Ovih dana, medijsku pažnju ponovo zaokuplja hodža iz Bara, Edin Peković, koji svojih “pet minuta slave” ima zahvaljujući televizijskoj stanici “Prva” ( http://www.dailymotion.com/video/x3x8o66).
Uz intrigirajući naslov serijala “Srpske misterije”, slijedi i podnaslov, tj. naziv epizode “Muslimanska magija”, čiji glavni “junak” je naš stari poznanik, imam novobarskog džemata, koji je zadnjih nekoliko godina ostao bez većine džematlija. Ili, bolje rečeno, pastve jer, kako reče, u svom djelanju koristi i biblijske psalme? Naime, o njegovim egzorcističkim djelovanjima smo već pisali u par navrata (www.broj19-number19.org: “Zona sumraka”, “Stradija u Islamskoj zajednici Bar”, “Novobarski imam- egzorcist”…), što je bilo upućeno ne samo široj javnosti, kako bi blagovremeno upozorili na štetno i veoma opasno djelovanje dotičnog, već smo računali na adekvatno reagovanje časnih pojedinaca iz Islamske zajednice i Bošnjačke stranke, čije rukovodstvo je direktno involvirano u ovaj problem. Nažalost, sve je i ostalo na tome, pa najveći broj džematlija već više od tri godine ne odlaze u svoj mesdžid. Naime, nakon što se saznalo za aktivnosti E. Pekovića, peticijom sa preko 80 potpisa od Odbora IZ Bar i od Mešihata je zahtijevano da se slučaj ispita i s tim u vezi preduzmu adekvatne mjere. Odgovor nije ni dan- danas stigao,
Pošto ih je od zvaničnika IZ-e dočekao zid ćutnje, s tim u vezi džematlije su konsultovale neke od poznatih šerijatskih pravnika i odgovor je bio decidan i argumentovan, sa zaključkom da je “ovaj efendija pravi SIHRBAZ i da su njegove metode „liječenja“ zasnovane na PRAVLJENJU SIHRA…”
Na snimku koji je emitovala srpska TV stanica, gdje se može vidjeti i čuti više interesantnih i, najblaže rečeno, vrlo upitnih detalja, prikazana je i jedna od “seansi” koja se sprovodi u prostorijama novobarskog mesdžida.
E. Peković i dalje nesmetano sprovodi svoju praksu i biva promovisan od strane rukovodstva OIZ Bar, dok džematlije klanjaju u prostorijama “Orijenta”.
Naime, džematlije su pokušale da klanjaju u mesdžidu odvojeno od imama, ali im je samozvano rukovodstvo džemata zabranilo. Tako da je ova NVO, koja je od svog osnivanja realizovala niz humanitarno-edukativnih akcija, dovedena u situaciju da dobije (ukoliko već nije) etiketu “paradžemata”.
U međuvremenu, neke džematlije koje su dobronamjerno pokušale da E. Pekoviću ukažu na pogubnost onoga što radi, saslušavane su u policiji jer ih je dotični prijavio da mu prijete “odsijecanjem glave”. Neke druge džematlije su ostale “samo” na nezvaničnim policijskim upozorenjima i “prijateljskim” (čitaj: prijetećim) savjetima nekih bošnjačkih funkcionera, dok su nepopravljivi dobili zvanično upozorenje od strane glavnog imama i, sada aktuelnog, potpredsjednika Parlamenta, da će biti izbačeni iz Islamske zajednice!
Ukoliko je nekom i poslije svega još uvijek nejasno, nije ovo samo problem oličen u liku i djelu ovog novobarskog imama. I brojne njegove kolege, da ne pominjemo ostale koji nemaju zvaničnu diplomu medrese, kako u Baru, tako i u drugim mjestima, masovno zloupotrebljavaju nevolju i naivnost, kao i ukazano povjerenje kako muslimana tako i pripadnika drugih religija, te mešetare izgubljenim dušama. Mada drugi, za razliku od medijski eksponiranog E. Pekovića, uglavnom to rade u tajnosti.
Ovo je, nažalost, slika i prilika naše sumorne realnosti, gdje se jasno vidi ko su oni koji se predstavljaju kao vjerske i političke vođe jednog naroda! A i na kom je stupnju narod koji sve to trpi…
10.3.2016.g./01.Džumade-l-uhra 1437.H.