Prije par dana u večernjim satima, mladić E. H. je u Nikšiću s leđa više puta udaren baseball palicom, nakon čega je napadač pobjegao. Sa teškim povredama glave E.H. je primljen u bolnicu, gdje mu je stavljeno više kopči a slučaj je prijavljen i policiji. Povrijeđeni mladić ne zna šta bi mogao biti motiv napada, jer nema nikakvih neriješenih računa sa bilo kim, a i slabije imovno stanje sigurno nije moglo biti razlog za napad iz koristoljublja. Jedino što se nameće kao pretpostavka jeste religijska pripadnost povrijeđenog mladića, koji nosi nešto dužu bradu i kapicu na glavi, što su neka od vanjskih obilježja vjerujućih muslimana. To je vjerovatno i razlog što mu je iz automobila u prolazu više puta dobacivano „Vehabija!“, nerijetko uz arsenal prijetnji i psovki. Inače, E. H. mukotrpno zarađuje za život radeći građevinske poslove i nije sklon konfliktima.
Ne želeći da se ovom slučaju daje preveliki značaj, E. H. smatra da je mnogo važnije da se jedina nikšićka džamija otvori i za ostale namaze, a ne samo za zajedničku molitvu petkom- Džumu. Tako bi se vjernicima omogućilo da i ostale molitve obavljaju u džamiji a ne „na ulici“ (nažalost, u Crnoj Gori je dosta i drugih džamija koje su zaključane po nalogu lokalnih odbora IZ- op. a.).

Među onima koji su upoznati sa nemilim slučajem u Nikšiću, bilo je i onih koji su smatrali da o svemu treba upoznati medije, kako bi i ostali bili upozoreni na oprez! Naime, postoji bojazan da bi mete napada mogli postati i drugi muslimani koji nose dužu bradu, kapicu ili nešto kraće pantalone? Da li treba da strahujemo i za naše majke, sestre, supruge… koje nose hidžab?

Bilo je čak mišljenja da o svemu treba upoznati reisa i Islamsku zajednicu? Mada, kada se sjetimo kako se aktuelni rukovodilac vjersko-prosvetne službe IZ CG javno izruguje nošenju brade, takva ideja nije izgledala baš prihvatljiva. Osim toga, najviše potvora i ogovaranja na temu tzv. „vehabija“ u proteklom periodu poteklo je upravo od nekih zvaničnika Islamske zajednice. Nije tajna da su pravljeni i spiskovi „vehabija“ i dostavljani policiji. Reis je to radio na visokom nivou- informacije su dostavljane direktno američkom ambasadoru, kako se navodi u dokumentima iz afere Wikileaks (a što niko do sada nije demantovao!).

Postavlja se pitanje da li je pomenuti napad u Nikšiću bio motivisan isključivo vjersko-nacionalnom netrpeljivošću, ili sve to možda ima dublju pozadinu? Da li je time, u stvari, trebalo odaslati poruku i muslimanima u ostalim mjestima Crne Gore, da dobro razmisle da li treba da dovedu u pitanje dalju egzistenciju vladajućeg režima, koji je inače „garant stabilnosti“?
Da ovakva razmišljanja nijesu bez osnova, govori i slučaj jednog od članova rukovodstva novoosnovane Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori, koji je nedavno izložen otvorenom i brutalnom nasrtaju i ozbiljnim prijetnjama od strane nekih podgoričkih imama sa saradnicima. Imajući u vidu primijenjene metode, ne bi nas iznenadilo da su obuku prošli kod specijalaca iz, po zlu poznate, paravojne organizacije ‘Blackwater’.
Ovaj slučaj nije usamljen, jer je u više crnogorskih gradova vršen direktan pritisak na neke članove BDZ-a, a u čemu naročito prednjače članovi rukovodstva Islamske zajednice.
Kako je sve, u stvari, počelo? Prvo su neki imami sa minbera počeli ostrašćeno da govore o „sve prisutnijem vehabizmu“, niti jednom ne pokušavši da objasne džematlijama o čemu se zapravo radi… Onda su reis i njegovi saradnici javno počeli da prozivaju „vođe vehabija“ u Crnoj Gori… Neki od njih su potom i hapšeni… Pa su zatim u podgoričke džamije uveli video-nadzor… (Iako je Uprava za zaštitu ličnih podataka konstatovala da se radi o protivzakonitom činu i naložila uklanjanje istih, kamere su i dalje uperene u one koji dođu na molitvu u Starodoganjsku ili Osmanagića džamiju- op. a.)
Pa su onda počeli otvoreno da prijete… Vrlo uvjerljivo i sa puno samopouzdanja. Ali ne onog koje daje vjera u Boga, već kao neko iza koga stoji moćni državni aparat i kome je sve dozvoljeno. Kako se stvari odvijaju, očekivati je da će početi i da hapse neistomišljenike. Od onog čemu je bio izložen mladi aktivista BDZ-a, pa do privatnih zatvora, simuliranog davljenja…- mali je korak.
Zar neko zaista misli da će muslimanima u Crnoj Gori biti omogućeno da se slobodno izjasne da li su za pristupanje Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (inicijativa o kojoj se u posljednje vrijeme sve više govori, a pominje se i u Nacrtu novog Ustava IZ BiH- op. a.)? Realno, možemo se nadati samo istom scenariju kao i sa tzv. izborima za organe IZ u Crnoj Gori, kada su u odbore IZ instalirani samo oni bezrezervno odani reisu Fejziću, tj. onima čije on(i) interese zastupa i brani. Da li je realno vjerovati da je tako lako izvući se iz kandži onih koji opstaju na vlasti već duže od dvije decenije zahvaljujući glasovima muslimana?
A i kakva bi to izborna kampanja bila bez crnogorskog reisa, bez hutbi njegovih „komesara“, bez zajedničkih instrukcijskih ručkova sa imamima…? Pogotovo u ovim trenucima, kada je opstanak aktuelnog režima sve neizvjesniji? Gubljenjem oslonca u Islamskoj zajednici, izgubljena je i podrška brojnih crnogorskih muslimana! Vjerovatno je u njihovim redovima nastala panika kada se pojavila opasnost u vidu Bošnjačke demokratske zajednice, koja bi mogla da ugrozi i vjernog saradnika- Bošnjačku stranku.
Zato se u već zahuktaloj predizbornoj kampanji koriste već viđene metode obećanja, ali i prijetnji i zastrašivanja. Najrevnosniji su, očekivano, aktivisti DPS-a kao i njihovog satelita- Bošnjačke stranke. Ne zaostaju ni aktivisti SDP-a, mada im je nastup dosta perfidniji…
Ali, takođe je sve veći broj onih koji više ne žele da trpe te ponižavajuće pritiske, pa nam onda dostavljaju informacije i dokumentaciju koja slikovito govori o navedenom. Isto kao i oni koji su izloženi prijetnjama operativaca ANB-a, kako bi im dostavljali potrebne informacije…
A epilog slučaja nedužnog E. H. iz Nikšića, možemo da pretpostavimo…

15.4.2014.g./ 15.Džumade-l-uhra 1435.H.