“Džamija Podgrad datira iz 1723.g. Prema natpisu na njoj, izgradilo ju je nekoliko uglednih građana, među kojima se posebno ističe Derviš Hasan, pa se i zove Derviš Hasanova džamija. Natpis je ispisao “mali majstor (ustad) Muhamed, sin Hasanov, 1135. po Hidžri, 1723.g. …” (B. Agović: “Džamije u Crnoj Gori”)

 

Ovaj podatak preuzet je iz knjige “Stari Bar”, Đurđa Boškovića i u njoj nema fotografije ploče sa podgradske džamije, koja se pominje. Čak se ne navodi ni kompletan sadržaj iste, iako je na njenom prevođenju, sasvim izvjesno, radio čuveni jugoslovenski stručnjak za orijentalnu epigrafiku, Mehmed Mujezinović, koji je za prof. Đurđevića preveo još neke natpise iz Starog Bara.

Nakon dužeg traganja za ovom pločom, polako gubeći nadu da je nepovratno izgubljena kao i mnogi stari artefakti iz tog perioda, pronađena je u prostorijama “Mehćeme”, Medžlisa IZ Bar:

 

Orijentalista Sead Ibrić, a na inicijativu prof. Šerba Rastodera, zbog nejasne fotografije, nije mogao prevesti ovaj tarih u cjelosti:

“…ime vakifa se u sedmom redu spominje kao Derviš Hasan, a onda u zadnjem redu imamo četiri riječi (ibn-ustad-Muhammed-Hasan) koje bi trebalo rasporediti na osnovu postojećih (ako ih ima) podataka o džamiji… Iako bi se moglo raspravljati o rasporedu imena ja sam mišljenja da je ime vakifa Hasana uklesano u dnu iz njegove skromnosti i poštivanja svoga oca…”.

Da li je kaligraf Muhamed, koji se pominje, zapravo sin derviš- Hasana? Pretpostavka koju navodi Ž. Milović, da su Hasan- Deda i derviš Hasan ista osoba, malo je vjerovatna ako se uzmu u obzir dostupni datumi izgradnje Podgradske džamije (1723.) i Turbeta (1612.). Ali bi, s obzirom na uvriježeni običaj ponavljanja ličnih imena predaka, derviš Hasan mogao biti Hasan- dedin unuk…

Natpis sa Podgradske džamije je, vjerovatno, skinut prilikom neke od sanacija. Ali, ostaje nejasno zašto nije vraćen gdje mu je mjesto? Ipak se radi o amanetu…

Pretpostavljamo da će rukovodstvo Medžlisa IZ Bar, u najskorijem periodu ovaj tarih ponovo postaviti na džamiju u barskom Podgrađu, gdje je stajao vijekovima.