Politika Bošnjačke stranke u CrnojGori odavno je pročitana knjiga. I, kao što u Rožajama juče izjavi aktuelni potpredsjednik Parlamenta i visoki funkcioner BS-a S. Mustafić: “BS je od svog osnivanja visoko na listi  svojih programskih zalaganja postavila ulazak Crne Gore u euro-atlanske inegracije…”. Ko god želi da bude objektivan, svjestan je “dostignuća” ove političke strukture, koja u svom nazivu ima prefiks “Bošnjački”. Koliko je njihovom rukovodstvu stalo do naroda čije interese, deklarativno, zastupa, moglo se vidjeti iz nastupa njihovog lidera koji je prije par dana komentarisao odlazak građana, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, sa sjevera Crne Gore u emigraciju. Bez obzira što su intelektualni i verbalni dometi g-dina Husovića uglavnom prepoznatljivi, ovaj maliciozni istup po pitanju azila njegovih sugrađana, mnoge je neprijatno iznenadio.

Nakon sramnog ćutanja o predreferendumskom dogovoru BS-a i DPS-a u vezi sandžačkog pitanja, njihova ponuda NATO-u za dežurnog kvislinga, sasvim je očekivana. Ako su čelnici BS-a odustali od Sandžaka koji je istorijska činjenica, bilo bi nerealno od njih očekivati da se zapitaju kakav status će onda imati nakon ulaska Crne Gore u NATO. Granica između Crne Gore i Srbije definitivno će postati novi “Berlinski zid”, koji će u ovom slučaju značiti završnu fazu u podjeli na Sjeverni i Južni Sandžak!

Interesantno je da je čak i Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori, čiji lider H. Kalač je svojevremeno hrabro obavijestio javnost o, sada već istorijskom dogovoru BS-a i DPS-a o statusu Sandžaka, svojim Statutom takođe predvidjela zalaganje za ulazak Crne Gore u NATO!? Ostaje nejasno da li je i sestrinska BDZ iz Srbije istog stava?

Crnogorska realnost je, u stvari, potpuno drugačija i samim tim je obesmišljena dalja kampanja za priključenje  sjevernoatlantskoj Alijansi. Naime, susjedi Crne Gore: Italija, Hrvatska i Albanija, su već u NATO-u. Kosovo, gdje se nalazi “Bond Steel”, najveća NATO baza u Evropi, kao i Bosna i Hercegovina,faktički su protektorat Alijanse. Srbija je nedavno potpisala Ugovor kojim se NATO-u omogućava slobodan prolaz preko njene teritorije, kao i korišćenje svih potencijala Vojske Srbije, čime je NATO, de facto, dobio još jednog člana. Strateški, CrnojGori jedina prijetnja može biti NATO, u čijem se okruženju već nalazimo. Ako imamo u vidu njihovo deklarativno zalaganje za vladavinu prava, onda je Crna Gora bezbjedna i bez priključenja Alijansi. Dočim, svako dalje insistiranje NATO čelnika na “pozivanju” Crne Gore u njene redove, može se logično tumačiti kao prijetnja. U tom slučaju, realno je očekivati scenario sličan onom koji se ovih dana odigrava u Makedoniji.

I, još nešto: zaista je trebalo imati obraza i, nakon svega,  u  Rožajama narodu govoriti o “benefitima” ulaska u NATO!

13.5.2015.g./24.Redžeb 1436.H.