Skromnim sredstvima i uz pomoć humanitarnog fonda “NUM” stranice, NVO “Broj 19” je u nedjelju, 27 . maja 2012.godine/ 6. Redžeb 1433.h., uručila pomoć nekolicini porodica koje su u nezavidnoj materijalnoj situaciji. U Starom Baru, posjetili smo porodicu Bajramović Elmira i Fatime, koji sa djecom od 9, 10 i 11 godina starosti kao i Elmirovim ocem Džaferom žive u neuslovnoj kući punoj vlage. Jedina primanja su im od Centra za socijalni rad u iznosu od 120 eura. Fatima je nedavno imala i ozbiljnu operaciju ciste.

Takođe u Starom Baru, u baraci za koju mjesečno plaćaju kiriju 100 eura, živi porodica Čobić. Nusret je zaposlen u barskom Komunalnom preduzeću gdje, neredovno, prima 225 eura dok je supruga Mersiha nezaposlena. Imaju dvoje djece od 4 i 14 godina, dok je Nusretova majka već 2,5 godine nepokretna i prima penziju u iznosu od 51 eura. Mersiha je rodom iz Podgorice i, kako nam se pohvalila, prakticira sve namaze a povjerila nam je da bi željela da se pokrije. Međutim, s obzirom na tešku materijalnu situaciju boji se da ne bi mogla da se odjene adekvatno, odnosno kako to islam nalaže.Utisak nam je da su se više obradovali Kur’anu s prijevodom, koji do tada nijesu imali, nego paketu sa osnovnim životnim namirnicama koje su im bile prijeko potrebne.

U dobrovodskom naselju, popularno nazvanom “Kambodža”, posjetili smo Muhović Haćifa zv. Ćiko koji sa majkom, suprugom i dvojicom sinova od Nove godine živi u novosagrađenoj prizemnoj kući. Naime, Ćiko je prije godinu i po kao radnik barskog “Zelenila” imao tešku povredu kičme i od tada je prikovan za postelju. Od dobijenog osiguranja za povredu na radu, kupili su plac a komšije su u skladu sa svojim mogućnostima od avgusta do decembra prošle godine uspjeli da im pomognu da se usele u svoju kuću, jer su do tada živjeli kao podstanari. Ćiko se i dalje vodi da je na bolovanju i prima mjesešno 200 eura, kao i 63 eura za tuđu njegu. Iako ima česte i jake bolove kao i otvorene rane na leđima usljed ležanja, niko od ljekara ga već pet mjeseci nije posjetio.

Malo dalje, u istom naselju, u oronuloj baraci živi devetočlana porodica Skenderović. Šeko je građevinski radnik bez stalnog zaposlenja a supruga Senada je domaćica. Imaju sedmoro djece od kojih je najmlađe staro 2,5 mjeseca a najstarije 14 godina. Jedino žensko dijete, Elvisa, je najbolji đak kako kažu. Tri srednja sina imaju težak vid kožnog oboljenja- psorijazu. Na ime socijalne pomoći mjesečno primaju 176 eura.