“Nakon više od tri stotine godina muslimani Herceg Novog dočekali su otvaranje vjerskog objekta – mesdžida. U utorak 01.04.2014. godine otvoren je prvi mesdžid u Herceg Novom… Ovim događajem otpočeta je manifestacija “Mjesec rođenja Allahovog poslanika, s.a.v.s.” koja će trajati do kraja aprila. Džematlije je u mesdžidu poselamio Adem ef. Emrović, Rahman ef. Kačar je proučio ašere, a nakon toga predavanje je održao reis Rifat ef. Fejzić. Ovim povodom održano je veče ilahija i kasida u Domu kulture se prisutnima obratio reis Rifat ef. Fejzić, a pored ostalih gost je bio predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić…”
Ovo je dio teksta objavljenog na zvaničnom sajtu Islamske zajednice Crne Gore www.monteislam.com. Na priloženoj fotografiji se vidi svečano otkrivanje table na mesdžidu, ali je vješto izbjegnuto prikazati kompletan objekat koji je, u stvari, nedovršen i samim tim stiče se dojam da je ovaj događaj iz nekog razloga ubrzan!?

U prilog toj pretpostavci je i sama manifestacija “Mjesec rođenja Allahovog poslanika, s.a.v.s.”, jer se u islamskoj praksi rođendan Muhammeda a.s. do sada uvijek računao prema islamskom kalendaru: 12. rebiu-l-evvela, a ove godine je to bilo 13.januara! Činjenica da se i u Turskoj još od 1989.godine tokom mjeseca aprila organizuje niz manifestacija pod nazivom „Sedmica sretnog rođenja“, kojim se obilježava rođenje Poslanika Muhammeda, a.s., po po gregorijanskom kalendaru, ne umanjuje utisak da je Islamska zajednica C. Gore započela ovo kopiranje upravo pred lokalne izbore?! Pretpostavljena užurbanost je takođe bila evidentna prilikom organizovanja u Baru, prije dvije nedjelje, kada su džematlije tek na džumanskoj hutbi obaviještene da se svečana manifestacija održava iste večeri u Domu kulture!
Osim toga, iako nije prvoaprilska šala, ne odgovara istini navod da je 1.aprila “otvoren prvi mesdžid u Herceg Novom…”, jer se mesdžid na Toploj, u centru grada, nalazi još od početka prošlog vijeka. Mada ekipa oko reisa neumoljivo, bez objašnjenja ne dozvoljava hercegnovskim džematlijama da uđu u posjed istog. Ovo je još jedan primjer zloupotrebe položaja rukovodstva IZ CG, pa je i u ovom slučaju opravdana bojazan da bi stari mesdžid mogao biti predmet trgovine ili “kompenzacije” i tako, kao i brojni drugi vakufi, nepovratno izgubljen.
Ovih dana na internetu je aktuelan i video- zapis sa gostovanja reisa Fejzića Pljevljima, gdje detaljno opisuje svoj susret sa čelnicima lokalne samouprave i pokušaj trampe vakufske imovine. Tako se može vidjeti gdje se isti sa nevjericom iščuđava kako su pljevaljske džematlije mogle odbiti ponudu 1,5m2 opštinskog zemljišta za 1m2 muslimanskog groblja?! Vjerovatno je i sam iznenađen reakcijom „mejta bez duše“, kako je nedavno nazvao Pljevlja!? I pored toga još sve začini izjavom „Ovo nije Sandžak, ovo je Crna Gora…“, uz prijeteću gestikulaciju udaranja pesnicom o dlan? Preci današnjih Sandžaklija ovakve istupe ne bi tolerisali, a reis Fejzić bi sigurno bio proglašen nepoželjnim u sandžačkim džematima. A o njegovom daljem bivstvovanju na prostoru tzv. „Stare Crne Gore“, stare Sandžaklije prepustile bi odluku tamošnjim muslimanima. Mada, ako se sjetimo da su, na primjer, stari Barani ne tako davno, ako su morali proći preko vakufske imovine prilikom izlaska sa iste prethodno pomno istresali nogavice da im se ne zadrži čak ni trunka vakufske prašine, Fejzić bi i tu postao „persona non grata“. Naime, Baranima je dobro poznata sudbina njihovog vakufa tokom Fejzićevog reisovanja (mada to nerado priznaju, kao da će time istina biti manje bolna). Vakufa koji se računao među tri najbogatija na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Rukovodstvo IZ je naročito bilo darežljivo kada je trebalo poklanjati dijelove muslimanskih mezarja.
U sklopu predizbornih aktivnosti, čelnici IZ i Bošnjačke stranke nastoje po svaku cijenu organizovati dolazak turskog premijera Erdogana, koji bi svečano otvorio novoizgrađeni Islamski centar. Erdoganov dolazak bi, po mišljenju mnogih, znatno uticao na rejting Bošnjačke stranke koja je na prethodnim izborima polučila katatrofalne rezultate, pogotovo u Baru.
Naravno, nije novost da se i za ove izbore aktivnosti IZ otvoreno stavljaju u službu zvanične politike i vladajućeg režima. Primjera radi, susret islamskih lidera balkanskih zemalja organizovan je u jeku predsjedničke izborne kampanje, a pokrovitelj skupa je bio (tada i sada) aktuelni predsjednik Vujanović!
I naučni skup “100 godina od odlaska Osmanlija sa Balkana” održan je u vrijeme izbora prije dvije godine, a pokrovitelji su ponovo čelnici vladajuće koalicije „i naravno- Fejzić“.
Apsolutnom vlašću osokoljeni imami, lojalni reisu Fejziću &co, tokom prethodnih izbornih aktivnosti svoje djelovanje su uglavnom svodili na komesarske propovijedi sa minbera i agitovanje na posijelima… Sada su se toliko osilili pa bez skrupula bezočno prijete, a izgleda bi i da biju svoje neistomišljenike…
Primitivna, providna i ulizička politika rukovodstva IZ i BS nije nikakva novost, ali u svemu tome iznenađuje i zbunjuje angažman turskih diplomatskih predstavnika na ovim prostorima, imajući u vidu zavidan istorijat diplomatije koju baštini Turska kao direktan nasljednik Osmanske imperije. Kako tumačiti njihovo (ne)voljno uplitanje u politička previranja na ovim prostorima, pogotovo imajući u vidu otvorenu podršku koju nesebično pružaju saradnicima zločinačkih režima u Srbiji i Crnoj Gori (Ugljanin, Ljajić, Zilkić, Husović, Mustafić, Fejzić…)?

27.4.2014.g./ 27.Džumade-l-uhra 1435.H.