U iščekivanju turskog premijera Erdogana, funkcioneri Islamske zajednice u Crnoj Gori su “ispucali” epohalne aktivnosti, po svemu sudeći i ovog puta u sklopu aktuelne izborne kampanje. U nemogućnosti zakupa bilborda i reklamnih panoa (vjerovatno više iz finansijskih, negoli etičkih razloga), pokušavaju se potpomoći i štampanim medijima. Tako se u podgoričkim džamijama ovih dana besplatno distribuira časopis “Forum”, čija naslovnica je vrlo znakovita a sadržina u skladu sa istom. Naravno, tu su i tekstovi koji čitaoce obavještavaju i o dometima aktuelnog režima u prethodnom periodu.

Ovo tim više bode oči ako se prisjetimo da je aktivistima NVO iz Bara rukovodstvo IZ zabranilo distribuciju vjerske literature ispred Podgradske džamije, ne pitajući se kako će to uticati na te mlade ljude, koji su do sada organizovali brojne akcije humanitarnog karaktera kao i predavanja više eminentnih profesora iz Crne Gore i okolnih zemalja.
Šta reći? Dovoljno je samo podsjetiti se da jedina medresa u Crnoj Gori i nakon šest godina nije dobila licencu Ministarstva prosvjete, tako da svršeni medresanti dalje školovanje mogu nastaviti samo na univerzitetima van Crne Gore. Toliko o idili IZ i Vlade Crne Gore…

U Bijelom Polju je krajem prethodnog mjeseca u prepunoj Hali sportova održana centralna svečanost povodom rođendana Muhammeda a.s. (Tek da pomenemo da muslimani širom planete sve značajne pa i ostale datume računaju prema islamskom, tj. hidžretskom kalendaru, kao i da je 12.Rebiu-l-evvel, dan rođenja Poslanika s.a.v.s., ove godine se poklopio sa 13-tim januarom.) U prvom redu domaćin svečanosti, reis Fejzić, a do njega gradonačelnik Žurić sa brojnim saradnicima, vjerovatno u znak uvažavanja svojih sugrađana islamske vjeroispovijesti. Nažalost, promociji knjige Šerba Rastodera “Šahovići 1924” nije prisustvovao, kao ni drugi visoki funkcioneri bjelopoljskog DPS-a. Nijesu se tada udostojili doći čak ni oni njegovi partijski drugovi o čijem narodu i njegovoj golgoti se te večeri govorilo.

Ali zato su se pojavili (šta pojavili- bili domaćini!), na dirljivom susretu vladike Joanikija i reisa Fejzića. Zaista je dirljivo bilo očitovati blaženi pogled poglavara crnogorskih muslimana upućen svom kršćanskom kolegi.

Jedan od prisutnih u ovom biranom društvu, ovih dana se pominje u medijima, ali ne kao kum našeg vječitog Premijera, niti kao visoki funkcioner DPS-a, a taman posla kao predsjednik parlamentarnog Odbora za bezbjednost. Jer, ova potonja funkcija baš i ne korespondira sa optužbama upućenim na njegov račun, pogotovo ako uzmemo u obzir da ga za kupovinu- iznudu glasova optužuje sugrađanin koji je u tom periodu radio kao policajac.
Kada smo već kod tzv. medijske prezentacije budućeg džamijskog kompleksa u Bijelom Polju, po svemu sudeći i ovaj projekat je kao brojni prethodni projekti Islamske zajednice, izabran bez konkursa i praćen zakulisnim radnjama s tim u vezi.

Kojim motivima su se rukovodili odgovorni u IZ CG, kada nijesu uzeli u obzir, recimo, projekat mladog i perspektivnog bjelopoljskog arhitekte I. France, koji je projektovao i džamiju u Nedakusima?
Takođe ostaje nejasno, kada je već nesporna parcela, a postoji i projekat, kao i donator, zašto se nije odmah položio kamen-temeljac? Ili će i ovo, kao izgradnja nove zgrade Mešihata u Podgorici, biti na ‘dugom štapu’?
Upravo tih dana, reis Fejzić je ispred Mešihata IZ CG kao suorganizatora, učestvovao i na II Međunarodnom simpozijumu za izučavanje balkanske istorije. To je, naravno, bila prilika da se još jednom naglasi zajednička uloga Crne Gore i Turske „na vrijednostima multikulturalnog življenja i suživota…“ kao i „veoma dobra saradnja između vlada i naroda dviju država“. Pa je tako i ministar Gvozdenović bio u prilici da podsjeti na „odgovorno ponašanje Crne Gore i prijem raseljenih lica u periodu rata“, uz zaključak da je „tolerancija sačuvala mir u Crnoj Gori“.

