Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, naložila je obustavljanje radova na starom mostu na Vrućoj rijeci. Aktuelni radovi na ovom mostu, kao što smo i pretpostavljali, izvode se bez validne dokumentacije (NEMA sagalsnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara, niti odgovarajućeg projekta!)…

 

 

 

 

 

 

 

Međutim, neposrednim uvidom konstatovali smo da je izvođač i pored zabrane nastavio radove na mostu. Sasvim izvjesno, uz saglasnost investitora –  NVO “Društvo maslinara Bar”.

Ovaj slučaj je, nažalost, još jedan u nizu gdje se nepovratno uništavaju kulturno-istorijska dobra neprocjenjive vrijednosti, a sve pod firmom “obnavljanja”, “rekonstrukcije”, “spasavanja”, “valorizacije”…

Prije nekoliko dana smo od Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UZKD) dobili informaciju kojom je potvrđena sumnja da je ekshumacija i otuđivanje dijela groblja Omerbašića džamije izvršeno bez njihovog znanja, iako se radi o kulturnom dobru koje se nalazi pod zaštitom Države.

Isto tako, konstatuje se da Islamska zajednica nije tražila saglasnost za izgradnju toaleta na groblju Omerbašića džamije. Međutim, iako se radi o neviđenom skrnavljenju ovog groblja, kao i o evidentnom kršenju Zakona, UZKD nije podnijela prijavu protiv odgovornih. Naprotiv, dali su sugestije Islamskoj zajednici da se izvrše određeni  radovi na pomenutom toaletu kako bi se predmetni objekat “uklopio u ambijent”…!

Pitamo se, po ko zna koji put, kako u ovakvim i sličnim slučajevima ne reaguju brojne lokalne institucije i kvalifikovani stručnjaci?