Zaista je bilo srceparajuće slušati Enis ef. Burdžovića, predstavnika Islamske zajednice Crne Gore, inače šefa Vjersko-prosvetne službe, kako u emisiji TV Vijesti, naslovljenoj “Islamski radikalizam- opasnost pred vratima”, lamentira nad sudbinom crnogorskih građana na sirijskom ratištu. Navodno, on ne poznaje nikog od pomenutih, a ne želi, kako kaže, biti ni agent bezbjednosnih službi, kojim, između ostalog,  zamjera što nijesu spriječili gostovanje Bilala Bosnića u Crnoj Gori.  Dotični proziva i centre za kulturu, koji obezbjeđuju prostor za predavanja u organizaciji NVO-a, bez saglasnosti Islamske zajednice. Zaboravlja, pri tom, da upozna javnost kako su ispred Islamske zajednice još prije četiri godine od pojedinih kulturnih centara zahtijevali zabranu predavanja.

Možda takav postupak i ne bi bio sporan, da su prethodno odgovorili na brojne pozive za saradnju tih NVO, kao i pozive za organizaciju i učešće na tim predavanjima. Treba naglasiti, da su rukovodioci  IZ direktno odgovorni ukoliko su raspolagali nekim bezbjednosno-interesantnim saznanjima o “inkriminisanim” predavačima, a nijesu upozorili organizatore. A što se njihovog učešća na tim predavanjima tiče, možda im nije bilo lako izaći “na crtu” B. Bosniću, ne samo kada je u pitanju  pjevanje sevdalinki.

Nažalost, nije ovo usamljen slučaj (polu)tajne komunikacije zvaničnika IZ-e  sa državnim organima.

Prije par godina, ispred OIZ Bijelo Polje upućen je zahtjev  policiji da zabrani postavljanje spomen-ploče Huzeir-agi Dervoviću, najpoznatijem bjelopoljskom dobrotvoru. Nakon toga su aktiviste NVO “Broj 19” dočekali kordoni policije, a predstavnici OIZ B. Polje su ignorisali dopis koji im je, s tim u vezi, upućen još  dvije godine ranije.

 Poznato je dotičnom vjersko-prosvetnom rukovodiocu, čak, i da je napadač na policajce u Zvorniku, terorista, iako istražni postupak još nije okončan .

Saglasan je da treba djelovati i preventivno, ali kako? Da li je to, konačno,  priznanje da su on, njegov pretpostavljeni i kolege imami, odavno izgubili vezu sa svojim džematlijama? Činjenice upravo govore tome u prilog. Prisjetimo se kako su neke njegove kolege dostavljale spiskove navodnih “vehabija” policiji. Bez da pokušaju prethodno razgovarati sa tim svojim “nepodobnim” džematlijama. Uz pomoć policije izbacili su džematlije  Osmanagića džamije, koja je, inače, preko puta kuće rahm. Mirze. Na potonjem suđenju, Azra Jasavić, tadašnji pravni zastupnik Mešihata IZ CG, izjavila je da reis Fejzić ne želi razgovarati sa okrivljenima, što je čak i sudiju iznenadilo. Sada se pomenuti slučaj spominje kao ilustracija Mirzine kriminalne prošlosti!

U tadašnjoj operaciji izbacivanja vjernika iz Osmanagića džamije, uz Fejzića je direktno bio uključen i aktuelni gradonačelnik Plava, O. Šahmanović. Da podsjetimo, to je ista osoba koja u svojstvu tadašnjeg potpredsjednika Sabora IZ , novinaru radija Slobodna Evropa lakonski izjavljuje da izbor Fejzića za reisa  nije u skladu sa Ustavom IZ CG, ali  da je “Bog tako htio”…

Reis  je optužio i tadašnjeg imama Osmanagića džamije,  F.Orahovca, da  mu je prijetio smrću, pa je isti prenoćio u policijskom pritvoru. Fejzić očigledno nije ostao pri optužbi,  (mada je nije ni demantovao, iako se prethodno obratio javnosti) s obzirom da je okrivljenog imama postavio na čelo službe za halal sertificiranje u Mešihatu.

