Mladi i siromašni muslimani, kojih je u osiromašenoj Crnoj Gori svakim danom sve više, interesuju se kako bi mogli doći do tih adresa na kojim bi dobijali finansijsku nadoknadu za nošenje brade, kratkih nogavica, hidžaba…?

Naime, ovih dana u crnogorskim medijima ponovo su aktuelne ‘vehabije’. Za to su, naravno, zaslužni operativci agencije za nacionalnu bezbjednost koji izjavljuju da su „vehabije u Crnoj Gori potencijalna opasnost po nacionalnu bezbjednost, pa su zbog toga i pod nadzorom službi bezbjednosti“, kao i da „vehabije regrutuju mlade i siromašne pripadnike islamske vjeroispovijesti, a onima koje vrbuju daju mjesečnu naknadu…“. Dnevni list „Blic- Crna Gora“ čak ovu vijest objavljuje na svojoj naslovnici.

Zatim, “…kako se navodi u saopštenju ANB-a, njihove su aktivnosti do sada uglavnom bile usmjerene ka intenzivnom vjersko- propagandnom djelovanju, regrutovanju novih pristalica, te na učvršćivanju postojećih i izgradnji novih veza s istomišljenicima u zemlji i inostranstvu, posebno putem savremenih sredstava komunikacije… Prema nezvaničnim saznanjima, najjači centar za regrutovanje u Crnoj Gori se nalazi u Bijelom Polju… Kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori, tajna policija je označila Plav i Novi Pazar u Srbiji…Zahvaljujući kontaktu s istomišljenicima van zemlje, zainteresovani su za dešavanja u Siriji… ANB je pojačao svoje aktivnosti , jer se na internetu pojavljuje sve više sajtova i portala koji promovišu vehabizam a uporedo s njima ‘niču’ i stranice, grupe i profili na društvenoj mreži Fejsbuk, posredstvom kojih se pristalice tog pokreta međusobno povezuju… podaci policije i ANB-a ukazuju da su vehabije iz Crne Gore poslednje dvije godine ostvarivale intenzivne kontakte sa istomišljenicima u inostranstvu sa kojima su razmjenjivali vjerski propagandni materijal…“

Međutim, mediji navode i da su „neki članovi parlamentarnog Odbora za bezbjednost izjavili da nijesu dobili niti jedan detalj koji bi ukazivao da oni (‘vehabije’- op.a.) rade nešto na podrivanju nacionalne bezbjednosti ili državnog sistema i ustrojstva Crne Gore“!
Imajući u vidu navedeno, očigledno je da se plasiranjem ovih (dez)informacija priprema teren za neka skorašnja dešavanja na društveno-političkoj sceni Crne Gore. Možda, recimo, za sasvim izvjesni fijasko oko ulaska Crne Gore u NATO savez, alibi treba obezbijediti u djelovanju ‘vehabijskog pokreta’?

Naravno, za katastrofalno stanje crnogorske ekonomije, u čemu pune dvije decenije aktivno učestvuju organizovane grupe i pojedinci kako iz zemlje tako i van nje, ANB čija je zakonska dužnost da se tome suprotstavi, ima daleko preča posla! Kako, inače, opravdati ogromna finansijska sredstva iz budžeta, kao i izdašnu pomoć Zapadnih zemalja, ako ne „lovom na vehabije“?

Iz šturih saopštenja može se zaključiti da su glavni izvor informacija ANB-a društvene mreže ili, kako oni to stručno nazivaju „savremena sredstva komunikacije“? S obzirom na veliki broj portala sa islamskim predznakom (mnogi upitne sadržine imajući u vidu da iste za svoje potrebe i planove koriste i brojne službe bezbjednosti), možemo pretpostaviti obim inkriminisanog materijala koji je u posjedu Agencije? Na ruku im, naravno, ide što mnogi na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama nepromišljeno ‘lajkuju’ i komentarišu određena dešavanja u ratom zahvaćenim područjima, pri tom ne vodeći računa da je njihova kompletna komunikacija pod nadzorom bezbjednosnih službi.
Da li je interesovanje mladih crnogorskih muslimana za događaje u Siriji,gdje je do sada stradalo preko sto hiljada ljudi, dovoljan razlog da na sebe skrenu pozornost službi bezbjednosti? Pogotovo ako imamo u vidu da je i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, podržao osudu Asadovog režima za upotrebu hemijskog oružja protiv pobunjenika, a „u skladu sa spoljno-političkim prioritetima- učlanjenje u NATO i EU“?

