Nevjerovatno je koliko daleko idu Fejzićevi mentori – očigledno im gori pod nogama pa, zvanično prvoj ličnosti Islamske zajednice u Crnoj Gori, priređuju ovakav publicitet!? Istina, ovog puta tajming je par dana preuranjen pa reisova naslovnica u dnevnom listu “Vijesti” nije osvanula na najsvetiji islamski praznik- Bajram. Prisjetimo se, prije nekoliko godina, sa fotografijom na prvoj strani, aktuelni reis je prijeteći, umjesto bajramske čestitke, poručivao: “Budno motrimo na neke imame!” Ovog puta je, ni manje ni više, sandžačkog Muftiju nazvao fašistom, a državne organe pozvao da ga zaštite i preduzmu represivne mjere prema nedavno otvorenim odjeljenjima Škole Kur’ana i dječijeg vrtića! Neuobičajena retorika za svakog drugog, ali ne i za Fejzića, ako imamo u vidu njegove dosadašnje istupe. Neshvatljiva je samo doza licemjerja, jer kako drugačije objasniti činjenicu da mu smetaju Škola Kur’ana i vrtić, ali ne i ženska medresa u Rožajama, istureno odjeljenje medrese Gazi Isa-beg iz NovogPazara, gdje je dotični niz godina imao radni angažman i za to redovno primao platu? Koliko nam je poznato, njegova supruga je još uvijek na platnom spisku sandžačkog Mešihata.

“U Crnoj Gori postoje dvije medrese: Medresa u Rožajama za žensku djecu u kojima se nastava održava na bosanskom jeziku i Medresa u Podgorici za mušku djecu u kojoj se nastava održava na bosanskom i albanskom jeziku (www.monteislam.com)” Autor kompletnog teksta Bajro Agović, napisao je i publikaciju “Od mekteba do medrese”, o islamsko-obrazovnim institucijama u Crnoj Gori. Međutim, u ovoj knjižici objavljenoj 2012.g. nigdje ne spominje Medresu u Rožajama, koja je počela sa radom još 2001.godine? “Zaboravio” je vječiti sekretar Mešihata da napomene i da podgorička Medresa dan-danas nije dobila licencu crnogorskog Ministarstva prosvete! Toliko o vajnim Ugovorima o saradnji IZ i Vlade Crne Gore.

Fejzić je poodavno potrošio svoj kredibilitet. Istina, upitno je da li ga je i imao, ako imamo u vidu da je na funkciju reisa došao protivno Ustavu Islamske zajednice u Crnoj Gori, uz zdušnu podršku državnog aparata oličenog u Muslimanima/Bošnjacima iz redova režimskih partija DPS-a i SDP-a, koji su i danas na vlasti. U skladu sa maksimom “Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi”, na identičan, protivzakonit način mu je produžen i mandat, pa samim tim je i sadašnje reisovanje nelegitimno. Sve je to bilo poznato i Rijasetu BiH, kao i sandžačkom Mešihatu, ali su i jedni i drugi ostali gluhi na brojne apele nezadovoljnih džematlija iz Crne Gore, pa je Fejzić sa svojom logistikom i pristašama mogao natenane da učvršćuje vlast. Iz susjednih IZ-a nijesu reagovali ni na izborne mahinacije u IZ CG, koje su obilježile Fejzićeve mandate, kao ni na progon nepodobnih vjernika, zaključavanje džamija i hapšenja vjernika… Ne može se Muftija sandžački optuživati za uplitanje u jurisdikciju IZ CG. Nažalost, nije se miješao. A trebao je. Sigurno bi do sada i žrtve otmice u Štrpcima, porijeklom sa ovih prostora, dobili spomen obilježje i u Crnoj Gori. Možda bi sa pijetetom obilježili i sjećanje na žrtve iz Šahovića. Ni žrtve genocida u Plavu i Gusinju ne bi čekale 100 godina na dženazu… A i crnogorska sirotinja bi imala narodne kuhinje , kao što imaju njihovi sapatnici, bez obzira na vjeru i naciju, u tzv. Sjevernom Sandžaku.

