Rad Anketnog odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore već daje prve rezultate. Danas u ranim jutarnjim časovima, obećanje aktuelnog ministra unutrašnjih poslova po pitanju organizovanog kriminala u Baru, dobilo je potvrdu hapšenjem braće Hamza. Naime, čim su braća podrazumijeva se i da su organizovani, a moglo bi tu da se nađe i ponešto od ekstremizma, imajući u vidu njihovu vjersku pripadnost!

Da nije tužno…

16-točlana porodica Hamza već više od pet godina živi u Baru i jedini izvor prihoda im je poslastičarsko-buregdžiska radnja „Rex“, gdje radi najstariji Kibres sa braćom. Porodična tradicija i iskustvo, kao i profesionalan odnos su doprinijeli da su njihovi specijaliteti, a posebno burek, veoma popularni u Baru. S obzirom da su podstanari, a i poslovni prostor u kome rade je takođe iznajmljen, prošle godine su proširili posao radeći u Čanju tokom ljetnje sezone pokušavajući da donekle povećaju svoj skromni budžet, imajući u vidu brojnost porodice. Ove godine su prije tri nedjelje takođe počeli sa radom u Čanju, iznajmivši omanji kiosk. Međutim, odmah su uslijedile brojne inspekcije, a sredinom mjeseca objekat im je zatvoren po nalogu sanitarne inspekcije, koja je insistirala na postojanju sanitarnog čvora. To što nijedan objekat u susjedstvu, među kojim su i oni mnogo veće površine, ne posjeduje sanitarni čvor, nije uticalo na odluku inspekcije da samo njima zatvori lokal. No, tu mukama nije došao kraj, pa je uslijedila i prijava od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine da se ukloni montažno-demontažna tenda. Dat im je rok 1 (jedan) dan, bez odlaganja izvršenja, a potom je ekspresno uslijedilo i Rješenje o prinudnom izvršenju koje je zakazano za 29-ti o. mj. u 6,00 časova!

U zakazano vrijeme pojavljuju se inspektorke koje autoritativno nalažu realizaciju Rješenja, kao i uniformisani i policajci u civilu. Osim braće Hamza, prisutno je i desetak komšija, vlasnika susjednih objekata, žustro negodujući zbog takve demonstracije sile u jeku turističke sezone. Većina tih objekata postoji desetak i više godina i svake sezone nesmetano funkcioniše.

Komšije su postavili pitanje zašto se prvo prinudno izvršenje sprovodi kod braće Hamza, iako i sa jedne i druge strane postoji niz objekata? Prisutne inspektorke su arogantno odbile svaku diskusiju, uz objašnjenje „da će i ostali doći na red…“. Policajci su grubo i po kratkom postupku trojici braće stavili lisice, nakon što su ovi pokušali da urgiraju da im se omogući da oni sami uklone rashladne vitrine.

Inspektorke su to odbile i naložile radnicima JKP-a da ubace vitrine na kamion i iste prebace u barsku Luku.
Po mišljenju jedne od inspektorki, prisutni radnici barskog Javnog komunalnog preduzeća nijesu imali adekvatan radni nastup pa im je sa omalovažavanjem dobacila da će „drugi put pozvati svoje Nikšićane, koji će im pokazati kako se radi…“.

Jednog od nadobudnih policajaca u civilu neki od prisutnih su čak podsjetili da je i on prethodne godine držao u Čanju štand „na divlje“. Reakcija prozvanog policajca je bila pozivanje jednog od prisutnih da se javi u Stanicu policije u Sutomoru. Kasnije saznajemo da je po tog mladića došla policijska patrola, privela ga u policijsku stanicu i nakon kraćeg „prijateljskog ubjeđivanja“, pustila.
Podgoričanin Ilić Radomir, koji već 50 godina živi u Francuskoj, u Čanju posjeduje kuću i kaže nam da je ambijent čanjske plaže kao u Somaliji. Neshvatljivo je da samo na početku plaže postoji jedan toalet, a na sredini plaže jedan plastični WC koji je zatvoren! O prilazima za invalide nema ni govora. U pljeskavicama od 200gr koje se nude na okolnim štandovima, prašine je 50gr.

Inače, odmah po dolasku na lice mjesta policijski rukovodilac, koji se tek na naše insistiranje predstavio kao Zoran Deletić, oduzeo nam je foto-aparat i ličnu kartu iako mu je pokazana novinarska iskaznica. Jedino obrazloženje za takav postupak je bilo da je „zabranjeno fotografisanje“. Visoki policajac u civilu, obrijane glave (koji je u prednjem dijelu teksta prozvan za „divlji“ štand), krajnje neprofesionalno i otvoreno prijeteći , upozorio je autora ovog teksta da se udalji. Rukovodilac ove policijske akcije, Deletić, odbio je da nam kaže ime ovog svog kolege. S tim u vezi, neke od fotografija koje se nalaze u tekstu, manje su jasne jer smo nakon oduzimanja foto-aparata snimali mobilnim telefonom.
Kibres, Irgen i Ergiman Hamza su vrijeme uklanjanja rashladnih vitrina proveli zatvoreni u policijskom automobilu.

U policijskoj stanici u Sutomoru su dali izjavu na pomenute okolnosti, ali nijesu dobili kopiju izjave niti im je skrenuta pažnja na tu mogućnost! Oslobođeni su oko 12 časova, nakon čega su se vratili u Čanj i uklonili spornu tendu. Kako kažu, za njih je ova nesrećna epizoda u Čanju završena. Međutim, više od velikih materijalnih izdataka, boli ih pretrpljena nepravda jer smatraju da su ovakav „specijalni“ tretman doživjeli isključivo iz razloga što su ovdje kao Goranci bošnjačke nacionalnosti. To im je u telefonskom razgovoru nedvosmisleno potvrdila i jedna od inspektorki! Naravno, jasno im je da je u konkretnom slučaju samo njihova riječ protiv njene. Nažalost, slučaj braće Hamza nije usamljen.
„Pod Rumijom tri su vjere, one neće da se dijele…“ Ovako počinju riječi jedne poznate narodne pjesme iz barskog kraja. Da li će poruka ove pjesme nastaviti da živi i dalje- ostaje da se vidi…
A Ramazan je, mjesec posta i najsvetiji mjesec kod muslimana…

29.7.2013.g./21.Ramazan 1434.H.