U istoriji crnogorskog parlamenta nikada nije bilo više muslimana, a odnedavno i hadžija! U ovolikom broju nikada nije bilo muslimana ni u parlamentarnom Odboru za bezbjednost. Ovakav zaključak se može izvući iz informacije koju su ovih dana plasirali mediji, da je i aktuelni potpredsjednik Skupštine nedavno postao hadžija, i to „na poziv kralja saudijske Arabije Abdulaha, odnosno reisa Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Rifata Fejzića koji je, kako tvrdi Mustafić, prilikom izbora poštovao Abdulahova uputstva…“ („Vijesti“, 26.10.2013.) . U (samo)reklamirajućem nastupu navodi se i sljedeće: „…Svake godine, a Crna Gora je od ove godine u tom paketu, kralj poziva jedan broj ljudi koji daju doprinos IZ, koji su ugledni u društvu, rade u državnim institucijama, a praktikuju vjeru. Izbor je obavio reis, tako da je ovo bila i afirmacija IZ, ali i same države Crne Gore…“ Iz pomenutog teksta saznajemo još „da su osim reisa i potpredsjednika Skupštine, među 20 kraljevih zvanica bile i Mustafićeve stranačke kolege, predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović i odbornik u Tuzima Nedžad Drešević, članovi Mešihata IZ, direktor medrese u Milješu Rahman Kačar, profesori u toj srednjoj školi i članovi lokalnih odbora IZ“, kao i (netačna) informacija da je „Mustafić u IZ angažovan kao predsjednik odbora u Baru“ (naime, za predsjednika OIZ Bar je postavljen Ćazim Alković, takođe jedan od „Kraljevih gostiju“, kako saznajemo).

Ovoj odabranoj ekipi pozavidjeli bi i muslimani koji su, birvaktile, bili angažovani kao perjanici, članovi elitne garde kralja Nikole.
Analizirajući navedeno moramo da primijetimo da tek na zajedničkoj Ikrar dovi u Podgorici, reis Fejzić obavještava prisutne da “pod pokroviteljstvom ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Podgorici, na hadždž odlazi 19 hadžija, u sklopu projekta „kraljevi gosti“ pod pokroviteljstvom KSA 20 hadžija, i pod pokroviteljstvom ambasade Katara u Rimu, troje hadžija”.

Kako se još navodi na www.monteislam.com, “ispraćaju 20 hadžija, koji su dio programa “Kraljevi gosti” pored članova porodice i prijatelja, prisustvovali su ambasadori BiH i R Turske, Nj. E. Izmir Talić, i Nj.E. Mehmed Niyaz Tanilir, zatim prvi sekretar ambasade Turske i Crnoj Gori g. Fehim Četin, direktor TIKA-e g. Mustafa Yazici, koordinator Diyaneta g. Tevfik Yucesoy, direktor Turkish Airlines u Podgorici g. Oguz Turkeler i drugi”. To valjda govori dovoljno o tome koliko su “Kraljevi gosti” zaista prepoznati kao najugledniji građani islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori!?

Evidentno je da zvaničnici Islamske zajednice nastavljaju sa tradicijom netransparentnog djelovanja, što nije ni čudno imajući u vidu istorijat njihovog nezakonitog zauzimanja pozicija na kojim se nalaze. U proteklom periodu, osim sprege sa aktuelnim režimom, izuzetnu inkorporaciju su ostvarili sa Bošnjačkom strankom, pa smo nedavno bili u prilici da se osvjedočimo tome u (nesrećnom)nastupu glavnog imama IZ u Pljevljima (http://www.vijesti.me/vijesti/glavni-pljevaljski-imam-bs-nista-ne-moze-dok-glasate-fasiste-dps-a-clanak-152705).

Po kom osnovu su uposlenici iz Medrese birani za dodjelu hadž- hedije, može se takođe pretpostaviti, imajući u vidu da profesorski kadar te ustanove nije priman putem javnog konkursa! Ništa bolji osjećaj nemate ni kada su članovi lokalnih odbora u pitanju. U novobarskom džematu, za odbor su se između sebe birali članovi lokalnog odbora Bošnjačke stranke (detaljnije o tome na: https://www.broj19-number19.org/text_view.php?text_id=98 i https://www.broj19-number19.org/text_view.php?text_id=99). Prema našim saznanjima, i „biranje“ članova u drugim odborima IZ CG je bilo manje- više slično!
U Islamskoj zajednici u Baru, čak ni članovi Odbora nijesu bili upoznati s tim ko je dobio hediju- poklon za odlazak na Hadždž! Pa, pošto se na kraju i to saznalo, postavljeno je pitanje zašto se tajilo i da li su ti „srećni dobitnici“ mogli i trebali ustupiti taj „zgoditak“ nekom vremešnom i siromašnom džematliji, a oni da odu o svom trošku?

