Rifat Fejzić

U dnevnom listu Vijesti od 30-tog januara objavljen je tekst u kom je, između ostalog, navedeno: Reis Fejzić je održao dvodnevno predavanje o načelima islama, organizovano za članove prvog crnogorskog kontigenta koji će početkom marta ove godine biti upućen u ISAF misiju u Afganistanu.

U istom listu od 07.05.2009.g. objavljena je vijest o posjeti reisa Fejzića šejhu Jusufu El Karadaviju: Reis je Karadavija upoznao sa stanjem muslimana i Islamske zajednice u Crnoj Gori i prenio mu da ga i muslimani u Crnoj Gori smatraju svojim imamom, zbog njegove bliskosti i dubokog razumijevanja prilika u kojima žive muslimani u nemuslimanskom svijetu.

Za neupućene, šejh Karadavi je vodeći vjerski autoritet u islamskom svijetu koji, između ostalog, najoštrije osuđuje vojno angažovanje stranih država u Iraku i Afganistanu! To je i jedan od razloga zašto mu je zabranjen ulazak u SAD. Na kraju krajeva i laiku je jasno gdje je akcija Amerike i njenih satelita odvela narode Iraka, Afganistana pa i susjednih im država kao npr. Pakistan.

Aktuelni crnogorski reis ne krije svoje militantne stavove i javnosti je uglavnom poznato njegovo agitovanje za ulazak C. Gore uNATO, kao i intenzivna saradnja sa državnim represivnim aparatom (hapšenje imama, izbacivanje vjernika iz džamija…) tako da je ovo predavanje na vojnom aerodromu u Golubovcima samo još jedan u nizu njegovih bisera. Međutim, samo naivnima bi promaklo da ovo njegovo angažovanje ima mnogo dublju poruku (Islamska zajednica ima stručnijih kadrova za jednu takvu temu!): crnogorski građani islamske vjeroispovijesti treba da znaju da ulazak njihove države u NATO alijansu nema alternativu – baš kako im to sugeriše njihov vrhovni vjerski autoritet! Očekivanje da će, nakon objavljene vijesti o pomenutoj saradnji između Islamske zajednice i Ministarstva odbrane Crne Gore biti objavljen demanti ,ostalo je samo želja pogotovo kada smo na zvaničnom sajtu IZ monteislam.com dobili potvrdu istog!

Treba li podsjetiti da su vojne i paravojne formacije raznih tigrova, škorpiona, žutih osa… ne tako davno na ratišta susjednih republika išle tek pošto bi prethodno dobile blagoslov svojih vjerskih zvaničnika a uz svesrdnu logistiku aktuelnih režima! Obzirom da je najveći broj nedužnih žrtava na prostoru Bosne i Hercegovine a potom i Kosova bio islamske vjeroispovijesti, da li treba pretpostaviti da bi razmjere tih zločina bile puno manje da su njihovim počiniocima Fejzić i njegove kolege prethodno održale predavanje o islamu i običajima domicilnog stanovništva?

Čitajući u medijima pozivanje hrabrih sokola na etiku pravoslavlja logično je očekivati da pred odlazak u Afganistan dobiju adekvatan duhovni tretman od strane crnogorskih vjerskih velikodostojnika.

Međutim, ovakav postupak aktuelnog crnogorskog reisa predstavlja poniženje za muslimane Crne Gore koji su čak u vrijeme knjaza Nikole bili oslobođeni služenja vojske kako ne bi bili primorani da se bore protiv svoje braće po vjeri!

Iako se stranke koje pretenduju da zastupaju značajan dio muslimana u C. Gori uglavnom zalažu za ulazak C.Gore u NATO, iznenađuje da niko od njih nije našao za shodno da osudi ovakvo ponašanje najvišeg vjerskog autoriteta. Paradoksalno da to dolazi od čovjeka čija vjera u svom imenu sadrži riječ MIR!

Izgleda da reisovi česti boravci u Americi kao i druženje sa američkim zvaničnicima su doveli do toga da isti potpuno izgubi orijentaciju pa je počeo da nastupa kao tipičan kapelan američke vojske!?

Od reisa Fejzića očekujemo da se izvini muslimanima C.Gore zbog navedenog postupka, a takođe i muslimanima Afganistana kojim stiže crnogorski vojni kontigent sa njegovim blagoslovom! Takođe zahtijevamo da Mešihat odnosno Sabor najhitnije sprovede istragu o ovom događaju i pokrenu postupak za smjenu reisa i svih koji su odgovorni!

05.02.2010.

Kurgaš Mirsad, Bar

Mustagrudić Amir, Bar

Alivodić Jusuf, Podgorica

Pepić Adnan, Podgorica

Ramović Džihad, Podgorica