Dvadeset godina poslije otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u stanici Štrpci, u srijedu, 27. februara 2013. godine Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji i porodicama šehida Štrbaca obilježili su ovaj dan manifestacijom “Štrpci bez mezara”. Komemorativnoj akademiji obratili su se i reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazović i glavni muftija IZ-u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić, a potom predvodili Mimohod šutnje ulicama Prijepolja.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj građana Prijepolja ali i susjednih gradova, Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, ali i Sarajeva, Podgorice, Bara i dr., kao i veliki broj imama koji su sa ahmedijama na glavi učestvovali u Mimohodu šutnje.
Nakon Akademije, Reisu-l-ulema je predvodio Mimohod šutnje do spomen kompleksa u Šarampovu gdje je proučena Fatiha šehidima Štrbaca.

Ispred Glavne željezničke stanice u Beogradu istog dana je održan protest u povodu dvije decenije od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza koji je 27. Februara 1993. godine saobraćao na relaciji Beograd-Bar.
U znak podsjećanja na taj događaj aktivisti i aktivistkinje Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava dijelili su letke dizajnirane po uzoru na vozne karte na kojima je pisalo: „27.02.1993. u 15:48, iz voza broj 671, na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpce, na 230 km od Beograda, pripadnici oružane formacije „Osvetnici“, Vojske Republike Srpske-oteli su 19 putnika nesrpske nacionalnosti”.

Na poleđini „karte“ koju su dijelili prolaznicima ispisana su imena svih otetih: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić i Tomo Buzov.

I ove godine, predstavnici Foruma Bošnjaka/Muslimana položili su na Pobrežju u Podgorici vijenac na Spomen obilježje civilnim žrtvama ratova 1991-2001. Vijence su položili i predstavnici Liberalne partije , a iz Bošnjačke stranke su „podsjetili da okolnosti tog zločina nikada nijesu do kraja rasvijetljene…“

I u Bijelom Polju je zločin u Štrpcima minutom ćutanja i tužnim podsjećanjem obilježen u Sali Skupštine opštine. Od obećanog spomenika, naravno ni pomena. To jest, po riječima predsjednika Opštine Aleksandra Žurića, zahtjev za podizanje svih spomen-obilježja, među kojim je i spomenik za žrtve u Štrpcima, proslijeđen je nedjelju dana ranije Ministarstvu kulture. U pomenutom ministarstvu su negirali da im je iz bjelopoljske opštine upućen zahtjev za podizanje spomenika žrtvama zločina u Štrpcima!

U Srbiji, jednoj od članica tadašnje državne zajednice, prije par godina je u Prijepolju podignuto spomen obilježje žrtvama zločina u Štrpcima. “Drugo oko u glavi” vjerovatno smatra da je postavljanjem staklene ploče na Pobrežju, čemu je pompezno dat veliki značaj u crnogorskoj javnosti, ispunilo svoju obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama. Legitimitet ovom licemjerju sve vrijeme daju i predstavnici Bošnjaka/ Muslimana u Crnoj Gori. Međutim, nije problem u predstavnicima vlasti. Pa oni su na istim mjestima kao i prije dvadeset godina kada je izvršen pomenuti zločin! A postoje i sve indicije da su direktno i indirektno učestvovali u planiranju i realizaciji ovog gnusnog djela. Ali je nepojmljivo koliko su politički predstavnici Bošnjaka/Muslimana u Crnoj Gori spremni da učestvuju u toj farsi. Zar dvije decenije nijesu bile dovoljno dug period da se žrtvama zločina iz Štrbaca podigne najobičnija spomen ploča negdje u Crnoj Gori? Pa čak ni na Pobrežju, gdje još uvijek ima kostiju naših predaka koji su sahranjivani na tom mezarju?

I još da podsjetimo: aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat za novi mandat, neposredno nakon pomenutog zločina imenovan je za ministra pravde u vladi tadašnjeg (i sadašnjeg) premijera Mila Đukanovića. Ni tada kao prvi čovjek „Justicije-Boginje Pravde“ a potom ni kao „prvi crnogorski policajac“ sve do 1998.g., nije učinio ništa kako bi se rasvijetlio ovaj zločin!

Iako iz Bošnjačke stranke „ističu da je vidljivo da se ovaj zločin pokušava relativizovati, čime je očigledno da naše društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću“, oni prije par dana bez trunke griže savjesti izjavljuju da su odlučili da na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori podrže kandidata Demokratske partije socijalista i aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića!

28.02.2013.g./18.Rebiu-l-ewel 1434.H.