Video snimak hapšenja Aleksandra Cvetanovića nije otkrio samo spremnost specijalaca koji su krajem avgusta uhvatili zloglasnog bjegunca u Tološima, nego i njihove religijske osjećaje. Policijski video klip koji je na sajtu jutjuba gledalo više desetina hiljada ljudi odiše dinamikom, ali oštrom oku ne može promaći detalj – dva krsta koja su bila okačena o retrovizor državnog automobila u akciji.

U Kodeksu policije Crne Gore izričito se ne pominje mogućnost isticanja vjerskih simbola u službenom prostoru, ali se napominje kako je policajac dužan da jednako profesionalino tretira sve građane bez obzira na vjeru, naciju i druge osobenosti.

Na pitanje “Vijesti”, da li je isticanjem simbola hrišćanstva tokom akcije prekršen Kodeks, iz Uprave policije nijesu konrektno odgovorili – ali su vrlo korektno priznali grešku.
“Dva lančića sa krstom, koji se vide na snimku, su lična svojina dva policijska službenika koji su tog dana, 29. avgusta 2013. godine, koristili službeno vozilo, radi lišenja slobode osumnjičenog lica – državljanina Republike Srbije, S.C. (32) iz Vranja”, navodi se u saopštenju Uprave policije koje potpisuje portarolka Tamara Popović.

Ona je saopštila da su lančići sa krstom uklonjeni iz policijskog vozila po završetku akcije. Popović tvrdi da policijski službenici poštuju ljudska prava i slobode svih lica, bez obzira na razlike u nacionalnosti, rasi, boji kože, vjerskom opredjeljenju itd.

“Iz tog razloga su policijski službenici, kojima ove stvari pripadaju, upozoreni”, rekla je Popović.

“Vijesti” saznaju nezvanično da policijski službenici, posebno uoči rizičnih akcija hapšenja imaju svoje rituale, koji se često graniče i sa sujevjerjem. Naizgled mali slučajevi nepažnje pojedinaca u policiji, dobijaju na težini ako se zna da cnogorska plava uniforma ima istoriju optužbi za zlostavljanja pojedinaca i grupa na vjerskoj osnovi.

Među spornim slučajevima iz devedesetih godina sudski su procesuirani slučaj Deportacija (1992), slučaj Bukovica (1992/3), kao i zlostavljanje članova Stranke demokratske akcije (1994) .

Bošnjačka stranka optužila je prije pet godina Policijsku akademiju u Danilovgradu za diskriminaciju na nacionalnoj osnovi.

U komšiluku, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić još je 2009. godine tražio da se uklone krstovi sa zidova kasarni i policijskih stanica.

U policijskim prostorijama u Crnoj Gori, više su bili zastupljeni partijski simboli i fotografije koje su uklonjene nakon decenijskog pritiska medija i dijela javnosti.” (“VIJESTI”, 15.09.2013.)

Nažalost, gore navedena pojava nije usamljena već je, bolje rečeno, praksa u crnogorskoj policiji. Tako da se ne radi o “malim slučajevima nepažnje”, kako stoji u gore navedenom tekstu. U barskoj policiji riječ je o veoma čestoj pojavi. To posebno iritira kada znamo za slučajeve da je nekim policijskim službenicima islamske vjeroispovijesti od strane njihovih starješina postavljan ultimatum: “ili džamija- ili služba”! Što baš ne korespondira sa Ugovorom o saradnji Vlade Crne Gore i Islamske zajednice Crne Gore, gdje je precizirano da se islamskim vjernicima mora omogućiti obavljanje zajedničke molitve petkom!? Ili su ipak i oni svjesni da ih pomenuti Ugovor ne obavezuje jer je pravno ništavan i predstavlja samo marketinški potez za jednokratnu upotrebu?

Isticanje hrišćanskih simbola se transparentno ističe u policijskim automobilima sa policijskim oznakama (službeni automobili sa „civilnim“ registarskim oznakama nijesu toliko uočljivi i samo ih upućeni mogu prepoznati). Tako možete vidjeti simbol krsta u raznim oblicima i veličinama, a takođe i brojanice. Za hrišćanski praznik Božić vrlo je upečatljivo kićenje službenih automobila hrastovim grančicama- „badnjacima“.

Osim toga, česta pojava je da uniformisani policajci nose lančiće sa krstom, kao i brojanice oko vrata ili na ruci. Vrlo je simptomatično da, osim pretpostavljenih koji i sami prakticiraju isto, na to ne reaguju njihove kolege islamske vjeroispovijesti, iako ih je sada mnogo više u odnosu na 90-te godine, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore takoreći etnički očišćeno od Muslimana/Bošnjaka?

Koliko je crnogorska policija vjerski angažovana govori i podatak o njihovom aktivnom učešću u nelegalnom postavljanju objekta Srpske pravoslavne crkve na vrhu Rumije.
Na pojavu isticanja hrišćanskih obilježja svakodnevno nailazimo i u drugim državnim ustanovama: prostorijama lokalne samouprave i sudskih organa, bolnicama i domovima zdravlja, školama…
U podgoričkom KBC-u ikone se nalaze na svakom koraku: u hodnicima, sobama za pacijente i ljekare…

U Urgentnom centru, pacijenti mole Boga da im pošalje Kosovku djevojku i poštedi ih sudbine Srbalja na Kosovu ravnom, dok u porodilištu Djevica Marija sa Isusom u naručju dočekuje svu novorođenčad, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

Ni na javnim površinama situacija nije drugačija, tako da na svakom koraku možete vidjeti table sa obavještenjima o hrišćanskim vjerskim spomenicima, tj. crkvama i manastirima.

Ovdje je navedeno samo nekoliko primjera u bjelopoljskoj opštini, na magistralnom putu duž nekih par kilometara!

17.9.2013.g./ 11. Zu-l-ka’de 1434.H.