Povodom posjete delegacije NATO-a na čelu sa generalnim sekretarom Jens Stoltenbergom Crnoj Gori, mirovni pokret “Ne u rat- Ne u NATO” organizovao je, do sada jedan od najbrojnijih protestnih skupova s tim u vezi.
11222894_1202123549803653_7371682683213745251_n
Međutim, ono što je trebalo da predstavlja svojevrsni komemorativni skup, posvećen državi kojoj je već skrojen mrtvački pokrov sa fašističkim simbolom Alijanse, na momente je odavalo dojam kozačkog hepeninga u seocetu neke ruske gubernije. Uz svo uvažavanje nacionalnih i vjerskih osjećanja jednog broja prisutnih, od kojih su neki čak zaigrali “Kazačok” i “Kaljinku”, a mnogi nosili majice i postere sa likom Putina, ruskim i srpskim državnim obilježjima, sve je očito bilo svjetlosnim godinama daleko od promovisanja crnogorske neutralnosti. Nije to bilo ni u duhu aktivnosti ruske obavještajne službe, kako to u javnosti nerijetko tvrde neki visoki partijski funkcioneri koalicije na vlasti. Prosto, sve odigrano isključivo ide u prilog vladajućem režimu. Svetosavski i oreol “Sv. Petra Cetinjskog” definitivno mogu biti intimni dio srpskog etnosa, ali na ovakvim skupovima bivaju kontraproduktivni, kao i ruski folklor, jer daju šlagvort vladajućem režimu i (nepostojeći) argumenat, kao što rekosmo, da iza anti-NATO aktivista stoje određene strukture ruskog i srpskog bezbjednosnog miljea. Prizivanje Putina i “majčice Rusije” sigurno ne ide u prilog ideji crnogorske neutralnosti. Ruski lider ovdje očigledno ne gubi na popularnosti uprkos najnovijim potezima kojim demonstrira svoju moć trošeći živote napaćenog sirijskog naroda. I dok se Obama i Putin nadmeću ko će više streljiva utrošiti na, većinom, nedužne civile, cionistički režim koristi priliku da nastavi sa zločinima nad Palestincima. Dok je pažnja svjetske javnosti usmjerena ka “prepucavanju” američke i ruske vojne sile, potpomognute arapskim sluganjskim režimima, sve su brojnije palestinske žrtve, među kojim je najviše djece.
Slučaj Palestine, gdje neprekidno već više od pola vijeka traje genocid u najvećem koncentracionom logoru na svijetu, predstavlja mrlju na savjesti čovječanstva i očit je dokaz kakvo je, u stvari, zalaganje sjeveroatlantskog saveza za vladavinu prava i takozvana borba za slobodu ljudi. SAD kao glavni finansijer i pomagač cinističkog režima, saučesnik je u njihovim zločinima, iako se nalazi na čelu NATO alijanse.
Ipak, mora se priznati da se jedino na skupu Pod Goricom mogla čuti osuda NATO snaga koje su odgovorne za hiljade žrtava u Iraku, Siriji, Avganistanu, Palestini… Dok se masakrira palestinska mladež i skrnavi Mesdžidu-l-Aqsa, treća islamska svetinja po značaju, lideri Bošnjačke stranke i Islamske zajednice ubiše se agitujući za NATO među crnogorskim Bošnjacima i muslimanima.
U prilog tezi o “opoziciji u službi režima”, govori i aktuelni protest ispred CG Skupštine, protest koji će biti upamćen po “Srbadiji barskoj” sa svojom četničkom ikonografijom i prasetom na ražnju. Samim tim, kao i istupanjem mitropolita Amfilohija, odrađen je glavni dio posla za vlast koju, kobajagi, treba srušiti. Zato ne treba da čudi osjećaj da organizatori protesta Boga mole da vladajući režim preduzme neke mjere kojim će okončati svu tu farsu i dalje mučenje.
Mora se, prije ili kasnije, shvatiti da samo građanska Crna Gora ima budućnost, jer su nacionalna i vjerska prebrojavanja i grupisanja oprobani recept za dalji o(p)stanak na vlasti aktuelnog režima. Jedino i isključivo rješenje jeste poštovanje Ustava, u čijoj preambuli stoji da je Crna Gora građanska država! I sva prebrojavanja za skupštinskom govornicom, obećavanja o proporcionalno nacionalnoj zastupljenosti u budžetskim institucijama (u kojim su, uzgred, jedino zagarantovane plate i ostala materijalna davanja i ine beneficije), predstavljaju grubo kršenje zakona.
A kada se na anti-NATO protestima začuju pjesme “Che Guevara”, “O Bella ciao”… znaćemo da je pobjeda nad fašizmom izvjesna! Do tada, velika je vjerovatnoća istinitosti glasina kako je Milu Đukanoviću već uručen poziv za prijem, i to nakon što je Stoltenbergu kroz prozor pokazao okupljene protivnike NATO-a?
16.10.2015.g. / 3.Muharrem 1437.H.