Aktuelni režim poziva na demokratski dijalog u okviru institucija sistema, jer je “parlament mjesto gdje se sprovodi volja naroda”… Zaboravljaju da su upravo oni, prije četvrt vijeka, na vlast došli sa ulice. I to na krilima povampirenog četništva, uz parolu “Svi Srbi u jednoj državi!”. Za razliku od “Barske srbadije” i ostale braće sa kokardama kojima plaše ovdašnje Bošnjake- Muslimane, Albance i Hrvate, tada “mladi i lijepi” su bili u društvu do zuba naoružanih “Bijelih orlova”, Šešeljevih četnika, Arkanovih “Tigrova”… Primjera radi, “vojvoda” Čeko u Pljevljima je sprovodio teror zajedno sa nekim od potonjih dugogodišnjih kadrova DPS-a, kao i sadašnjim visokim policijskim funkcionerima. Tadašnji protesti, nazvani “antibirokratska revolucija” ili, od milošte, “jogurt revoucija”, srušili su vlast u republici koja je, u odnosu na stanje u kom se nalazimo, predstavljala “obećanu zemlju”. Danas zvuči nevjerovatno da su ondašnjeg visokog funkcionera Vidoja Žarkovića, “razapeli na krst” zbog jednog leta helikopterom do Žabljaka.
Režim očigledno smatra da je kokardama i prasećim pečenjem na protestima, uvjerio pripadnike manjina da im tu nije mjesto, kao i da im je jedini logičan izbor ulazak Crne Gore u NATO. Pa tako ovih dana, širom Crne Gore, sa brojnih bilborda široko nam se osmjehuju Azra, Suljo, Dritan, Genci… pozivajući svoje sunarodnike u “sigurnu budućnost”, jer će njihovi glasovi biti odlučujući.
Međutim, kokarde na ulicama Podgorice i drugih crnogorskih gradova, najviše su išle u prilog upravo onima koji su svoja četnička znamenja sredinom 90-tih godina prošlog vijeka privremeno sklonili, do sljedeće prilike. A četnički program je nastavljen na jedan perfidniji način. Jedan od primjera koji potvrđuje takve tvrdnje jeste i “nezavisno crnogorsko pravosuđe”, tj. oslobađajuće presude za odgovorne u zločinima deportacija, Bukovice, Štrbaca, Kaluđerskog Laza… Ili, zabrana obilježavanja genocida u Šahovićima…
Intenzivirano je i plasiranje informacija o protestima čija je suština, navodno, uperena protiv ulaska Crne Gore u NATO. I dok se državna teritorija na tanjiru nudi najvećoj svjetskoj zločinačkoj organizaciji, iako je po svim anketama većina građana još uvijek protiv, generalni sekretar iste te organizacije sugeriše da o tom pitanju odluku treba donijeti u parlamentu! I to, po vlastodršcima, nije miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje, ali jeste neslaganje ruske diplomatije sa prekomjernom upotrebom sile crnogorske policije? Nije potrebno neko posebno poznavanje geopolitike da bi nezainteresovanost Rusije za zbivanja u Crnoj Gori predstavljala potpuni nonsens. (Ovo samo radi realnog sagledavanja situacije, nipošto ne dovodeći u pitanje temeljni princip neutralne Crne Gore.)
Režim je oličen u policijskim funkcionerima i ministru pravde, koji otvoreno prijete upotrebom svih raspoloživih sredstava! Nije bez osnova pretpostavka da su službe bezbjednosti angažovale jedan broj “specijalaca” iz zemalja okruženja, čiji zadatak je da u određenom trenutku izazovu sukobe između protestanata i policije. U osnovanost ovakvih pretpostavki mogli smo se uvjeriti na prethodnim protestima, gdje je primijećen veći broj naoružanih civila.
Svi učesnici protesta moraju imati na umu da su policajci naspram njih i dalje njihovi rođaci, prijatelji, komšije… Da i oni sa svojim mizernim platama jedva preživljavaju i da je blizu trenutak kada će otkazati poslušnost svojim rukovodiocima ogrezlim u kriminal.
Vladajuće strukture su već u panici i, po svoj prilici, već su spakovali kofere.
I zato: OTPOR!!!

11215774_539117379578414_4411490655961781213_n

21.10.2015.g.