Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori besplatno je dijelila prijevod Kur’ana, inače donaciju Zajednice sandžačke dijaspore.
Direktor Sajma, gospodin Predrag Uljarević, rado je prihvatio ovu inicijativu BKZ-a i u tu svrhu ustupio štand na kom su predsjednik BKZ Petnjica Almir Muratović i predsjednik BKZ Bar Mevludin Kuč sa Orhanom Dedeićem i drugim aktivistima, tog 14.maja podijelili posjetiocima Sajma oko 400 primjeraka ove, ne samo za muslimane, najvrjednije knjige.

Posjetioci Sajma su bili izuzetno prijatno iznenađeni i reakcije su bile veoma pozitivne. Jedna od izjava je bila “…da bi svi hrišćani trebali pročitati Kur’an, ali i muslimani da pročitaju Bibliju kako bi se svi bolje razumjeli…”.
Nažalost, bilo je i komentara kao: „Mrzim Kur’an!“. Naravno, takvi su bili rijetki.
Interesantan je bio i slučaj organizovane grupe đaka iz neke od osnovnih škola. Naime, kada je zainteresovanoj djeci objašnjeno da su u pitanju islamske knjige, dječak po imenu Luka je zamolio za jedan primjerak Kur’ana kako bi ga poklonio svom drugu Edinu!