Na, preko Facebook-a zakazanom, protestnom skupu ispred Skupštine Crne Gore oko 13 časova okupilo se oko 200 građana. Prisutni, nezadovoljni aktuelnim stanjem u društvu, su se potom mirno uputili prema zgradi Vlade Crne Gore, ispred koje su ih dočekale postavljene bezbjednosne prepreke i jake policijske snage.
Grupa mladića, među kojim najveći broj tinejdžera, maskirana kapuljačama i „fantomkama“, uz povike i psovke nasrnula je na policiju pokušavajući da probije blokadu. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, ova grupa je kamenicama zasula policiju a ovi odmah reagovali bacanjem suzavca i kontranapadom.

Onda su huligani, kao, bježali kroz park prema Morači, a teško naoružani policajci su ih, kao, jurili. Nakon nekih tridesetak minuta sve je bilo gotovo. Agresivna mladost se izgubila netragom, a policajci su ponovo zauzeli poziciju ispred zgrade Vlade i Skupštine. U susjednoj ulici, vladala je idilična atmosfera subotnjeg popodneva sa prepunim kafićima i suncem obasjanim baštama. Kao da je sve u skladu sa naslovom na obližnjem bilbordu: poziv na maskenbal?!

Nekolicina penzionera i mlađih građana mirno je zauzela dio kolovoza ispred zgrade Vlade. Policija je zahtijevala da se kolovoz oslobodi za nesmetan saobraćaj, da bi odmah zatim brutalno nasrnula na demonstrante i desetak njih potrpala u policijska vozila a potom privela u Centar bezbjednosti.

Iako su učesnici protesta mirno sjedili na kolovozu, neki od njih su prilikom privođenja bili izloženi udarcima, čupanju za kosu i psovkama… Nijesu bile pošteđene ni žene, niti maloljetnici. Među privedenim je i portparol „Foruma 2010“ Boban Batrićević, kao i novinar Marko Milačić.
Neki stariji, revoltirani građani nemoćno dovikuju policajcima: „Turci! Turci!“
Sve je završeno prije nego što je i počelo…
Ono što karakteriše ovaj skup jeste brojno prisustvo jakih i izuzetno dobro opremljenih policijskih snaga. Prema njihovom nastupu može se zaključiti da su izuzetno psihološki pripremljeni i spremni za primjenu sile. Prekomjerna upotreba sile je, inače, prema postojećoj zakonskoj regulativi- kažnjiva. A na ovom protestu definitivno je primijenjena.
Na osnovu kontakta huligana i policije može se pretpostaviti da se radi o brižljivo pripremljenoj scenografiji . Za pokušaj probijanja policijske blokade mogao se, štaviše, steći utisak da se radilo više o teatralnom nastupu a ne o stvarnoj namjeri. Prostorna pozicija je bila takva da je za kompletno obezbjeđenje lokacije policija morala blokirati i pravac prema rijeci. Međutim to nije učinjeno, pa su tako huligani imali mogućnost da se naoružaju kamenicama, a potom i da se istim pravcem povuku i umaknu policajcima. Prisutni Podgoričani prepoznali su u njima pripadnike navijačke grupe „Varvari“, komentarišući da im je, inače, glavni sponzor gradonačelnik Mugoša. Biće interesantno vidjeti koliko će ( i da li će)tih huligana biti procesuirano?
Višak nagomilanog adrenalina, policija je malo kasnije istresla na građanima koji su mirno protestvovali.

Nešto ispred ponoći, privedeni građani su još uvijek čekali izlazak pred tužioca po optužnici za krivično djelo „ometanje lica u vršenju službene dužnosti“!
I još nešto: u popodnevnim satima policija je u Sutomoru uredno zaustavljala vozila iz pravca Podgorice i evidentirala putnike?!

15.02.2014.g.