Proteklih dana u medijima i na internet forumima aktuelan je intervju Rifata ef. Fejzića, aktuelnog reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, objavljen u listu “Preporod”. Njegovi stavovi o nekim aktuelnim pitanjima, kao i karakteristična elokvencija su javnosti od ranije poznati, pa u pomenutom intervjuu i nema nekih novih detalja koji bi predstavljali iznenađenje. Isto važi i za stav o eventualnom povratku Islamske zajednice u Crnoj Gori u sastav Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini. Istina, obeshrabrujuće zvuči izjava vodećeg zvaničnika IZ CG, o „različitim Islamskim zajednicama…“ i „različitim zakonima…“, pri tom se pozivajući na ponižavajući Ugovor o saradnji Vlade Crne Gore i Islamske zajednice. U situaciji kada je i prvačićima poznata jurisdikcija pravoslavne crkve, a o Katoličkoj i da ne govorimo, iznenađuje uređivačka politika lista „Preporod“, zvaničnog glasila Rijaseta BiH i postavlja se pitanje koji cilj se želio postići objavljivanjem ovog bizarnog intervjua? Ili je, iskreno se nadamo, poenta bila da se demaskiraju Fejzić i njegove pristalice, tj. naredbodavci, pa da se čak i „nevjerne Tome“ osvjedoče u činjenicu da crnogorski režim neće tako lako „skinuti šapu“ sa zvanične institucije Islamske zajednice. Ili se, ipak, radi o perfidnom dezavuisanju i još jednom bezuspješnom pokušaju da se diskredituje muftija Zukorlić? Inače, nova uređivačka politika na stranicama „Preporoda“ preferira isključivo zvanične stavove IZ CG, dok za kritička i objektivna reagovanja vezana za aktuelna dešavanja u Crnoj Gori nema mjesta čak ni u rubrici „Pisma čitalaca“. Naravno, treba podsjetiti da Rijaset IZ BiH za sve vrijeme Fejzićevog „reisovanja“ nikada nije reagovao po pitanju brojnih zloupotreba institucije Islamske zajednice u Crnoj Gori. Isto to može se reći i za Sandžački mešihat, odnosno Islamsku zajednicu u Srbiji. Iako su, čak, Fejzić & Co otvoreno podržavali paravjersku tvorevinu na čelu sa Ademom Zilkićem i braćom Jusufspahić, kao i SDA Sulejmana Ugljanina. Podaništvo i poltronstvo (koje Fejzić u svojim potonjim istupima naglašeno negira?) zvaničnika IZ CG pokušava se fingirati kroz više nego blisku politiku „mlađeg brata“ prema „starijem“, u ovom slučaju IZ Turske. Na svakom koraku se potencira veza sa Turskom dok, s druge strane, rijetko ili nikako ne spominje BiH i Sandžak.

Prošle džume, glavni imam u novoj barskoj džamiji Selimija, ispred koje je parkirana desetina državnih automobila uz brojno obezbjeđenje, najavljuje ugledne goste iz Turske, uz opasku da „zbog protokola mora skratiti hutbu jer prisutni predsjednik turskog Ustavnog suda treba da se sastane sa Vesnom Medenicom…“ !? (Da naglasimo da je aktuelni susret održan, u stvari, sa novopostavljenom predsjednicom Ustavnog suda CG, Desankom Lopičić.)

Inače, na nedavnoj svečanosti povodom otvaranja ove džamije, u presijecanju vrpce je osim glavnog gosta zamjenika turskog premijera, učestvovao i predsjednik Crne Gore Vujanović, kao i predsjednik parlamenta Krivokapić i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

Ostaje nejasno čime su ova trojica zaslužila tu čast?

