Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen u srijedu, 21-og o. mj. počeo je zvaničnu posjetu Crnoj Gori i istog dana se sastao sa ministrom pravde Duškom Markovićem.
Oko dvadeset protestanata dočekalo je zvižducima i antifašističkim parolama Rasmusena, koji je u hotelu “Ziya” večerao sa šefom diplomatije Igorom Lukšićem.

Dok su se Rasmusen i njegova pratnja približavali hotelu protestanti na čelu sa novinarem Markom Milačićem vikali su “Fašisti!”, a jedan od protestanata Gojko Raičević zaletio se sa transparentom”Krvave su vam ruke” na kolonu automobila.
Policija je Raičevića sklonila sa ulice, a protestanti su najavili da će isti performans izvesti i narednog dana ispred Vile Gorica, gdje će se Rasmusen sastati sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.
“Ako mislite da sada za stolom sjede dva najveća lažova i zlikovca, varate se. Takav događaj odigraće se tek sjutra u Vili Gorica”, kazao je Raičević.
Novinar Marko Milačić je poručio da Rasmusen i Đukanović posjetom na Dan nezavisnosti i nekoliko dana pred izbore provociraju crnogorski narod, koji, većinski, nije za ulazak Crne Gore u NATO.
Ispred Pokreta za neutralnost, saopštenje je pročitao Prof. dr Filip Kovačević:
“Dolazak generalnog sekretara NATO Anders Fog Rasmusen u Podgoricu tri dana prije važnih lokalnih izbora širom Crne Gore predstavlja grubi predizborni pritisak na crnogorske glasače da ne glasaju za promjenu postojeće vlasti. Jasno je da su sada konačno maske pale – a posebno je važno da to vide oni koji misle da ulazak u NATO može demokratizovati Crnu Goru – i da se razobličilo idejno-političko srodstvo sedmostrukog premijera Mila Đukanovića i čelnika NATO. Naime, vladavina Mila Đukanovića je školski primjer bezakonja i nedemokratskog ponašanja, a to što on radi na lokalnom nivou, NATO radi na regionalnom i globalnom.
Evo samo tri od čitavog niza primjera koji pokazuju da su Đukanović i NATO idealni partneri.
Prvo, kao što Đukanović krši crnogorske zakone i Ustav Crne Gore, tako i NATO krši norme međunarodnog prava, uključujući i Povelju Ujedinijenih nacija.
Drugo, kao što je Đukanovićeva vladavina dovela do kolapsa ekonomije i devastacije prirodnih i kulturnih resursa Crne Gore, tako je i NATO djelovanje kroz agresivne, ofanzivne akcije uništilo ekonomije i kulturne resurse onih država koje je NATO zbog sopstvenih geopolitičkih interesa, kao što su na primjer naftna polja i strateške lokacije za vojne baze i radarske sisteme, označio kao svoje neprijatelje.
Treće, kao što je Đukanović imao i ima svoje “crne trojke” koje odrađuju prljave policijske, obavještajne i medijske poslove, tako i NATO ima svoje “tajne armije” koje odrađuju poslove iste prirode, ali na regionalnom i globalnom nivou.
Te mračne armije straha su, nažalost, već instalirale svoje lojalne saradnike i saradnice u crnogorskim državnim institucijama na pozicijama moći. Te osobe su iznevjerile i izdale interese većine crnogorskih građana, trudeći se kroz javne i tajne kanale da ih primoraju da se svrstaju na jednu stranu u nastupajućem multipolarnom svijetu. Za ovakve, anti-građanske i anti-narodne zadatke ove osobe bivaju raskošno nagrađene od svojih mentora iz Vašingtona, Londona i NATO štaba u Briselu, a građani su primorani da nose tako nastalo, teško breme ekonomske i geopolitičke štete.

Zbog toga se moraju tražiti alternative NATO-u. Takva alternativa je vojna neutralnost. Neutralnost predstavlja human i miroljubiv pristup međunarodnim odnosima i obezbjeđuje pravednu poziciju regionalnog i globalnog “moralnog kompasa”, kao i kredibilnost zastupnika i zagovarača međunarodnog prava. To korupirani i kriminalizovani nosioci ovog režima, kojima Rasmusen daje legitimitet, niti mogu niti žele da shvate. I zbog toga samo demokratske smjena vlasti može dovesti do spoljnopolitičkog “ozdravljenja” Crne Gore.”
Osim članova Pokreta za neutralnost i koalicije “Ne u rat!- Ne u NATO!”, u protestu su učestvovali i predstavnici NVO “Broj 19”.

(VIDEO)

PRESS