Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je povodom Dana Podgorice- 19. decembra, građanima Glavnog grada, predsjedniku i odbornicima gradske Skupštine i gradonačelniku Podgorice dr Miomiru Mugoši čestitku: „…U Evropi skoro da nema grada koji je 72 puta rušen bombardovanjem i obnavljan, kao što je Podgorica. Svim tim ranama i istorijskim ožiljcima odoljela je Sahat kula, koja danas prkosno stoji kao svjetionik koji najavljuje luku- Glavni grad Crne Gore Podgoricu…“

Ko ono bijaše poeta? Ex premijer ili novi/stari predsjednik Parlamenta? Elem, radi istine, gospodina Krivokapića moramo ispraviti: Sahat-kula, nažalost, nije odoljela „istorijskim ožiljcima“ i sa vjerskim simbolom na krovu predstavlja demonstraciju dominacije hrišćanstva, nakon „viševjekovnog ropstva“. Sahat-kula je vakuf- zadužbina Hadži Mehmed-paše Osmanagića i građena je istovremeno kada i obližnja džamija, početkom 18. vijeka. Opstala je nakon toliko vjekova i nalazi se pod zaštitom države kao kulturno- istorijski spomenik.

Zaista je licemjerno u kontinuitetu se iznova diviti njenoj monumentalnosti, a da niko do sada nije našao za shodno niti smogao hrabrosti da ukaže na činjenicu da krstu na Sahat-kuli nije mjesto! Upitno je zašto s tim u vezi nije reagovala Islamska zajednica, s obzirom da se radi o vakufu čiji pravni titular je upravo IZ Crne Gore!? Naprotiv- Turskoj državnoj agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj- TIKA sa sjedištem u Podgorici, taj detalj na krovu Sahat-kule predstavljen je kao vjetrokaz! Isto objašnjenje je navedeno i u jednom putopisu iz Podgorice, objavljenom u listu „Preporod“!?

Međutim, ako uboge ostatke turske tvrđave Depedogen, na ušću Ribnice, nazivaju „Nemanjin grad“, zašto bi nas onda čudilo svojatanje jedne Sahat- kule? Tvrđava čije ostatke i danas imamo, podignuta je 360 godina poslije Nemanjinog rođenja. U cilju ostvarivanja određenih političkih ciljeva, stoji i činjenica da je prema tvrđavi dugo vremena vladao jedan nepravilan odnos upravo zbog toga što je ona turskog porijekla i da navodno ne pripada crnogorskoj kulturi.

24.12.2012./11. Safer 1434.h.ga