“Konačno!”- uzvik koji je uslijedio nakon, u nedjelju prispjelog mail-a o organizaciji skupa pod sloganom “Palestina- ispit za čovječanstvo”. Ushićenje je dostiglo kulminaciju kada smo iz sadržaja poruke saznali da najavljenu manifestaciju organizuje Islamska zajednica Crne Gore. Ali… nijesmo raspolagali informacijom o važnim detaljima kao što su vrijeme i mjesto održavanja . Na Facebook stranici naišli smo na nekoliko komentara s tim u vezi, dok mediji nijesu objavili nikakvu najavu. Na zvaničnom web site-u Islamske zajednice (www.monteislam.org) takođe ni slova!?

Agencija “Anadolija” je objavila vijest da je u večernjim satima 25-tog o. mj. “u znak podrške Palestincima u Gazi na ulicama Podgorice održan performans u kom su učestvovali mladi iz Crne Gore, noseći brojne palestinske zastave i transparente ‘Free Palestine’, ‘Gaza trpi dok svijet gleda’…”, kao i “U organizaciji Islamske zajednice Crne Gore u hotelu ‘Crna Gora’ u Podgorici održana tribina na temu ‘Gaza- test čovječnosti’, gdje je govorio dr Nusret Isanović, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Bihaću… Tribini je prisustvovao i reis Rifat ef Fejzić…”.

Ponovo podvlačimo značaj pomenute manifestacije kao i činjenicu da su većina prisutnih bili mladi ljudi, uglavnom studenti i učenici. Njihova saosjećanja sa narodom Gaze i Palestine su pokazatelj da na ovim prostorima stasavaju neki novi, hrabri i ponosni ljudi.
Međutim, u vezi pomenutog slučaja nameću se neizbježno i neka pitanja. Prije svega, stiče se utisak da je pojavljivanje Islamske zajednice u svojstvu organizatora ovog skupa iznuđeno? (Prema raspoloživim informacijama, inicijatori ove manifestacije su nekolicina studenata sa podgoričkog Univerziteta.)

Sve manifestacije ovakvog karaktera preferiraju animaciju i prisustvo što većeg broja ljudi. U ovom slučaju je, kako primijeti jedan od učesnika, “na brzaka organizovano i pomalo diskretno…”.
Kako inače objasniti činjenicu da, iako se zvanično pojavljuje kao organizator, Islamska zajednica o tome nije obavijestila vjernike na Džumi, tokom zajedničke molitve petkom? Čak ni većina vjerskih službenika nije bila s tim upoznata (na skupu u hotelu ‘Crna Gora’ bilo je prisutno svega nekoliko imama).

Ignorisanje medija je već odavno poznata stvar, tako da ne bi bilo začuđujuće ukoliko im je proslijeđena najava pomenutog skupa, a oni je nijesu objavili. Međutim, nejasno je zašto Islamska zajednica nije obavještenje postavila na svoj web site? Čak ni dan nakon održane manifestacije na web stranici ‘monteislam.org’ nema nikakvih vijesti o tom događaju!? (U ovdašnjim medijima takođe tabula raza.)

Sve ovo bi bilo vrlo čudno ukoliko nijeste upoznati sa situacijom u Islamskoj zajednici Crne Gore. Naime, zvaničnici IZ-e, na čelu sa reisom Fejzićem već duži period otvoreno zagovaraju ulazak Crne Gore u NATO alijansu i imaju vrlo bliske kontakte sa diplomatskim osobljem američke ambasade u Podgorici. Takođe,nije nikakva nepoznanica da je reizabrani američki predsjednik Obama podržao agresiju Izraela na Gazu!

Isto tako, Islamska zajednica je sa Ministarstvom odbrane aktivno učestvovala u obuci crnogorskog vojnog kontigenta za ISAF misiju u Avganistanu, a reis Fejzić im je čak držao i predavanja! O tome je javnost blagovremeno obavještavana putem medija, a IZ je te informacije ažurno postavljala na svoj web site. Osim toga, IZ CG je vrlo ’kooperativna’ kada je u pitanju saradnja sa aktuelnom vlašću a što je ozvaničeno i famoznim Ugovorom o saradnji sa Vladom Crne Gore.

Treba podsjetiti da ista ta Vlada nije podržala Palestinu u njenom legitimnom zahtjevu za članstvo u Ujedinjenim nacijama, sigurno usljed uticaja jakog jevrejskog lobija. Vjerovatno iz tog razloga iz IZ-e na manifestaciju podrške narodu Gaze i Palestine nijesu pozvali ni Bošnjačku stranku, koja je stari/novi koalicioni partner sa vladajućom koalicijom? Čelnici IZ-e u skladu sa obavezama prema Vladi, vjerovatno se brinu da ne ugroze sve bolju saradnju Crne Gore sa Izraelom i jevrejskom zajednicom. Prethodne godine, vrhovni rabin Izraela Jona Mecger se sreo sa najvišim crnogorskim funkcionerima, premijerom Lukšićem, predsjednikom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Krivokapićem i gradonačelnikom Podgorice Mugošom. Iako Srbija i Hrvatska imaju neuporedivo brojnije jevrejske zajednice, Mecger je odlučio da posjeti Crnu Goru, a da u Podgoricu pozove beogradskog i zagrebačkog rabina, kao i solunskog rabina koji duhovno predvodi Jevreje u Grčkoj.

Poznato je da se sve više poslovnih ličnosti iz tog miljea pojavljuje na privrednoj sceni Crne Gore. Znatan broj Jevreja je i među brojnim državljanima sa prostora bivšeg Sovjetskog saveza, koji stalno ili povremeno borave u Crnoj Gori. Osim toga, nije bez značaja ni saradnja crnogorskih sigurnosnih službi sa svojim kolegama u Izraelu. Od njih su, sigurno, mogli dosta da nauče!

26.11.2012.g./12.Muharrem 1434.h.g.