U medijima najavljeni sedmi Regionalni euroatlantski kamp REACT, koji će od 14. do 19. jula u Eko katunu Štavna kod Andrijevice okupiti učesnike iz 25 zemalja, ima za cilj edukaciju studenata u oblasti bezbjednosti, euroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije. Kako organizatori navode, „REACT je postao najbolji promoter snage i ljepota crnogorskog sjevera“. O pitanju neutralnosti, „preko sto studenata će diskutovati sa Filipom Kovačevićem, novinarom Markom Milačićem i urednikom portala IN4S, Gojkom Raičevićem“.

Najavljena trojka, izgleda, i dalje gaji optimizam glede razmjene stavova o NATO integracijama iako su, prema sopstvenom izjavama nakon učešća na nekim prethodnim sličnim okupljanjima, imali ulogu Pepeljuge prije nego ju je Dobra vila uzela pod svoje. Da li još uvijek neko gaji iluzije da bi njihovi slobodarski stavovi i zalaganje za neutralnost Crne Gore mogli doprijeti do svijesti stotinjak pomno izabranih učesnika REACT-a, ili će kao anti- NATO aktivisti ponovo predstavljati samo dekor i svojim prisustvom dati privid legitimiteta i „demokratskog“ izjašnjavanja? Ima li, zaista, šanse da se neko od tih odabranih studenata sjeti stotina hiljada žrtava NATO arsenala i zapita, na primjer, o svrsishodnosti upotrebe ubitačnih bespilotnih letjelica, tzv. ‘dronova’?

Možda bi perspektivni NATO podmladak „usiljenim maršom“ od Eko katuna mogao skoknuti i do susjednog Murina, kako bi se poklonili sjenima šest civila, među kojima troje djece, ubijenim u bombardovanju od strane aviona NATO-a 1999.godine. Imajući u vidu već poslovičnu oholost članova i zagovornika NATO alijanse, kao i činjenicu da za ovaj zločin niko nije odgovarao, ovakav čin je malo vjerovatan. U svakom slučaju, znajući ogorčenost mještana Murina, dobronamjeran savjet bi bio da se u tom kraju kreću inkognito i bez isticanja pripadnosti toj, toliko hvaljenoj organizaciji.

Da su sve starosne strukture stanovništva legitimna meta sve agresivnije NATO kampanje, govori i učešće crnogorskih srednjoškolaca na svjetskom takmičenju ‘Aliante 2014’, za koje su se intenzivno obučavali u danilovgradskoj kasarni. „Takmičari iz Crne Gore u Danilovgradu su imali obuku u orijentiringu, savladavanju pješadijskih i prirodnih prepreka, kao i gađanju u grudnu metu…“. Svrha ‘Aliante’ takmičenja je, kako navode organizatori, „da se podigne nivo informisanosti mladih o NATO-u“.

Sve se tu predstavlja kao primamljiva igra, gdje će “učesnici imati priliku da uživaju u putovanju kakvo ne postoji u ponudama turističkih agencija: posjete vojnim bazama, upoznavanje vojnih i političkih lidera, formiranje međunarodnih prijateljstava, posjete istorijskim mjestima, prirodne ljepote… zaista jedinstvena kombinacija…”

Vjerovatno ponesen istom “igrom” je i šef crnogorskog parlamenta Krivokapić, pa izjavljuje da je „Crna Gora posljednja puzla koja nedostaje na NATO mapi“, a potom nadahnuto dodaje da „tu posljednju puzlu između Portugala i Istanbula na obali Mediterana, treba obojiti u plavo, u NATO plavu boju i time evropski Mediteran pretvoriti u NATO obalu. Nijedna slagalica ne djeluje potpuno, ako posljednja puzla nije stavljena…“.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Lukšić gordo iznosi da odluka Podgorice da uvede sankcije Rusiji nije bila laka i da se „ne može sjedjeti na dvije stolice“, te da „nismo zemlja koja sa menija bira šta joj se sviđa, već smo potpuno posvećeni ispunjavanju EU i NATO standarda…“.

Da zaista nijesu u pitanju samo „dvije stolice“, govori i učešće državnog sekretara za politička pitanja Vladimira Radulovića na nedavno održanoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru, gdje tom prilikom izjavljuje da „Crna Gora ostaje privržena Pokretu nesvrstanih i… u svojstvu posmatrača želi da nastavi da doprinosi misiji nesvrstanosti…“.

S tim u vezi je i vrijedna pomena informacija da „crnogorska Vlada do septembra planira da zatraži status zemlje gosta u okviru Arapske lige, kako bi osnažila kontakte sa zemljama arapskog svijeta…“.
Ne treba zaboraviti da je to osnaživanje započeto već prije nekoliko godina, od kada je crnogorska vojska u sastavu NATO snaga kao aktivan akter u avganistanskom oružanom sukobu.

Koje zamešateljstvo vlada na crnogorskoj državno-političkoj pozornici i kakve sve „bisere“ možemo očekivati, oslikava i i primjer čelnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, Vučinića, kada kaže da „na šefovskim pozicijama u Službi nemaju šta da traže oni koji ne podržavaju ulazak u NATO…“.

Osim činjenice da bi nakon ovakvog gafa, u svakoj zakonom uređenoj državi sljedeći korak bila neopoziva ostavka na funkciju šefa ANB-a, treba imati u vidu da se radi o poruci „posljednjeg upozorenja“. Vjerovatno je s tim u vezi i današnja bombastična vijest sa crnogorskih naslovnica, da „za Ruse radi između 25 i 50 agenata“! Previše, čak i za Crnu Goru… Očigledno je da se radi o još jednoj traljavo smišljenoj dezinformaciji, koja ima za cilj da se eventualnim procesuiranjem, pa čak i samim nagovještajem istog, upozore svi oni koji misle drugačije jer, po onoj narodnoj: „Ako nijesi sa nama, onda si protiv nas!“ Odnosno, ako aktivno ne podržavaš ulazak Crne Gore u NATO, onda si za Ruse?!

08.7.2014.g./ 11.Ramazan 1435.H.