Reis Fejzić je prije nekoliko dana bio gost i na konferenciji Balkanskog kluba mira, gdje je usvojena i potpisana deklaracija o svjetskom miru. “On je podsjetio da je veoma važno da u poruci mira koja iz Podgorice ide ka čitavom svijetu pored Ukraine svoje mjesto nađe i apel da se zaustavi građanski rat u Siriji, vojna diktatura u Egiptu te stradanje nedužnih u Mianmaru, Centralno Afričkoj Republici i drugim mjestima…”, kako prenosi www.monteislam.com. Međutim, Fejzić je trebao zamoliti prisutnog Malika Obamu, direktora Fondacije Barak Obama Husein Senior, da svom polubratu Baraku prenese molbu kako bi preduzeo mjere u cilju spasavanja Rohingja muslimana, kao i muslimana u Centralnoafričkoj Republici koji se u XXI vijeku nalaze pred totalnim istrebljenjem. Takav apel bio svakako bio svrsishodan, ukoliko se zna da je upravo reis Fejzić jedan od glavnih agitatora za ulazak Crne Gore u NATO savez.

Na pomenutoj konferenciji su učestvovali i lideri Bošnjačke stranke, koji se takođe aktivno zalažu za NATO alijansu. Koliko je taj mirovni skup kompatibilan sa vojnom doktrinom koja, na primjer, neštedimice zagovara upotrebu bespilotnih letilica, tzv. ‘dronova’, koje su uzrokovale smrt i teška ranjavanja brojnih civila predstavljenih, u nemogućnosti kao talibana, ‘kolateralnom štetom’.

Da je i posjeta Malika Obame realizovana u svrhu izborne kampanje, potvrđuje i njegov boravak u Rožajama kada je, u prisustvu desetak imama Odbora IZ Rožaja i nekoliko čelnika Bošnjačke stranke u Centralnoj džamiji nakon namaza doslovce poručio: „Podržite vašeg predsjednika i premijera ove države i nemojte da se razjedinjujete. Budite jedinstveni.“

A lideri Bošnjačke stranke se ubiše ovih dana pozivajući svoje simpatizere da skinu sa vlasti višedecenijski režim!? Kao da BS od svog osnivanja nije sve vrijeme upravo sa tim istim režimom ne kupi mrvice sa stola vlasti?! A čak i ne kriju da će u slučaju pobjede DPS-a, ponovo im se prikloniti.

Čime se, recimo, rukovodila Bošnjačka stranka u Baru kada je ušla u koaliciju sa albanskim partijama? Zar nijesu imali na umu da na respekt drugih možeš da računaš tek nakon što ga zaslužiš kod svog naroda? Iako je broj glasača na prethodnim lokalnim izborima gotovo prepolovljen, rukovodstvo barskog OO BS nije podnosilo ostavku. Obećanja su, uglavnom, ista: džamija u Novom, groblje u Starom Baru… ravnomjerna nacionalna zastupljenost u državnim organima. Izborne konvencije ne održavaju, ali su zato njihove aktivnosti mahalskog karaktera i čaršijskog ogovaranja. A sa čime i izaći pred potencijalne glasače? Da li će nakon održanog koncerta ilahija ili sevdalinki, narod zaboraviti na svoje muke? Ili će se proslavom Hidžretske nove godine ili rođenja Muhammeda a.s., još više zbližiti sa svojim sugrađanima hrišćanske vjeroispovijesti, kao pandan Novoj Godini i Božiću?!

A koliko je bošnjačkim liderima zaista stalo do prava svog naroda, može se zaključiti i po njihovom angažmanu u Islamskoj zajednici. Na prethodnim, tzv. izborima za odbore Islamske zajednice, u Novom Baru je, recimo, učestvovao kompletan Odbor Bošnjačke stranke. Čak i oni čije mjesto stanovanja se nalazi van Novog Bara. Uzurpirana su mjesta i u džematskim i glavnim odborima IZ u Crnoj Gori, a samim tim i Saboru i Mešihatu. Koliko je sve to u skladu sa Ustavom IZ CG vidi se i po tome što na zvaničnoj web stranici ne možete uopšte naći spisak sa imenima članova pomenutih institucija. Barske džematlije su u dva navrata peticijama sa brojnim potpisima tražili ispravljanje nepravilnosti u Islamskoj zajednici, ali do danas nijesu dobili nikakav odgovor.

Teče izborna kampanja. Potpisi glasača se skupljaju milom ili silom. Dotičnoj porodici se dostavi obrazac sa već popunjenim ličnim podacima, koje samo treba ovjeriti svojim potpisom.

Najčešće ni taj potpis nije neophodan, jer se već zna da je njihova lojalnost neupitna. Razloga za to ima više… Sve ide po oprobanom receptu ‘štapa i šargarepe’. Kod onih ‘nerazumnijih’ koji ne nasjedaju obećanjima o zaposlenju, socijalnim davanjima…, prijeti se policijom i raznim inspekcijama! Jer, sada je bukvalno svaki glas važan!

I sve to unatoč Ustavom zagarantovanog prava na slobodu izbora i tajnosti glasanja!

15.5.2014.g./ 16.Redžeb 1435.H.