U organizaciji NVO “Broj 19”, a zahvaljujući nekolicini donatora, ove nedjelje 26.februara 2012.godine obišli smo par porodica kojim smo uručili skromne humanitarne pakete (prehrambeni artikli i sredstva za higijenu).

U Dubravi, 126.ulica, u iznajmljenoj kući pod betonskom pločom, stanuje Cerović Boban, raseljeno lice iz Peći-Kosovo,sa suprugom Slađanom i troje maloljetne djece: Miloš je star 3 godine, dok Mileta i Milka imaju 10 i 14 godina i pohađaju školu u Pečuricama. Žive veoma oskudno, jer Boban samo povremeno uspijeva nešto zaraditi kao nadničar.

Na obroncima Lisinja, na nadmorskoj visini od oko 800m u selu Lunje, živi 58-godišnji Lunjić Ćazim, sa suprugom Sebije i kćerkama bliznakinjama Adelom i Mirelom,koje su učenice IV razreda osnovne škole u Pečuricama. Primaju 108 eura materijalnog dodatka i žive u staroj porodičnoj kući. Bilo je veoma dirljivo dok su Adela i Mirela, u znak zahvalnosti pokušavale da nam po svaku cijenu poklone kutiju ratluka.

Iz Lunja smo stigli u dobrovodsko naselje,poznato po nazivu Kambodža, gdje zahvaljujući predusretljivosti svog djevera u jednoj sobi živi Agović Denisa sa četvoro maloljetne djece. Suprug Mirsad se nalazi u Spužu na odsluženju kazne, a u naručju drži 1-godišnjeg sinčića Majdina. Sva primanja ove porodice su 150 eura materijalnog dodatka.

S obzirom da su starija djeca Šejla, Rialda i Rijad u to vrijeme pohađali mektebsku nastavu, i mi smo iskoristili priliku da obavimo podnevni namaz/molitvu u džamiji u Dobroj Vodi i da se upoznamo sa njima. Zatekli smo u veoma radnoj atmosferi Ernad ef. Kalića i 20-tak djece.

U dotrajaloj baraci , iznad autobuske okretnice u Starom Baru, 55-godišnja Hatidža Ajkunić živi sa svojom devetočlanom porodicom. Bivši suprug Esad se nalazi na liječenju u kotorskoj bolnici, dok su sinovi Sabir i Selim na izdržavanju zatvorske kazne. Osim kćerki Selme, Fatime i Vasvije i troje unučića, sa njima u zajednici je i dvoje djece čiji je otac stradao u požaru prije godinu-dvije dana. Preživljavaju od 90 eura socijalne pomoći i od onog što im udijele dobri ljudi. Ne krije da mlađa djeca i prose kako bi se prehranili. Sva djeca,osim najmlađeg, pohađaju osnovnu školu.

U Baru, 26.02.2012.g./4.Rebiu-l-ahir 1433.h.