“Poštovani sugrađani,

Medžlis IZ-e Bijelo Polje apeluje da u toku arheološkog iskopavanja mezara u haremu Hadži-Danušine džamije, poštujemo hurmet (svetost) posmrtnih ostataka. Zbog toga apelujemo da se stručnjaci ne ometaju u radu, a posebno da se NE OBJAVLJUJU FOTOGRAFIJE posmrtnih ostataka rahmetlija. Razočaravajuće je da su takve fotografije na društvenim mrežama izvrgnute ismijavanju, pogrdnim komentarima i bespotrebnim raspravama, što dodatno stimuliše podizanje tenzija…”! Ovo je dio reagovanja rukovodstva bjelopoljske Islamske zajednice, naslovljenog kao “APEL ZA DOSTOJANSTVO”.

Osim još jednog “Saopštenja za javnost” i par nemuštih izjava za medije, to je sve što su islamski velikodostojnici uradili povodom devastacije starog muslimanskog groblja na prostoru nekadašnje Hadži – Danuš hanumine džamije u Bijelom Polju. Prosto je neshvatljivo da crnogorski reis nije našao za shodno da se pojavi na mjestu zločina? Pa čak, koliko nam je poznato, iako u komšiluku, nije došlo ni lokalno rukovodstvo IZ-e sa svojim džematlijama? U stvari, moramo dodati da su iz Medžlisa angažovali svoje radnike da asistiraju tokom iskopavanja, kako se u međuvremenu ispostavilo, 32 skeleta.

Od tada je prošlo više od pola godine. Još jedna neprijatna epizoda prekrivena velom zaborava. Svi srećni i zadovoljni. Do sljedećeg skrnavljenja.

Da li ima osnova u nekim pričama da su se čelnici Islamske zajednice nagodili oko nekih poslovnih prostora u budućem tržnom centru u sklopu planiranog novog gradskog Trga?

Dojučerašnji gradonačelnik reče nedavno: “Bjelopoljci se uvijek opredjeljuju za graditelje…”

Nema informacija iz bjelopoljskog Medžlisa o eventualnim DNK analizama posmrtnih ostataka koji u Gasulhani čekaju najavljenu kolektivnu dženazu na gradskom Trgu?

Islamska zajednica, kao i bjelopoljski Muslimani, pokazali su svoju nemoć i, što je još poraznije, nevjerovatnu indolentnost. Nažalost, nije bilo reakcije ni ostalih sugrađana, iako bi ovakav nemio čin, logično, zavrijedio osudu svakog slobodoumnog čovjeka, bez obzira na vjeru, naciju ili političku pripadnost.

Ne oglašavaju se ni čelnici Bošnjačke stranke, čiji klub u lokalnom parlamentu je “jedini ukazivao da se ovo može desiti”?

Nadlježni stručnjaci do danas nijesu izašli u javnost sa saopštenjem u vezi obavljenog iskopavanja? Koliko su to profesionalno obavili možda najbolje govori nesrećni primjer iskopanog skeleta kome su rovokopačem presječeni donji ekstremiteti.

Istinski junak ove nesrećne epizode novije bjelopoljske istorije, sigurno je radnik koji je demonstrativno odbio da nastavi sa iskopavanjem, nakon što je pronađen prvi skelet. I, s toga, smatramo da ne treba da ostane anoniman!

Apelujemo da se hitno i neodložno pokrene arheološko istraživanje na bjelopoljskom gradskom Trgu, gdje se nalazila Hadži Danuš-hanumina džamija sa mezarjem. Da se urgentno pokrene dijalog Islamske zajednice, lokalne samouprave, Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kako bi se našao adekvatan modus rješenja ovog slučaja.

Smatramo da Islamska zajednica nema pravo da se odrekne ovog vakufa.

I, kao minimum svih uslova, ekshumirane posmrtne ostatke treba sahraniti u Turbetu koje bi bilo sagrađeno na Trgu.

Na posmrtnim ostacima starih Bjelopoljaca, čije kosti još uvijek leže na gradskom Trgu i dalje će se igrati djeca i dokono sjediti penzioneri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Biće tu, vjerovatno, i neki novi “zmaj”, kada to vremenski uslovi dozvole.

 

Sviraće Bjelopoljski i tamburaši odsvukud, kojima neće biti ni na kraj pameti da, lupkajući nogama u ritmu muzike, istovremeno remete nečiji vječni počinak…