U Baru je u subotu 3.o.mj., u organizaciji  NVO “Broj 19”, održano još jedno u nizu predavanja poznatog daije- islamskog misionara prof. Sanina Muse. Brojnim posjetiocima predavanja na temu “Islam protiv sujevjerja”, prof. Musa je ukazao na zablude kada su u pitanju neka od najrasprostranjenijih i najizrazitijih sujevjerja. “Zbog osjećaja nemoći pred životnim nedaćama, zbog kratkog trajanja na ovom svijetu, zbog slabosti ili straha ili zbog nekih drugih razloga, ljudska duša se neminovno okreće nekoj stvarnoj ili imaginarnoj sili od koje traži pomoć, u kojoj želi da pronađe svoj mir , ili određenoj pojavi koju tumači ili interpretira kao svojevrsni pozitivni ili negativni predznak.”
Sujevjerja su stara koliko i sama vjera, poznata su od davnina, jače ili slabije izražena, zavisno od toga koliko se ljudi pridržavaju ispravnog vjerovanja. Sam pojam sujevjerje govori o nečemu što je pridodano vjeri  a suprotno je njenom čistom i neiskvarenom učenju, kosi se s njenim načelima, krnji je i uništava. Gdje je vjera slabo izražena ima puno sujevjerja. Na prostorima Balkana prisutna je prava poplava sujevjerja jer nema prave bogobojaznosti.

Akaid-temelj islamske nauke u vjerovanju, tewhid- jednoća vjerovanja i kader- Allahovo određenje, bivaju poljuljani  kada sujevjerje pokuca na čovjekova vrata. Jedno od najizrazitijih sujevjerja je zloslutnja, kroz tumačenje raznih pojava (slijetanje raznih ptica: sova, vrana,gavranova…) i znakova, koja je prisutna stoljećima bez obzira na razvoj civilizacije.
Među muslimanima je i danas prisutno vjerovanje da ne treba sklapati brak između dva Bajrama, iako je Poslanik Muhammed a.s. upravo u tom periodu oženio svoju suprugu Aišu. Takođe je česta pojava izbjegavanja pranja veša, odnosno čišćenja kuće u određenom danu u sedmici, rezanja noktiju i sl. Veoma prisutna pojava  je i predskazivanje snovima, iako ružan san ne mora sa sobom nositi i ružno značenje  i obrnuto. Jedan od najrasprostranjenijih vidova sujevjerja je i kucanje u drvo “da ne čuje zlo”, zasnovano na vjerovanju po kojem su  bogovi živjeli u drveću. Isto tako, smatra se lošim znakom prelazak crne mačke preko puta, što datira još iz vremena inkvizicije kada su sa mnogim ženama na lomači  bile spaljivane i mačke  . Vjerovanje u predznak nesreće viđenjem crne mačke je ponižavanje razuma. Gledanje u dlan i karte, tj. odlazak raznim sihirbazima-“bijelim i crnim magovima” radi proricanja sudbine, predstavlja sujevjerje koje izvodi iz vjere. Eklatantan primjer je pojava Mekija Turabija u Sarajevu i hiljade onih koji su ga posjetili. Isto tako i astrologija, gdje se navodno na osnovu položaja zvijezda mogu spoznati događaji u budućnosti, a s  tim u vezi je i horoskop kao jedno od najrasprostranjenijih i najpopularnijih sujevjerja. Nošenje raznih hamajlija i talismana predstavlja jako opasnu pojavu kojom se zaboravlja na Boga i suštinu vjerovanja.

Život i smrt, bolest i zdravlje, sreća i nesreća su samo od Allaha. Nesreća i zlo se mogu spriječiti i preduhitriti stalnom dovom i molbom Allahu dž.š. te udjeljivanjem  milostinje. Potpuno nemoguće je pobrojati sva sujevjerja i praznovjerja koja su danas prisutna i aktuelna.

Prof. Musa je naglasio da je tema predavanja bio islamski stav po pitanju sujevjerja, ali da bi sasvim sigurno trebalo organizovati tribinu  na kojoj bi hrišćanski teolozi iznijeli stav  koji njihova religija zauzima po ovom pitanju.