Za prvog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), koji je održan danas (29.12.2012.) u Sarajevu, izabran je Mustafa ef. Cerić.
U obraćanju učesnicima Kongresa i gostima, Cerić se zakleo da će odgovorno i savjesno obavljati ovu dužnost na čast i ponos svih Bošnjaka svijeta, javio je izvještač agencije Anadolija.

“Danas i ovdje želimo da nas cijeli svijet čuje, a naši susjedi bez predrasuda razumiju. Mi Bošnjaci smo nacija koja ima obavezu na samopoštovanje i pravo poštovanja drugih nacija koje drže do svoje časti i drugih naroda koji su predani jednakosti slobode i bratstva. Bosna je svačija, i ovih i onih, pa tako ni BiH zastava ni himna ni nacionalni ponos nisu ničiji, odnosno sve to može biti i ovih i onih”, naglasio je Cerić u obraćanju nakon izbora za prvog predsjednika SBK.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH kazao je da još uvijek postoje oni koji zaboravljaju da je u BiH oduvijek bilo i da će zauvijek biti onih koji u duši nose prave nacionalne i kulturne vrijednosti Bosne. On je dodao da je “Načertanije” Ilije Garašanina svjedočanstvo o multikulturalnom postojanju u BiH i uvjerljivo je za one koji još uvijek pokušavaju izvršiti “i mentalni, nakon biološkog genocida nad Bošnjacima”.

“Naučili su Bošnjaci da sva pomoć svijeta nije bila dovoljna da ih spasi od genocida, ali sva snaga uma bosanskohercegovačkih patriota jeste bila bitna. Nakon tog iskustva, niko nema pravo da Bošnjake zaustavlja na putu njihove nacionalne samobitnosti i državne suverenosti. To se neće i ne smije više nikad dogoditi nikome i nigdje, pogotovo ne Bošnjacima”, kazao je Cerić. On je dodao da je krajnje vrijeme da Bošnjaci shvate da je njihova “krv skupocjena i dragocjena”. Cerić je podsjetio da svi Bošnjaci, ma gdje bili, trebaju imati zajednički cilj, a to je zaštita i odbrana od genocida.
“Bošnjačko pitanje na Balkanu nije vjersko, već nacionalno. Svi Bošnjaci svijeta moraju se probuditi, jer više nikad ne smiju sebe dovesti u situaciju da nisu u stanju zaštititi se. A, da bi to postigli, Bošnjaci moraju imati organiziranu, odgovornu i snažnu državnu liniju odbrane, jaku, slobodnu i samosvjesnu nacionalnu liniju odbrane i neprobojnu duhovnu liniju odbrane. Ne da bi samo sebe odbranili, već i da bi spasili zločince od njihovog zla”, poručio je Cerić.

“Bošnjaci moraju biti nedvosmisleni u zahtjevu da imaju sve što imaju i druge nacije na Balkanu i u Evropi. Umjesto lažne priče da nema BiH bez ovih ili onih, Bošnjaci moraju shvatiti da nema BiH bez Bošnjaka niti Bošnjaka bez BiH. Ova zemlja pripada onima koji istinski vole njene ljude, narode, vjere, kulture, rijeke i planine”, kazao je Cerić.
Ovaj kongres ima smisla, poručio je Cerić, da okupi sve Bošnjake, da pokažu da su sposobni i poštovanja vrijedni kao nacija, te da imaju sve što imaju i druge evropske nacije.
“Bošnjaci se moraju prihvatiti zadatka da samo kao nacija mogu nešto ostvariti. Od danas, mi Bošnjaci, hoćemo da pokažemo svoju odanost naciji čuvajući kroz to svoju vjeru. Ovo je naša zemlja, mi smo Bošnjaci, govorimo svoj jezik i ne bojimo se nikoga osim Boga”, poručio je Cerić.

Na Kongresu je izabran i predsjednik Skupštine SBK-a Muamer ef. Zukorlić, sekretar Skupštine Ekrem Tucaković, potpredsjednici SBK-a Haris Hromić, Mirza Šabić, Mevlida Serdarević, predsjednik Izvršnog vijeća SBK-a Mirsad Čaušević, te 30 članova Senata SBK-a.
Kongresu je prisustvovalo 275 učesnika iz svih dijelova svijeta i svih sfera života.

Autor: A.A.