Za skandalozno događanje u Memorijalnom centru Potočari, čiji glavni akter je srbijanski premijer Vučić, najodgovornije su bezbjednosne službe BIH.

Naravno, svakom je jasno da ništa u kompletnom slučaju nije – slučajno. Vučića, kog su toliko pozivali u Srebrenicu i koji je, s tim u vezi, danima, nedjeljama, mjesecima… tvrdio pazar, nije imao obezbjeđenje u skladu sa posjetom visokog rizika. Bez obzira na činjenicu da je rukovodstvo odgovornih službi u rukama srpskih policajaca, ljaga je bačena na kompletnu BiH, a šehidske porodice dovedene u apsurdnu situaciju da se pravdaju i izvinjavaju ni krive ni dužne i da, uz svu nesreću, sa ove dženaze nose dodatne mučne utiske. Premijer Vučić u pratnji ličnog obezbjeđenja, prema VIP loži uputio se pored Spomen- obilježja i, kroz najveću gužvu, uzanom stazom djelimično obezbijeđenom metalnom ogradom. Dovoljno je bilo da se začuje prvi zvižduk, padne prvi pogrdni uzvik, poleti flašica s vodom… I, psihologija mase čini svoje. Atentat je neprikladna i preteška kvalifikacija pomenutog djela, ali se ne može poreći atmosfera linča, uz osjećaj stida većine prisutnih. Neupitni su Vučićevi istorijski istupi a jedna od poznatijih izjava, iz perioda nacional-šovinističkog zanosa pod Šešeljevim šinjelom, istaknuta je na velikom transparentu pored VIP lože.

Ali, mora se uzeti u obzir da je Vučić bio gost, a taj status podrazumijeva apsolutni imunitet. Na kraju krajeva, bilo je tu i gostiju čija uloga u periodu događanja od prije 20 godina je itekako neupitna. Da li je, recimo, crnogorski predsjednik među hiljadama šehidskih nišana, osjetio makar trunku nelagode? Pa, on je u vrijeme genocida u Srebrenici obnašao funkciju ministra unutrašnjih poslova, a poznato je da su iz Crne Gore Srbima u Bosni kontinuirano upućivani vagoni oružja i goriva za tenkove, dok su vikend- četnici klali i pljačkali po Foči, Čajniču, Goraždu… Da ne pominjemo koliko ništa nije učinio kao ministar pravde povodom deportacija bosansko-hercegovačkih izbjeglica. Među stotinjak ubijenih, od kojih većini ni danas nijesu nađene kosti, bilo je mnogo i Srebreničana.

A šta bi tek rekli za uvaženog gosta iz SAD-a? Bil Klinton se u vrijeme agresije na BiH, nalazio na čelu države koja je uvela embargo na oružje jednoj međunarodno priznatoj zemlji i tako olakšao posao dželatima. Američki lider čiji NATO savez nije ni prstom mrdnuo da spriječi pokolj u Srebrenici. A mogao je! Baška njegova glavna uloga u stvaranju RS-a, kancerogenog tkiva na tijelu BiH, koje je upravo metastaziralo.

Kome je sve ovo trebalo? Da li će ovaj nemili događaj dati vjetar u leđa Dodikovim aktivnostima na odcjepljenju RS-a?

Odgovorni iz bezbjednosnih službi treba da objasne zašto za prolaz Vučića s pratnjom prema VIP loži nije korišćena već pripremljena staza sa lijeve strane Memorijalnog centra, gdje je prostor širine od oko 4m bio obezbijeđen metalnom ogradom a bilo je prisutno mnogo manje posjetilaca. U tom dijelu je čak i televizijska ekipa RTL-a imala pripremljen boks i očigledno bila veoma iznenađena razvojem događaja i pojavom Vučića u drugom dijelu Centra.

Kao akteri napada na premijera Vučića apostrofirani su članovi nekih navijačkih grupa iz Novog Pazara. Ovaj momenat definitivno navodi na pretpostavku da je fingiranje atentata na Vučića ipak iz već poznate kuhinje, po čijem receptu je prerano okončana karijera i premijera Đinđića…

13.7.2015.g./ 26.Ramazan1436.H