Barski kulturni centar u saradnji sa NVO “Broj 19” u srijedu,27.jula o.g. organizovao je  izložbu kaligrafskih radova prof. dr Ćazima Hadžimejlića iz Sarajeva.
Veoma posjećenu izložbu, nakon što je upravnica Galerije “Velimir A. Leković” Anastazija Miranović upoznala prisutne sa nekim detaljima iz prebogate biografije autora koji je potom i sam rekao nekoliko rečenica o ovoj umjetnosti, otvorio je ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori g-din Izmir Talić. Izložba ove vrste po prvi put se održava u Baru i biće u postavci do 7.avgusta.

Islamska kaligrafija i njeno mjesto u umjetnosti izaziva neprestanu pažnju ukupne umjetničke publike, kako raznovrsnošću stilova, svojom dekorativnošću, te širokom primjenom od knjige, pa do ispisa (natpisa) na zgradama sakralne i administrativne namjene, pri tome, bez obzira na primjenjenu funkciju nikada nije lišena nezaobilazne, obavezne i nadasve impresivne ljepote. kaligrafija arapskog slova je islamskoj umjetnosti dala najjači i najoriginalniji pečat. Umjetnički izražaj povlačenjem linija po ravnoj površini, obično bez obojenih sadržaja a ipak sa očevidnom estetikom, nije uobičajen na Zapadu te je i stoga već dugo predmet interesovanja zapadnih teoretičara, praktikanata i kritičara umjetnosti. Opšte je poznata činjenica da su mnogi umjetnici sa Zapada u prošlosti, a i danas vrlo često bili direktno inspirisani kaligrafijom, osjetivši snagu i energiju, uzvišenost i ljepotu ove izuzetne grane umjetnosti, ove “nad-umjetnosti”. Impresivnost ove umjetnosti možemo vidjeti i u Baru, na rijetkim preostalim nadgrobnim spomenicima, na ostacima javnih česama iz osmanlijskog perioda ili Barut-hani u starobarskoj tvrđavi…

Ćazim Hadžimejlić je rođen 1964.g. u Zenici, Bosna i Hercegovina. Nakon najprestižnije i najpoznatije, Gazi-Husrev-begove medrese u Sarajevu , 1991. godine  diplomira na univerzitetu “Mimar Sinan” u Istanbulu, fakultetu primjenjenih umjetnosti, odsjek kaligrafija i umjetnost knjige. Postdiplomski studij i magistarski rad odbranio je na “Marmara univerzitetu”. Dalji naučni i istraživački rad nastavlja na univerzitetu “Mimar Sinan”, koji vodi pripremi i odbrani doktorske teze iz oblasti umjetnosti knjige i knjigovezačkih oblika.

Osim akademskog obrazovanja dr Hadžimejlić naporedo radi i na vlastitoj izobrazbi u svim disciplinama umjetnosti kaligrafije, različitih kaligrafskih stilova i pisama, kao i ostalih pratećih elemenata kaligrafskog rada. Dvije godine uporedo predaje na univerzitetu “Mimar Sinan” u Istanbulu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje se konačno vraća 2002. i gdje trenutno predaje grupu predmeta iz oblasti kaligrafije, konzervacije i restauracije na Akademiji likovnih umjetnosti, te na predmetu Historija umjetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Primjenjujući stečena znanja i umijeće zaštite i čuvanja pisanih materijala, kako rukopisa tako i rijetkih štampanih dragocjenosti, dr Hadžimejlić obrađivao je više poznatih rukopisnih knjiga i zbirki, kao i veliki broj štampanih rijetkosti u vlasništvu najpoznatijih svjetskih kolekcija, muzeja i galerija, kao i privatnih zbirki, a koje su dio najznačajnije zbirke svjetskog kulturnog nasljeđa i baštine. Njegovi autorski radovi, kako kaligrafski tako i oni iz oblasti umjetnosti knjige dijelom su kolekcija najznačajnijih svjetskih galerija i muzeja.

Dr Hadžimejlić dobitnik je niza zahvalnica, plaketa i diploma za zasluge u svojim aktivnostima i neposrednom radu na restauraciji, zaštiti i očuvanju kulturne baštine svijeta.