U tekstu pod gore navedenim naslovom, novinar dnevnika „Vijesti“ piše da su „radnici ‘Vodovoda’ juče očistili i popravili fontanu na Pobrežju, nakon što su je oštetili nepoznati vandali… Vandali su polomili obližnji spomenik, nakon čega su ga bacili u fontanu…“

Glavna vijest je, naravno, da je oštećena fontana. Devastirani spomenik “Civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001”, više nije vijest! Iako takoreći neprimjetan, sa diskretno ispisanim tekstom na specijalnom staklu, ovaj spomenik od početka izaziva kontroverze. S obzirom na činjenicu da je “otvaranje spomen-parka na Pobrežju samo nastavak procesa neodgovornosti, laži i etičke degradacije u interesu političkih elita. Dosljedno slijede lažnu tezu o neutralnosti Crne Gore u ratu i o neumiješanosti našeg političkog vrha u zločine. Želi se prefarbati to da su sudski procesi u toku, nakon dvadeset godina, a kako su isti na vlasti mogli su najkasnije nakon potpisivanja Dejtona otvoriti i vrlo brzo definisati neposrednu i komandnu odgovornost u ratovima u BiH i Hrvatskoj” (Ljupka Kovačević, ANIMA).

“Nakon spomenika Neznanim junacima, sada je došlo doba Spomenika žrtvama neznanih zločina… Šansa da se zločini ne ponove u Crnoj Gori jednaka je čvrstini spomen-ploče koja je postavljena… Ono što se dešavalo Bošnjacima na prostoru bivše Jugoslavije može se porediti sa stradanjem Jevreja u Drugom svjetskom ratu, sa tom razlikom što su Bošnjaci imali svoje predstavnike u vlasti 90-tih… Nevjerovatno je da elita koja predvodi Bošnjake nije mogla naći mudriju politiku da se napravi drugačiji redosljed poteza pa da se prvo kazne zločinci, pa skine kolektivna odgovornost, onda gradi povjerenje, pa tek onda podižu spomenici gdje god treba i gdje god ko traži…” (Boris Raonić, Inicijativa mladih za ljudska prava)

Osim zvaničnika muslimansko-bošnjačke populacije koji u tom spomeniku vide ispunjenje adekvatnog obilježavanja stradanja deportovanih i nevinih žrtava u Štrpcima, Bukovici, Kaluđerskom Lazu… očigledno da i podgorički vandali dijele isto mišljenje pa tako u kontinuitetu nastoje da unište ovaj „epohalni“ monument aktuelnog 20-godišnjeg režima. Vjerovatno je i tradicija u pitanju: kao što su desetljećima lomljeni i „obezglavljivani“ nišani na muslimanskom mezarju, koje je ustupilo mjesto modernom parku koji je, kao što vidjesmo dobio prefiks „Spomen-“, nove generacije su nastavile sa lomljenjem aktuelnog spomen-obilježja. Ovo je, za sada, već treće oštećenje od kada je spomen-ploča postavljena jula 2011.godine.

Nije isključeno da su vandali dodatno motivisani i izjavom Foruma Bošnjaka Muslimana Crne Gore, nakon lomljenja spomen-ploče u januaru 2012.godine: „…Taj vandalizam je ravan rušenju na stotine nadgrobnih obilježja, na mezarjima svih naroda, na prostoru Crne Gore i regiona…“

U nedostatku zanimacija na prostoru nekadašnjeg muslimanskog groblja, vandali svoju hrabrost i vjersko-nacionalnu čistotu demonstriraju u obližnjoj igraonici „PC Sar“ porodice Al- Mustafa, pišući grafite pune mržnje , kamenujući i pucajući u pravcu nedužnih ljudi. Policija je reagovala tek nakon pisanja medija o pomenutom slučaju, iako je prethodno o svemu blagovremeno obavještavana!

29.3.2012.g./17.Džumade-l-ula 1434.H.