Promocija knjige „Umjetnost islamske kaligrafije“ i izložba kaligrafskih radova  prof.dr Ćazima Hadžimejlića, održana je u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 5.oktobra o.g., u organizaciji NVO „Broj 19“ i domaćina.  O knjizi i autoru su govorili prof.dr Dragana Kujović sa Istorijskog instituta Crne Gore, prof.dr Rešid Hafizović sa sarajevskog Fakulteta islamskih nauka, direktor izdavačke kuće „Sedam“ g-din Anis Aljić kao i prof.dr Ćazim Hadžimejlić.

Goste i učesnike promocije je predstavila i program nadahnuto vodila moderator g-đa Sedžida Isaković-Beganović, a uvodnu riječ i toplu dobrodošlicu dao je ispred domaćina, KIC-a „Budo Tomović“, g-din Miloš Vukčević. Prof.dr Dragana Kujović, arabista i orijentalista, naučni savjetnik u Istorijskom institutu Crne Gore, govorila je o istorijatu islamske kaligrafije i napravila sažet prikaz sadržaja knjige prof. Hadžimejlića. Ispred izdavačke kuće „Sedam“ , dobitnika više prestižnih nagrada i priznanja na polju izdavaštva, prisutne je pozdravio direktor Anis Aljić. Istaknuti profesor akaida sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i autor brojnih djela, dr Rešid Hafizović je istakao da mu predstavlja čast što je dio sofre- duhovnog stola posvećenog djelu umjetnika “kojeg smo dugo čekali i ne znajući o kakvom dragulju se radi“. Besjedeći o kaligrafiji prof. Rešidović navodi da harf „Elif“ ima jedini tapiju na bitak. Elif kaligrafski napisan je kao dvosjekli mač- Zulfikar, i predstavlja simbol nebeskog porijekla. Zamah kaligrafa ni malo nije jednostavan i za to je potrebna ne samo kozmička nego i metakozmička energija koja se zakotrlja ispod majstorskog kista. Tako nastaje tekst lepršav i razigran upozoravajući nas da se vraćamo u smiraj dana u čvorište srca – učenje o Jednom Jedinom Bogu. Kaligraf kao tumač i interpretator uvodi nas u duhovne univerzume i pomaže našem duhu da se uspravi i pomogne našem srcu- duhovnom srcu FUAD, da makne sve koprene, da to srce bude u stanju da se primjeri svakodnevnom bivstvovanju.

Nakon što je moderator naveo neke najosnovnije podatke iz veoma obimne biografije prof. Hadžimejlića, prisutnima se obratio i sam autor naglašavajući da to nijesu radovi Ćazima Hadžimejlića već su to darovi od Boga dati – kaligraf dobija inspiraciju iz duhovnog svijeta. Ono što je na Zapadu bila slika, na Bliskom Istoku je to bila kaligrafija. U zadnjih 100 godina taj segment umjetnosti i izražavanja je veoma zapušten ali još uvijek ima tragova, pogotovo na nišanima na kojim mnogo toga možemo da nađemo. Tokom promocije, veoma popularni vokalni solista mladi Armin Muzaferija, u pratnji na klaviru svog kolege Saida Rezića, otpjevao je dvije sevdalinke i oduševio prisutne svojom izvedbom.

Nakon promocije, u holu KIC-a direktor Zoran Šoškić je pozdravio prisutne a zatim dao riječ njegovoj ekscelenciji Izmiru Taliću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori. Ambasador Talić je naveo da je ubijeđen da je prof. Hadžimejlić u kaligrafiji isto što i Rembrant u slikarstvu, ali da čast otvaranja Izložbe želi prepustiti svojoj koleginici, njenoj ekscelenciji Emine Kesoglu, ambasadorki Turske u Crnoj Gori, koja je to sa zadovoljstvom prihvatila. Osim što su se mogli upoznati sa sadržajem izvanredne knjige „Umjetnost islamske kaligrafije“, kao i kalendarom sa kaligrafskim radovima, prisutni su bili počašćeni ekskluzivnim katalogom „Estetika pera“ sa kaligrafskim radovima prof.dr Ćazima Hadžimejlića, koji je štampan specijalno za ovu priliku.

Ćazim Hadžimejlić je diplomirao na Fakultetu za primijenjenu umjetnost (odsjek kaligrafija), na Univerzitetu „Mimar Sinan“ u Istanbulu, gdje je i doktorirao na Odsjeku za istoriju umjetnosti 1997.g. Predavao je na istom Univerzitetu 10 godina a sada je predavač na Akademiji likovnih umjetnosti  i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Autor je kaligrafskih radova i dekoracija u brojnim džamijama širom svijeta, a obrađivao je više poznatih rukopisnih knjiga, štampanih rijetkosti i zbirki u vlasništvu poznatih svjetskih muzeja i galerija, kolekcija, kao i privatnih zbirki.

07.10.2011.g/09.Zul-k’ade 1432.h