Prema ličnosti Muftije sandžačkog Muamer ef. Zukorlića ne možete biti indiferentni, niti bez stava.

Ali doza ostrašćenosti lidera aktuelne vlasti u Crnoj Gori, kao i njihovih trabanata iz redova bošnjačkih političara i zvaničnika Islamske zajednice, zaista je frapantna! I to od strane onih koji upravo ovih dana siromašnom i ojađenom crnogorskom narodu pojašnjavaju neophodnost novih radikalnih nameta, predstavljajući sebe kao spasioce sa takvom samouvjerenošću kao da su se tek pojavili a ne da su na vlasti već pune dvije decenije!?

Ali da sve više gube orijentaciju i samouvjerenost govori i retorika koja sadrži uvrjedljive izraze kao što je “šarlatan” i sl., upućene jednom vjerskom lideru. Osim činjenice da je vodeći vjerski autoritet ne samo u Sandžaku već i regionu, Muamer Zukorlić je nedavno izabran za predsjednika Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa- krovne institucije Bošnjaka diljem kugle zemaljske.

Lider DPS-a i aktuelni premijer ekskluzivno pravo za zastupanje muslimansko-bošnjačkog naroda u Crnoj Gori daje Bošnjačkoj stranci i Islamskoj zajednici Crne Gore. Naravno, jasno je i zašto. U njihov podanički odnos mogli smo do sada bezbroj puta da se uvjerimo. Reis Islamske zajednice je u više navrata demonstrirao privrženost „evro-atlantskim integracijama“ i sl. a pominje se kao denuncijant i u depešama američke ambasade u Crnoj Gori, koje je objavio WikiLeaks (u tim dokumentima se po istom osnovu pominju i neki aktuelni političari iz redova Muslimana/Bošnjaka). Vrhunac mizerije je ozvaničen potpisivanjem famoznog Ugovora o saradnji Islamske zajednice i Vlade Crne Gore. Koliko je Islamska zajednica u Crnoj Gori samostalna moglo se vidjeti tokom više proteklih izbora, kada su džamije korišćene za agitaciju za račun vladajućih stranaka. Nezadovoljne vjernike koji su pokušali reagovati, ekspresno je privodila policija! Crnogorske džamije su korišćene i za propagandu Sulejmana Ugljanina, tokom nedavnih izbora u Srbiji. Da se vjernici do kraja discipliniraju, u podgoričkim džamijama je postavljen video-nadzor. Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka konstatovala da se radi o povredi prava ličnosti i naložila hitno uklanjanje kamera, iste su još uvijek u funkciji vjerovatno kao dokaz da je rukovodstvo Mešihata IZ CG iznad ovozemaljskih zakona.

O angažmanu Bošnjačke stranke nije potrebno trošiti riječi. Dovoljna je činjenica da su pokušali sakriti inkriminisani dokumenat- sporazum BS i DPS, a pošto je ipak objelodanjen nastoje isti negirati! Lider DPS-a sada pak potpuno negira Sandžak i navodi da, „Sandžak kao istorijska činjenica, treba da bude predmet istoričara“.

Kontradiktoran stav crnogorskih političara koji se deklarišu kao Muslimani, jeste u prostoj činjenici da oni isključivo zastupaju sekularističke stavove!
Koliko se Muslimani/Bošnjaci, političari i intelektualci, bore za svoj narod dovoljno govori i podatak da u proteklih dvadeset godina nijesu uspjeli da se izbore čak ni za obilježje u spomen brojnih nevinih žrtava (u čijem stradanju je neposredno učestvovala i aktuelna vlast) Štrbaca, Bukovice, Kaluđerskog Laza, deportovanih izbjeglica … O ranijim zločinima i genocidima nad muslimansko-bošnjačkim narodom da i ne govorimo.

Muslimansko-bošnjački puk je u stanju duboke hibernacije. Vlada potpuni muk. Stavove koji ne korespondiraju sa stavovima lojalnih Muslimana/Bošnjaka iz redova političara, Islamske zajednice, intelektualaca… mediji u Crnoj Gori uglavnom ne žele prenijeti uz obrazloženje da su previše radikalni!? Time se bezrezervno stavljaju na stranu vladajućeg režima, bacivši pod noge novinarski kodeks. S druge strane, islamska informativna glasila „Preporod“ i „Glas islama“ u mnoge crnogorske džema’ate odavno ne stižu,a u nekim ih službenici IZ-e drže zaključane u svojim kancelarijama.

Ipak, gospodi iz DPS-a i njihovim saveznicima preostaje da se nadaju da čelnici Demokratskog fronta i njihov lider Miodrag Lekić neće otići u posjetu Muftiji Zukorliću, kao što je to učinio neposredno pred predsjedničke izbore sada aktuelni srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić? Ako gospodinu premijeru i lideru DPS-a nije poznato, neko od njegovih brojnih savjetnika bi mogao da mu skrene pažnju da Muftijinih poštovaoca (da ne kažemo pristalica) ima taman toliko da mogu odlučiti predsjedničke (a i ostale) izbore u Crnoj Gori!

29.01.2012.g./17.Rebiu-l-evvel 1434.H.