U organizaciji NVO “Broj 19” 02.7.2011.godine u sali opštine Bar održano je predavanje profesora islamskih nauka Sanina Muse. Naslov teme više nego inspirativan: “Potraži istinsku sreću”. U svom izlaganju prof. Sanin Musa je naveo da je pojam sreće apstraktan i da se bez pokornosti Bogu ne može osjetiti istinska sreća. Primjer Majkla Hačinsa, frontmena i pjevača najpoznatije australijske grupe “INXS”, koji je nađen obješen u svojoj sobi u trenutku kada su svi mislili da je našao istinsku sreću jer je imao sve ono što je želja većine ljudi: slavu, novac, najljepše žene svijeta…
Svako ovosvjetsko uživanje ima i svoj kraj i jedino Kur’anski principi nam pokazuju kako istinski biti srećan:
– Niko neće ovaj svijet napustiti prije određenog roka! Sa ovom spoznajom srce čovjeka biva puno smirenije.
–  “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas.”
Ova spoznaja odvraća od sve prisutnije pojave suicida na našim prostorima.
–  Zaista poslije teškoće dolazi olakšica.
–  Nikada ljudima nećeš moći ugoditi, što je takođe jedna velika istina.

Teškoća i sreća u čovjekovom životu se smjenjuju. Dijete u majčinoj utrobi devet mjeseci uživa. Rađanjem napušta taj lagodan život i zato plače. Isto tako i smrt predstavlja novo rađanje. U čovjeku je ugrađen takoreći čip za potragom  za srećom. Isto kao i za traganjem za vječnim životom. I jedno i drugo postoje ali ne na ovom svijetu već u Džennetu (Raju) u koji se ulazi isključivo Božjom milošću. A ova milost se stiče djelima, tj. pokornošću Uzvišenom. Put do istinske sreće je namaz (molitva). Dokaz je i to što se Allahu klanja sve što je na nebesima i na Zemlji. Ukoliko se namaz ne obavlja dobrovoljno, čovjek biva često prinuđen na to. Primjer je i Sarajevo koje je u ratnim godinama preživjelo zahvaljujući tunelu dugom oko 800 metara a kroz koji je stizala hrana opkoljenim  građanima. Međutim, visina  tunela je bila tolika da se kroz isti  moglo proći samo u pognutom položaju tj. položaju ruku’a (sastavni dio molitve u kom se slavi Allah!).

Nakon predavanja prisutni su se mogli upoznati sa više ponuđenih knjiga interesantnog sadržaja među kojim i “Islam protiv sujevjerja” S. Muse, “Povratak” Halita Ertugrula, “Iskren čovjek”, “Riječ utjehe i nade”, “Sretan brak i prava supružnika”