Nakon petnaestodnevne agresije cionističkih oružanih snaga na pojas Gaze, ubijeno je preko 800 Palestinaca, uglavnom civila, od toga preko 200 djece! Međunarodna zajednica uglavnom ćuti i bavi se situacijom u Ukrajini gdje je, poređenja radi, u oružanim sukobima u Donjeckoj oblasti od marta mjeseca poginulo nešto preko 400 osoba.

Napad svim raspoloživim sredstvima izraelske armije na najveći koncentracioni logor na svijetu je samo još jedan u nizu, gdje se koristi svo raspoloživo naoružanje: od avijacije, tenkova i teške artiljerije, pa do fosfornih i kasetnih bombi, hemijskih otrova, municije sa osiromašenim uranijumom. Osim brojnih nedužnih žrtava, uništava se kompletna infrastruktura (koja nije obnovljena u potpunosti još od prethodnog rata), srušene su brojne bolnice, škole, džamije.U periodu nakon ratnih dejstava, nastaviće se sa daljom izgradnjom nelegalnih jevrejskih naselja na otetoj palestinskoj zemlji, svako malo jevrejske vojno-policijske i paravojne formacije demonstriraće silu u džamiji Al Aqsa (koja predstavlja treću svetinju za muslimane), dok će se kontinuirano vršiti restrikcije vode, struje, gasa, goriva.

I dalje će se bagerima i eksplozivom rušiti kuće palestinskim porodicama čiji se članovi optužuju za navodne „terorističke aktivnosti“… Zatvori se pune palestinskom djecom, dok jevrejski političari pozivaju na klanje palestinskih majki koje rađaju “male zmije”, a neki akademici sa izraelskih univerziteta zagovaraju recept oproban u našem najbližem okruženju- masovno silovanje Palestinki!? Represalija nijesu pošteđeni ni Palestinci hrišćanske vjeroispovijesti, kao i njihovi svještenici koji su izloženi svakodnevnim šikaniranjima.

Masakr koji traje nad nedužnim stanovništvom Gaze, najbolji je pokazatelj licemjerne politike koju vodi NATO savez predvođen Amerikom i primjer koliko im je zaista stalo do:
„-rješavanja zajedničkih izazova kroz sradnju,
-jačanja demokratije i vladavine prava,
-uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti…“

Ovo su floskule koje su neštedimice plasirane na upravo završenom Sedmom Regionalnom evroatlantskom kampu- REACT u Andrijevici, čije dvije ključne teme su bile ‘Situacija u Ukrajini i potencijalni načini rješenja krize’ i ‘Pozicija Crne Gore u susret NATO samitu’. Tokom petodnevnog skupa učesnici su uspjeli da napišu pismo Evropskoj uniji, NATO-u, Rusiji sa pozivom na uspostavljanje mira u Ukrajini. Specijalnim pismom obratili su se generalnom sekretaru NATO-a Rasmusenu, tražeći „hitnu i ozbiljnu reakciju u razmatranju pozivanja u NATO novih članica (Crna Gora, BiH, Makedonija, Gruzija, Azerbejdžan i Ukrajina)…“ Naravno, nigdje ni pomena o zločinima u Gazi.

Ali zato jedan od učesnika na prethodnim skupovima REACT-a i poslanik Pozitivne CG D. Abazović je u svom javnom istupu istakao da „nedobijanje poziva za članstvo u NATO predstavlja poraz (crnogorske) diplomatije i da su pogoršani odnosi sa Rusijom“. On je tražio da se ministar MVPEI-a Lukšić izjasni po pitanju dešavanja u Gazi i osudi nasilje i stradanje civila… Isto je, kako navode mediji, zatražio i poslanik Bošnjačke stranke S. Mustafić, izražavajući čuđenje da Ministarstvo vanjskih poslova „ćuti na ta dešavanja“…

Rekli bi, vrhunac licemjerstva: s jedne strane aktivno se zalagati za ulazak Crne Gore u NATO, a s druge strane zahtijevati osudu zločina nad palestinskim narodom u Gazi! Naime, već više od pola vijeka i vrapci na grani znaju, pa i ova dvojica političara, da iza agresivne i genocidne izraelske politike stoji američki režim i NATO savez. (Primjera radi, donedavno je Turska, kao članica NATO-a, svoj vazdušni prostor ustupala za vježbe izraelskom vojnom vazduhoplovstvu, a o saradnji njihovih bezbjednosno-obavještajnih struktura da i ne govorimo.)

Pomenuti crnogorski parlamentarci takođe znaju da Vlada Crne Gore neće zvanično osuditi agresiju Izraela na Gazu. Iz istih razloga zbog kojih nijesu podržali ni prijem Palestine u UNESCO. Ali zato nema opravdanja za Bošnjačku stranku da se ne oglasi tim povodom i ultimativno zatraži osudu zločina u Gazi, uz prijetnju povlačenja podrške NATO integracijama. Nažalost, po svemu sudeći i to je samo u sferi nevjerovatnog. Dovoljno je pogledati nedavno Saopštenje Bošnjačke stranke povodom odluke Ministarskog savjeta NATO-a, gdje se žalodobitno naglašava da „u narednom periodu treba još snažnije i efikasnije intenzivirati saradnju s NATO, kako u političkom i vojnom segmentu, i u naučno-tehnološkoj saradnji. Podsjećanja radi, NATO nije tek vojni savez, već politička organizacija koja promoviše demokratske vrijednosti u cilju izgrađivanja povjerenja i sprječavanja konflikta…“

Izostaje i zvanična reakcija Islamske zajednice u Crnoj Gori što, opet, ne čudi imajući u vidu njihov stav po pitanju NATO-a.
Uz sve pohvale Bošnjačkoj kulturnoj zajednici za organizaciju u Rožajama današnjeg masovnog skupa podrške Palestincima u Gazi, šteta je što ova organizacija nije smogla snage da se otrgne lokalizmu i pozove na proteste u Podgorici, gdje bi se njihove poruke mnogo bolje čule i u ambasadi SAD-a, (ambasada Izraela za Srbiju i Crnu Goru nalazi se u Beogradu) kao i republičkom Parlamentu. Sigurno bi se pozivu na protest odazvali i brojni crnogorski građani koji tradicionalno gaje simpatije prema Palestini.

Mediji u Crnoj Gori i regionu u proteklom periodu su obilovali tekstovima o „ekstremistima“, „vehabijama“, „teroristima“… koji odlaze na ratište u Siriju, a neki bošnjački političari su žustro zahtijevali njihovo sankcionisanje i promjenu zakonske regulative s tim u vezi. I jedni i drugi ovih dana se ne oglašavaju u vezi odlaska građana Srbije, BiH, Hrvatske… u oružane snage Izraela. Nije nikakva tajna da većina Jevreja ima obaveznu vojnu obuku i odgovarajuće obaveze s tim u vezi.
Zaista, da li je nekom potreban još neki dokaz (ne)opravdanosti zalaganja za pristupanje NATO savezu!? Očiti primjer Gaze i aktuelna dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni su klasičan primjer veleizdaje svih onih koji se zalažu za ulazak u NATO!!!

25.7.2014.g./ 28.Ramazan 1435.H.