Dr Muharem Štulanović, profesor sa Islamske pedagoške akademije u Zenici, kaže: „…Istina o pojmu vehabizma je zavijena u moru laži, podvala i politikanstva, kao jedan od metoda specijalnog rata koji se vodi protiv muslimana i islama. Cilj tog rata je lagati i potvarati muslimane i njihovu vjeru, da bi se tako iskrivila slika o njima… Cilj je da se osobe kojima je upućen taj naziv, prikažu u ružnom svijetlu, kao ljudi koje treba napadati, onemogućavati i slično…“

Za razliku od Dr Štulanovića, čelnici Islamske zajednice u Crnoj Gori osim izjava za medije a u dnevno-političke svrhe, o ovom problemu govore samo u neformalnim krugovima. Takođe je česta pojava da tim nazivom ‘targetiraju’ određene pojedince koji im nijesu po volji (primjer Sead ef. Jasavića, Ferid ef. Orahovca… ). A u rijetkim javnim istupima dešavaju se i slučajevi kao kada rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe IZ CG, ujedno i glavni imam OIZ Bijelo Polje Enis ef. Burdžović, na krajnje neprimjeren način upoređuje muslimane koji puštaju brade sa četničkim zlikovcima (ovaj „biser“ možete pogledati na: www.youtube.com/watch?v=kGlwPYFJp68)!

Etiketiranje pojedinaca, pa čak i cijelih gradova, nije izazvalo reagovanje niti čelnika Islamske zajednice (njihova ćutnja je već poslovična), ali ni određenih političkih subjekata koji se u svojim partijskim programima deklarativno zalažu i bore za prava svojih sunarodnika (Bošnjaka i Albanaca- op. a.). Pa i u već pomenutom parlamentarnom Odboru za bezbjednost egzistira nikad veći broj muslimana. Zašto oni ne insistiraju na dokazima za optužbe koje plasira ANB?

Da se razumijemo: svakako je u interesu crnogorskih muslimana da ANB profesionalno obavlja poslove iz svog djelokruga. Nažalost, naša iskustva iz ne tako davne prošlosti ne daju nam za pravo i da vjerujemo u to. Podsjetimo samo, da do sada nijedna pravosnažna presuda nije donesena za počinjene zločine u Bukovici, Kaluđerskom Lazu, Štrpcima (samo jedna), deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica… A golgota Ibrahima Čikića, jednog od sužanja iz tzv. Akcije “Lim”, traje već dvije decenije! Da li je neko od brojnih zločinaca koji su okrvavili ruke na prostorima BiH i Kosova, a koji slobodno šetaju Crnom Gorom, priveden pravdi?

I da napomenemo, tretiranje vehabija je vrlo zahvalno za službe bezbjednosti: možete ih hapsiti javno, ali i kidnapovati i držati u tajnim zatvorima zemalja-NATO saveznika širom svijeta. Za ‘vehabije’ ne važi jedno od osnovnih pravnih načela „prezumpcija nevinosti“… Simulirana davljenja i ostali ‘specijaliteti’ američkih agenata i njihovih saradnika u cilju iznuđivanja informacija, se podrazumijevaju. U susjednoj BiH, naturalizovani sirijski državljanin Imad Al-Husin, alias Abu Hamza, već šestu godinu je u pritvoru samo zbog pretpostavke da bi mogao predstavljati opasnost po nacionalnu bezbjednost. O sužnjima u američkom gulagu Guantanamo, da i ne govorimo.

Toliko o američkoj demokratiji i ljudskim pravima!

21.10.2013.g./ 16.Zu-l-hidždže 1434.H.