Prije godinu dana poznati bjelopoljski majstor, kamenorezac Džeko Kajević, ustupio nam je par fotografija na kojim se vide ostaci starog muslimanskog mezarja u blizini bolnice u Pljevljima. Na fotografijama snimljenim prije 10-tak godina, prikazani su dijelovi starih nišana i sarkofaga, a Džeku su se obratili neki Pljevljaci sa željom da se uradi njihova sanacija i restauracija.

Džeko se oduševio ljepotom koju je tada ugledao na starom mezarju, ali nije se usuđivao da se prihvati tog posla. Svako je morao biti zadivljen majstorstvom starih umjetnika koji su tada koristili čuveni aleksandrijski mermer iz Egipta.

Iako tada nije prihvatio ponuđeni posao, Džeko je nedavno prilikom odlaska na jednu dženazu u Pljevlja ponovo otišao do starog muslimanskog mezarja kako bi se još jednom nagledao prelijepih nišana i sarkofaga! Uz to ispunjen tugom zbog neodgovornog odnosa i nebrige kako pojedinaca tako i nadlježnih institucija prema neprocjenjivom kulturno-istorijskom blagu koje nepovratno i beznadežno propada.

21.10.2012.g./6.Zu-l-hidždže 1433.h.