, Nevladino udruženje “Broj 19” osnovano je sa ciljem promovisanja i afirmacije vjerskog, kulturnog i istorijskog nasljeđa crnogorskih građana islamske vjeroispovijesti kao autohtonog evropskog naroda, zatim revitalizacije i očuvanja vjerske i kulturne baštine kao i međusobnog upoznavanja i dijaloga uz širenje kulture, mira, tolerancije, razumijevanja i suživota među narodima, vjerama i kulturama u Crnoj Gori i šire.