Šef  vjersko-prosvetne službe ne poznaje , kako kaže, nikog od sirijskih ratnika, iako je jedan od njih, kao što svi znaju, ali niko to javno ne govori, upravo njegov kolega. Ali, kolega koji nikada nije naplaćivao učenje Kur’ana, niti pisao zapise-pravio sihrove, za razliku od mnogih… Niti je bio neko za kog se može tvrditi, kao što reče dotični službenik IZ a njegovi sagovornici potvrdiše u pomenutom TV talk show-u, da je bio kriminalac i prije odlaska na ratište. Ali zasigurno jeste bio neko ko se nije slagao sa zloupotrebom IZ u političke svrhe, Bogohulnom korišćenju minbera za političke kampanje i redovnim predizbornim sastancima na kojim reis imamima naređuje za koga treba glasati…

Isti imam je, čak, potpisnik i peticije kojom se barske džematlije protive načinu na koji je postavljeno rukovodstvo barskog Odbora IZ, kao i džematskih odbora.  Vjerovatno bi, da ga je poznavao, a imajući u vidu da mu je to u opisu posla, vjersko-prosvetni rukovodilac razgovarao sa svojim mlađim kolegom, nesumnjivo jednim od najobrazovanijih i najomiljenijih barskih imama. Ili, ako to već nije iz bilo kog razloga učinio, da li je trebao naći za shodno da obiđe njegove bolesne roditelje kao i njegovu suprugu i maloljetnu djecu?

Pošto vicepremijer za bezbjednost Marković i ministar unutrašnjih poslova Konjević pozivaju državno tužilaštvo da reaguje u vezi sa aktuelnim prijetnjama upućenim putem Facebook profila, predlažemo da kao prvog svjedoka optužbe pozovu reisa Fejzića. Naime, prema dokumentima koje je objavio Wikileaks, dotični već dugo raspolaže saznanjima o “vehabijskom pokretu” i njegovim vođama u Crnoj Gori, sa čime je upoznao i tadašnjeg američkog ambasadora Moor-a. Osim toga, Fejzić je nedavno javno optužio i muftiju IZ u Srbiji Zukorlića, da pomaže ovaj pokret. S obzirom da je riječ o pitanjima od interesa za nacionalnu bezbjednost, Fejzić, kao i jedan broj njegovih kolega koji takođe, navodno, raspolažu sličnim saznanjima (o čemu su  govorili i u medijima), treba da svjedoče u istražnom postupku.

Usvajanjem izmjena Krivičnog zakona, kao što su učinile i većina zemalja u regionu, a u vezi odlaska crnogorskih državljana na strana ratišta, napravljen je prvi korak. Ono o čemu nije bilo riječi, jeste mogućnost da se našim državljanima koji učestvuju na stranim ratištima, ponudi abolicija, naravno, ukoliko nijesu počinili ratni zločin. Time bi sigurno motivisali znatan broj onih koji bi se vratili u rodnu zemlju i svojim porodicama.  Ili će državni organi i prateće službe nastaviti  sa prijetećom retorikom, kako i mi imamo svoje “vehabije i islamske teroriste”… Tako će ANB i dalje imati pune ruke posla: osim glavnih osumnjičenih koji su van zemlje, tu su članovi njihovih porodica i prijatelji, među kojima sigurno ima onih koji, prema “operativnim” saznanjima, imaju zločinačke namjere. Ako ih nema, izmisliće ih.

Dovoljan razlog da budete svrstani u bezbjednosno interesantnu kategoriju islamskog ekstremiste, jeste posjećivanje  internet stranica sa, po njima, neprimjerenim sadržajem. Ako, uz to, još “lajkujete” ili, ne daj Bože, “šerujete” neki tekst, računajte koliko sjutra da vam agenti ANB-a zakucaju na vrata.

Građane Crne Gore treba uvjeriti u neophodnost NATO kišobrana. A u vremenu kada se i dalje neumorno prebrojavamo po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, danas je najpopularniji scenario sa islamskim teroristima kao glavnim negativcima u američkom “blockbusteru”.

10.5.2015.g./ 21.Redžeb 1436.H.