Tajnost „Kraljevim gostima“ bila je zagarantovana i u odborima IZ u Ulcinju, Bijelom Polju, Plavu, Rožajama…
Nažalost, ovakve stvari se ne dešavaju prvi put. To je neprimjerena praksa i iz vremena kada se na čelu IZ CG nalazio reis Idriz Demirović. I tada su se hadž- hedijama čašćavali poslušni i kooperativni, a na upit rijetkih džematlija koje su smatrale da je tako nešto nedopustivo, objašnjavali su da je to preporuka iz Saudijske kraljevine- da se forsiraju „ugledni muslimani, koji rade u državnim institucijama, pa čak ne moraju ni prakticirati vjeru…“?

Slučaj sa hadž- hedijama sličan je i sa višegodišnjim odabirom studenata za državne stipendije u Turskoj. Iako smo u više navrata upozoravali na brojne nepravilnosti s tim u vezi, pa čak i prilikom neposrednih kontakata sa zvaničnim predstavnicima Republike Turske u Crnoj Gori, nijesmo mogli učiniti ništa više od javnog reagovanja (https://www.broj19-number19.org/text_view.php?text_id=83). I dalje je na djelu odabir svršenih srednjoškolaca za studije u Turskoj, pretežno po osnovu bliskih veza u Bošnjačkoj stranci, Islamskoj zajednici, kao i „uglednih Bošnjaka“ u tzv. „građanskim partijama“ i akademskoj zajednici!
Zvaničnici IZ CG su među najže

šćim kritičarima „vehabijske pošasti“, reis Fejzić s tim u vezi ima više zvaničnih izjava a u sklopu dokumenata iz afere „Wikileaks“ se čak iznosi da je američkom ambasadoru u Podgorici dostavljao više informacija na tu temu! Ova saznanja do sada niko nije demantovao! Ništa čudno, imajući u vidu da raspolažemo i podacima o nekim imamima koji su policiji dostavljali spiskove sa imenima pripadnika „vehabijskog pokreta“! Ipak, navedeno nam se ne uklapa u priču o “Kraljevim gostima” jer, prema tumačenju brojnih zapadnih službi bezbjednosti, upravo saudijska kraljevska porodica je označena kao glavni finansijer istih tih vehabija diljem zemaljske kugle! A opet, ne treba ni to da nas brine, ako se prisjetimo da je crnogorski reis ne tako davno imao bliske susrete i sa bivšim libijskim vođom Gadafijem!

Nažalost, nijesmo mogli doći do kompletnog spiska sa imenima “srećnika” koji su ove godine obavili hadž o tuđem trošku. Imajući u vidu da je, prema navodima zvaničnika IZ , “dostupna cijena hadžijskog aranžmana” od nekih 3000 eura, možda neki tu hediju i ne smatraju “kraljevskom”, makar kada je finansijski aspekt u pitanju?! Pogotovo ako pretpostavimo koliki su prihodi njih nekolicine, naročito onih koji su u sklopu svoje funkcije i članovi brojnih skupštinskih odbora i raznih drugih foruma i organizacija?

I na kraju: među muslimanima Crne Gore ostaje gorak ukus da su za dobitnike hadž- hedija, osim glavnih aktera, uglavnom birani lojalni i poslušni, kako bi se na taj način adekvatno nagradili i dodatno motivisali za “zatvaranje očiju” pred svim neregularnostima unutar Islamske zajednice i oko nje! A takođe da se pripreme za angažman u vezi predstojećih izbora, kao i aktivnosti oko evroatlantskih integracija u Crnoj Gori.
Naravno, sve čestitke novim hadžijama, jer: ”Ko obavi hadž ne čineći pri tome grijehe i prijestupe,vratiće se čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila.” (El-Buhari i Muslim)

Želimo da vjerujemo da će se zaista i ponašati u skladu sa titulom hadžije, koja „podrazumijeva i moralne obaveze…“, kako kaže aktuelni potpredsjednik Skupštine.

27.10.2013.g./ 22.Zu-l-hidždže 1434.H.