Patrijarh srpski Irinej početkom ovog mjeseca uručio je Filipu Vujanoviću Orden cara Konstantina, na prijedlog mitropolita Amfilohija, „da bude novi povod da ga sila i snaga podrže da Crnu Goru vodi i upravi onim putem kojim su je uputili najveći predstavnici Crne Gore od mitropolita Danila, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša…“
Vjerujemo da bi mu i Fejzić dodijelio neki orden, ali za sada to bi za Ustav IZ CG bilo previše. U svakom slučaju, aktuelni predsjednik Crne Gore koji protivno Ustavu po treći put obnaša tu najvišu funkciju, od 1993.godine je bio akter državne politike i, ako i nije bio neposredno umiješan u zločine koji su se tih godina dešavali na crnogorskoj teritoriji, odnosno njeni zvaničnici bili involvirani u zločine u susjedstvu, u svakom slučaju nalazio se na poziciji gdje je bio dužan da pokrene odgovorne institucije u cilju rasvjetljavanja zločina i sankcionisanja istih. Da podsjetimo, od početka 1993. je bio ministar pravde sve do 1995. kada prelazi na funkciju ministra policije, da bi 1998. postao premijer, sve do 2002. kada postaje predsjednik crnogorskog parlamenta. Od 2003. je predsjednik Crne Gore. I sve navedeno u periodu neposredno nakon deportacija bosansko-hercegovačkih izbjeglica, otmice u Štrpcima, u vrijeme zločina u pljevaljskoj Bukovici, kao i po zlu čuvenoj policijskoj akciji „Lim“ kada je uhapšeno kompletno rukovodstvo tadašnje SDA CG, zločina nad albanskim izbjeglicama u Kaluđerskom lazu.

Krivokapić, za razliku od Vujanovića, se čak nije udostojio ni da uđe u džamiju. Možda je očekivao doček upriličen srpskom predsjedniku Vučiću u sarajevskoj Begovoj džamiji, pa da uđe u cipelama?
Svještenik SPC Velibor Džomić ovih dana je izjavio da je Krivokapić „kao rezervista JNA sa sve papovkom u ruci na vojnom dajcu 1991.godine hrabro stigao u odbranu zapadne granice Velike Srbije, tj. na Baniju i Kordun, zato i ne čudi što se danas pozivaju na političko-književni testament Dobrice Ćosića…“. Koliko je poznato, Krivokapić ove navode do sada nije demantovao.

Lider Bošnjačke stranke je, možda, nagrađen presijecanjem vrpce zbog izbornih rezultata barskog BS-a, koji je nastupio u koaliciji sa albanskim nacionalnim partijama. Vjerovatno tome treba i da zahvale na dva zajednički osvojena mandata u lokalnom parlamentu. Čime je kažnjena kontinuirana licemjerna politika BS-a, koji je ovih dana u Rožajama ušao u koaliciju sa SDP-om, iako im je za formiranje vlasti bio dovoljan samo jedan mandat BDZ-a!

Inače, kuriozitet vezan za džamiju Selimija je da se vani ne oglašava ezan, dok se u unutrašnjosti ozvučenje neštedimice eksploatiše tako da brojni decibeli stvaraju nelagodu kod prisutnih džematlija. Prema nekim informacijama, zabranjeno je glasno oglašavanje ezana van džamije i rukovodstvo OIZ Bar se čak, navodno, pismeno obavezalo da sprovede tu zabranu? Da li je razlog tome blizina bolnice, na šta su neke džematlije upozoravale kada su svojevremeno zahtijevali da se Islamski centar ne treba graditi na vakufskom zemljištu u Starom Baru, već u centru Novog Bara, gdje su u međuvremenu na poklonjenom opštinskom zemljištu sagrađene velelepne bogomolje dvije druge konfesije.

I dok se Fejzić i njegove hodže aktivno i pasivno bave politikom, čelnici SDP-a donose fetve, pa tako predsjednik skupštinskog Zakonodavnog odbora nedavno hladno izjavi da islam ne podržava uzimanje i presađivanje djelova ljudskog tijela u svrhu liječenja. Naravno, dotičnom gospodinu je bilo dovoljno da se na internetu (ako već nije želio konsultovati svog sugrađanina, prof. Sead ef. Jasavića, izuzetnog stručnjaka za šerijatsko pravo) uvjeri da su islamski učenjaci uglavnom saglasni da se ljudski organi mogu donirati u svrhu liječenja. Zabranjena je samo trgovina istim.

11.6.2014.g./ 13. Ša’ban 1435.H.