Ono što Fejzić pripisuje muftiji, odnosi se zapravo na njega, jer želi da zadrži apsolutnu vlast nad IZ u CrnojGori. Te samim tim ne želi ni prihvatiti objedinjavanje Islamske zajednice, za razliku od Zukorlića koji je jedan od najžešćih zagovornika ujedinjenja IZ sa prostora bivše Jugoslavije, čije sjedište bi bilo u Sarajevu. Neki od dežurnih dušebrižnika, “stručnjaka” za šerijatsko pravo iz vrha SDP-a, kako kažu “u dubini duše” su za ujedinjenje, ali se boje reakcije crnogorskih Albanaca koji bi, u tom slučaju, mogli čežnjivo gledati u pravcu Tirane ili Prištine? Nažalost, ovdje se prenebregava činjenica da je Sarajevo bilo duhovni centar i u osmanlijskom periodu.Prema već viđenom, forsiranje bošnjaštva u crnogorskim džamijama dolazilo je upravo od strane Fejzića i njegovih kompanjona iz Bošnjačke stranke, kao i njima bliskih Bošnjaka iz redova DPS/SDP-a. Osim aktivnog učešća tokom izbornih kampanja, u džamijama u kontinuitetu se distribuira bošnjačaka štampa i propagandni materijal.

Kada bolje razmislimo, Fejziću nije trebalo dugo- nakon otvorenog negiranja Sandžaka,logičan slijed je eliminacija sandžačkog muftije…

Sve ovo što se dešava ovih dana ne govori samo o Fejziću, već i o Mešihatu u cjelosti, jer je izbor za isti takođe bio nezakonit. Ćutnja njegovih članova je dovoljno znakovita, aminovanje Fejzićevih egzibicija govori više od riječi. Ovo nije samo bruka Fejzića i članova Mešihata, već i članova Sabora ukoliko i oni ćutke pređu preko svega. Ovo, u stvari, predstavlja sramotu i poniženje za sve muslimane u CrnojGori! Da li je ovdje u pitanju apatija crnogorskih muslimana ili strah? Strah da bi Fejzić, koji se već poziva na “svojeslužbe”, mogao početi i da hapsi? Da prijetnje hapšenjima, koje nerijetko upućuju neki Fejziću lojalni imami i članovi Bošnjačke stranke, mogu postati stvarnost? Koliko nam je poznato, dan prije Fejzićevog “antifašističkog” istupa, u prostorijama Mešihata održan je sastanak visokih funkcionera IZ CG i Bošnjačke stranke. Imajući u vidu težinu potom izrečenog, teško je povjerovati da tome nijesu prethodile konsultacije?

Na Fejzićeve vapaje reagovao je pozitivno i aktuelni predsjednik Crne Gore. Sapatnička solidarnost je bila očekivana, imajući u vidu da je i Vujanović, prema eminentnim pravnim stručnjacima, na čelo države postavljen protivustavno! I dok reis citira Umberta Eka, crnogorski predsjednik tumači Kur’an i, uz ubjeđenje da će IZ CG “sačuvati svoju prepoznatljivost, snagu promocije pravog islama…”, naglašava Fejzićevu “potpunu privrženost interesu Crne Gore…”. Uz uvjerenje da će IZ CG “sačuvati svoju autonomiju i da neće biti u sastavu Rijaseta BiH…”, Vujanović je podržao Fejzićevu “antifašističku borbu” i, faktički, muftiju Zukorlića proglasio “personom non grata” (nepoželjnaosoba)!

Uzgred, pisanje dnevnog lista “Vijesti” je daleko od objektivnog izvještavanja. Senzacionalizam Fejzićevih istupa je na prvim stranicama, dok reagovanje inkriminisanog hafiza Kujevića dobija tek stubac na 11.strani. Prve stranice su, naravno, i za srpskog vazala Rasima Ljajića, koji “iz prve ruke” daje savjete crnogorskoj Vladi kako, ako već on nije mogao, da se obračuna sa muftijom Zukorlićem, “uvoznikom kriza, podjela i konfrontacija…”

U Crnoj Gori djeluje znatan broj misionara, pripadnika više različitih hrišćanskih sekti. Nije nam poznato da su pravoslavni ili katolički velikodostojnici zahtijevali od državnih institucija da preduzmu mjere prema njima.

Dokle će muslimani u CrnojGori dozvoljavati sebi poniženja od onih koji se lažno predstavljaju da su njihove vođe?

U slučaju hafiza Kujevića evidentno je nepoštovanje Ustava i propisa IZ CG od strane onih koji su donijeli odluku o njegovom isključenju, ali peticiju treba pokrenuti i za ultimativan odlazak Fejzića sa funkcije reisa, kao i raspisivanje novih izbora na svim nivoima Islamske zajednice. Do tada, Fejzića i njegove saradnike treba bojkotovati u svakom pogledu.

01.10.2014.g./ 7.Zu-l-hidždže 1435.H.