Iako su vodovodne cijevi na starobarskom akvaduktu, usljed ekstremno niskih temperatura, popucale još pretprošle zime, nadlježne službe nijesu ništa preduzele. U međuvremenu, prema raspoloživim informacijama, radnici barskog “Vodovoda” su tek nakon višemjesečnog, besomučnog oticanja vode, zatvorili ventile i na više mjesta izlomili kamene ploče na akvaduktu. I, tako ostavili do danas…  (https://www.broj19-number19.org/devastiran-barski-akvadukt/)

 

 

 

 

 

Pošto smo o ovom slučaju obavijestili javnost i pozvali da se preduzmu hitne mjere na sanaciji akvadukta, koji je od neizmjernog kulturno-istorijskog značaja i ujedno jedini objekat ove vrste u Crnoj Gori, jedino što su zvanične institucije preduzele jeste saslušavanje u policiji izvršnog direktora NVO “Broj 19”!

(https://www.broj19-number19.org/slucaj-akvadukt/)

Početkom godine, započeta je restauracija crkve Sv. Katarine unutar starobarske tvrđave.

 

 

 

 

 

 

 

Kako je medijima saopšteno, restauracija je povjerena crnogorskoj ekspozituri kompanije “Koto” sa sjedištem u Beogradu. S obzirom da je onemogućen dotok vode u tvrđavu, radnici se snalaze tako što pumpama izvlače vodu iz starih bistijerni.

 

 

 

 

 

Kao podsjetnik, odmah blizu glavne kapije, postavljene su informativni panoi u vezi realizovanih projekata izgradnje ulične rasvjete i vodovodne mreže u Starom Baru.

Tek kada vidite da je za vodovodnu mrežu utrošeno blizu 60 000 dolara, shvatite do koje mjere su ovdašnji pojedinci i institucije neodgovorni i bezobzirni.

U svakom slučaju, potrebno je hitno identifikovati odgovorne za devastaciju akvadukta i isti sanirati prije jesenjih kiša. Takođe treba izvršiti popravke vodovodne mreže i istu pustiti u funkciju.

Neshvatljivo je zašto se ovim povodom ne oglašavaju kako oni koji gazduju kulturnim dobrom starobarske tvrđave, tako i oni u čijoj nadlježnosti su poslovi održavanja vodovodne i kanalizacione mreže u Baru? Nažalost, nije nam poznato da se ovim povodom oglasila i neka od brojnih NVO…?

Možda nova rukovodeća garnitura lokalne samouprave, bude imala više sluha i konačno preduzme nešto? Krajnje je vrijeme!