Vrhunac drskosti: narodu koji se još uvijek sa nostalgijom prisjeća zajedničke bivše nam domovine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, prodavati maglu i ubjeđivati ga da pridruživanje NATO savezu nema alternativu!? Narodu koji još nije zaboravio kako je sa crvenim pasošem mogao putovati širom svijeta bez potrebe da prethodno pribavlja vizu. Naša Juga je bila članica i jedna od osnivača Pokreta nesvrstanih, podjednako cijenjena i uvažavana kako na Istoku tako i na Zapadu. Naši radnici su bili dobrodošli u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama, ali i sa našim preduzećima u Africi i Aziji… Prosto zvuči nevjerovatno da Crna Gora koja je koliko juče, nakon gotovo cijelog vijeka, povratila svoju državnost- srlja u podaništvo!
Bez trunke srama, vladajući režim koji nas je već odavno doveo u dužničko ropstvo svakodnevno nam puni glavu izjavama da je NATO savez demokratska institucija! Vidjevši tako jedinu šansu za aboliciju za sva počinjena zlodjela, stavljaju znak jednakosti između NATO-a i procvata turizma i ekonomskog blagostanja. Šta onda radi obližnja Grčka, turistička velesila i jedna od starijih članica Atlantskog saveza, koja je u stanju kliničkog bankrota?! A nijesu u mnogo boljoj situaciji ni njihovi vojni saveznici- Italija, Španija, Portugalija…
Ovdašnja vladajuća hunta ovih dana uzima sve veći zalet za dalje ispiranje mozgova crnogorskim građanima. Ne biraju se sredstva i kampanja biva sve agresivnija.
Tako je retorika čelnika Socijaldemokratske partije otišla mnogo dalje od njihovog većeg koalicionog partnera, iako su se početkom i tijekom 90-tih godina prošlog vijeka nalazili na dijametralno suprotnim stranama. Religijsko-nacionalistički ekstremisti iz redova Demokratske partije socijalista virili su ispod šinjela Slobodana Miloševića, dok su Liberali i Socijaldemokrate čuvale obraz Crnoj Gori. Danas su uloge obrnute: dok DPS moćnici navlače „jagnjeću kožu“, lideri SDP-a preuzimaju batinašku palicu.

rasko-konjevicKako drugačije tumačiti nedavnu izjavu potpredsjednika SDP-a i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića koji izričito negira učešće u državotvornom bloku onih koji insistiraju na anti-NATO kampanji, što je po njemu „zaustavljanje Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji…“. Sve to je ministar Konjević podveo pod plašt principa za koje se zalažu socijaldemokrate. Kako naglašava, „državotvorni blok mora baštiniti ideje nezavisne i građanske Crne Gore, kao i učlanjenje u NATO i EU…“.

Da prozivanje „državnih neprijatelja“ od strane aktuelnog ministra policije nije samo „pucanj u prazno“, govori i potenciranje njegovog partijskog lidera i šefa parlamenta Ranka Krivokapića, da predsjednik države Filip Vujanović što prije zakaže sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, na kojoj bi se raspravljalo o tome šta treba raditi u narednih pola godine da bi Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO.

ranko-krivokapicKrivokapić je tražio da sjednici pored Vujanovića, premijera Mila Đukanovića i njega kao stalnih članova Savjeta, prisustvuju i potpredsjednik Vlade za evropske integracije Igor Lukšić, ministarka odbrane Milica Pejanović- Đurišić, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić… Krivokapić čak dovodi u pitanje „iskrenu privrženost većeg koalicionog partnera integraciji u NATO“, navodeći da „sumnje u to postoje i kod stranih partnera koji zamjeraju na manjku rezultata u vladavini prava i reformi bezbjednosnih službi…“.

Da zalaganje lidera SDP-a nije ostalo bez rezultata govori i informacija da je krajem januara Savjet za odbranu i bezbjednost zaključio da je „učešće u međunarodnim snagama značajno doprinijelo jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore, unapređivanju procesa evroatlantskih integracija, kao i jačanju sposobnosti Vojske Crne Gore…“ A najavljeno je i „jačanje javnog dijaloga u cilju podizanja podrške NATO integracijama…“.
„Socijaldemokratija je”, kako se navodi u Vikipediji, “ naziv za struju nastalu u marksističkom pokretu …koja je držala kako će se transformacija kapitalističkog u socijalističko društvo odvijati kroz niz postepenih reformi umjesto revolucije. Socijaldemokrati se zalažu za zakonodavstvo kojemu je cilj putem porezne i socijalne politike što je moguće više smanjiti nejednakost među građanima. Socijaldemokratija se takođe odnosi i na društvo ustrojeno po socijaldemokratskim principima:
– sloboda koja znači više od individualne slobode, i uključuje slobodu od diskriminacije, odnosno slobodu od eksploatacije od strane vlasnika sredstava za proizvodnju;
-jednakost i socijalna pravda, koja uključuje ne samo jednakost pred zakonom, nego i ekonomsku i socio-kulturnu jednakost;
-solidarnost koja podrazumijeva suosjećanje s žrtvama nepravde i nejednakosti.”
Etiketiranjem i targetiranjem crnogorskih građana koji su protiv ulaska Crne Gore u zločinačku organizaciju Evroatlantski savez iliti NATO, aktuelni lideri SDP-a su očigledno odstupili od socijaldemokratskih principa i evidentno se programski približili jednom opredjeljenju koje je doživjelo poraz u Drugom svjetskom ratu. Jer: „fašizam nasuprot liberalističkom individualizmu i socijalističkom internacionalizmu, zagovara uspostavljanje zajednice kao uslova i oblika prevladavanja krize… Teror je legitimno sredstvo za uspostavljanje ujednačavanja.“ („Vikipedija“)
Šta je još potrebno pa da članstvo SDP-a shvati kuda ga vodi njihovo rukovodstvo?
Agresivna kampanja za ulazak Crne Gore u NATO već je poprimila takve razmjere da čak i pojedini profesori u prosvetnim ustanovama bez ustručavanja vrše otvorenu propagandu među učenicima starijih razreda. Tračak nade da nije sve gotovo leži u činjenici da je naša omladina sposobna da razlikuje pravdu od nepravde i da će uvijek biti na strani potlačenih. I za vjerovati je da će oni u tome biti primjer roditeljima, ako već nije obratno!

NO PASARAN!

03.02.2014.g./ 3.Rebiu-l-ahir 1435.H.