Od prije nekoliko mjeseci, u Starodoganjskoj i Osmanagića džamiji u Podgorici, uveden je video-nadzor. Kamere postavljene na spoljnjoj strani, od strane džema’atlija su pozitivno ocijenjene kao novina koja može znatno doprinijeti bezbjednosti pomenutih objekata, naročito nakon nedavne pojave grafita uvredljivog sadržaja u neposrednoj blizini Starodoganjske džamije. Međutim, ono što je džema’atlije veoma ozlojedilo jesu kamere postavljene u unutrašnjosti ovih džamija: u Starodoganjskoj jedna i u Osmanagića džamiji dvije. (Pogledati galeriju)

Iako je bilo i šaljivih komentara u stilu „’Veliki brat’ nas posmatra…“, jedan broj džema’atlija je prestao da dolazi na molitvu (iako nijesu iz grupe koja je obilježena kao „vehabije“, zbog neznatno drugačijeg načina obavljanja namaza), vidno uznemireni prisustvom kamera. (Pogledati galeriju)

Neki od njih su čak, konstatujući da osim video snimaka postoje i audio zapisi koji se direktno dostavljaju u Agenciju za nacionalnu bezbjednost, toliko revoltirani da prijete uništavanjem kamera unutar džamije.
NVO „Broj 19“ je, nakon što smo se i lično osvjedočili u postojanje ovog nesvakidašnjeg video-nadzora, uputila dopis Mešihatu Islamske zajednice tražeći objašnjenje za jedan takav postupak i skrećući pažnju da je time izvršena povreda prava ličnosti, a što je u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima.

Međutim, nakon desetak dana preporučena pošiljka nam je vraćena uz obrazloženje da istu nijesu željeli preuzeti?

Računajući da za tako nešto vjerovatno postoji opravdan razlog, nakon par dana isti dopis smo pokušali lično da uručimo u prostorijama Mešihata. Međutim, prisutni službenik je odbio da primi dopis uz savjet da se isti vrati pošiljaocu!? Nakon jednog takvog neshvatljivog gesta, dopis smo poslali elektronskim putem na adresu: [email protected]

Nažalost, do sada nijesmo dobili nikakav odgovor. Očigledno da je ignorisanje provjereno najbolji metod komunikacije zvaničnika Mešihata Islamske zajednice Crne Gore sa vjernicima (naročito onim „neposlušnim“).
Za postavljanje kamera unutar džamija, pogotovo ako se uzme u obzir mjesto gdje su locirane, zaista ne postoji nikakav zakonski validan razlog (osim ako nijesu tačne pretpostavke da se koriste za potrebe određenih sigurnosnih službi?). Zaista je u pitanju krajnja mizerija: postaviti video-nadzor u unutrašnjosti jednog vjerskog objekta! Osim toga, očigledno se radi o povredi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

S obzirom na navedeno, javno pozivamo zvaničnike Mešihata IZ CG-e da objasne svojim vjernicima razloge za jedan takav čin, kao i da hitno uklone kamere iz unutrašnjosti džamija. Takođe pozivamo i Agenciju za zaštitu ličnih podataka da preduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa svojim nadlježnostima.